Dacia Sandero Stepway : Richtingaanwijzers werken alleen met draaiende motor.

Bouwjaar: 2013, Brandstof: Benzine, Motorcode: 0,9 tce

Zoals de titel al zegt werken de raw's alleen als de motor draait. Is iemand bekend of dit normaal is. Ik vind het zelf vreemd omdat bij mijn eigen Ford ze wel werken met alleen het contact aan.
Het is me nog nooit opgevallen en vond het vreemd. De auto is van mijn dochter en ik rijd er nooit mee. Het is het laatste type Stepway van 2013.
Alles wekt normaal verder. Zodra je de motor uit zet stoppen de raw's er ook mee. Is dit typisch iets voor een frans georienteerde auto of niet.

Alarmlichten werken wel gewoon zowel met contact aan als uit wat natuurlijk normaal is.Gr Fred

kombikart

Geplaatst door kombikart , lid sinds 17 jaar geleden

15 Reacties

cor van jaarsveld PRO, 9 jaar geleden

Het is normaal dat de raw alleen gebruikt kunnen worden bij ingeschakeld contact. Of Dacia (Renault) dit inmiddels zover heeft doorgevoerd dat de motor moet draaien? weet ik niet. Wel weet ik dat op het contactslot een aparte accesoires aansluiting zit. Deze is alleen doorverbonden in de stand marcia (rijden) + na contact. dus niet tijdens het starten. De bedoeling is de accu tijdens het starten te ontlasten van, op dat moment,overtollige gebruikers.

kombikart, 9 jaar geleden

Hallo Cor.

Bedankt voor de info. Ik wacht ff af wat hier nog voor reacties komen, anders waag ik er een telefoontje richting dealer aan. Mocht er iets niet ok zijn heb ik nog bijna 5 jaar garantie op dat karretje.

Gr Fred

kombikart, 9 jaar geleden

Vanmorgen even een tel gedaan naar de dealer.
Het is volkomen normaal dat ze alleen maar werken met draaiende motor, en niet alleen op contact.
Blijf het vreemd vinden, maar wat mijn betreft is het "mystery" opgelost.

gr Fred

cor van jaarsveld PRO, 9 jaar geleden

Ik vermoed dat deze schakeling niet speciaal voor de raw is gedaan, maar ook bv voor de achterruitverwarming en de aanjager van de kachel, en misschien ook het groot en dymlicht... Daar loont het. De kans dat de akku nu voortijdig leeg raakt is daardoor voor een groot deel verkleind. De fabrikant zal daar wel rekening gehouden, door de capaciteit van de accu te minimaliseren..

kombikart, 9 jaar geleden

Hallo Cor.

Zal morgen eens ff kijken of er meer uitgeschakeld wordt. Auto is nu niet hier.

Gr Fred

kombikart, 9 jaar geleden

Hallo Cor.

Alles werkt op contact behalve de raw. Weet niet wat de bedoeling van deze schakeling is, maar als de dealer zegt dat het normaal is neem ik dat maar aan van ze.

Gr Fred

cor van jaarsveld PRO, 9 jaar geleden

Ik zou voor de zekerheid het instructie boekje er maar eens op naslaan... Als daarin is vermeld dat de raw alleen bij draaiende motor werken? moeten we ons er bij neerleggen dat we de bedoeling ervan niet kennen... Als er niets bijzonders over wordt gemeld?? ben ik bang dat er toch een probleem is..Nl dat de akku spanning bij stilstaande motor onvoldoende is om de electronische knipperautomaat te laten werken. De spanning erop zal dan in de buurt van 12.0 volt liggen, of misschien nog iets lager. Na het starten laadt de dynamo en loopt de spanning meestal op naar +/0 13 volt. En die 1 volt spanningsverschil kan voldoende zijn voor de weigering.. Grote kans dat ook een nieuwe automaat het af laat weten.. (fabrikage fout) Met het instructie boekje in de hand kun je dan een wel werkende clignoteur eisen, of een beter instructie boekje..

kombikart, 9 jaar geleden

Hallo Cor.

In het boekje staat er niks over. Ik ga er van uit dat het gewoon zo hoort zonder meteen spoken te zien. De werkplaatschef klonk alsof hij echt wist waar het over ging. Hij twijfelde geen moment om mijn bevindingen te bevestigen.

Het betreft hier een nieuwe auto met net 2000 km op de klok.
Mocht ik in de gelegenheid zijn het aan een andere Sandero rijder te vragen zal ik dat zeker doen.
De auto rijd verder als en zonnetje, en die nieuwe 3 cilinder turbo van Renault is een lekker motortje om mee te rijden.

Bedankt voor het meedenken.

Gr Fred

oldford PRO, 9 jaar geleden

Alarmlichten werken wel met alleen contact aan?

kombikart, 9 jaar geleden

Nee die doen het zoals het hoort ook zonder contact evt met deur op slot.
Verder is er niks vreemd aan de auto, alleen die raw vond ik vreemd mar is volgens de dealer normaal.

Gr Fred

Beve, 9 jaar geleden

Vandaag onze nieuwe Stepway opgehaald en jawel, ook bij ons werken de ri. aanwijzers alleen bij draaiende motor. Dit is dus "normaal ".

kombikart, 9 jaar geleden

Hallo Beve.

Dank u voor het bevestigen hiervan.
Is dus normaal zoals de dealer al vertelde.
Veel fun met je stepway. Toevallig ook een blauwe gekocht??

Gr Fred

Beve, 9 jaar geleden

Ja, de mooiste kleur toch??

kombikart, 9 jaar geleden

Stuur je ff een pm

pieter prins-1, 5 jaar geleden

Hallo Dacia Stepway rijders .Ben in het bezit van een Stepway 2016. R.A.W.werken alleen met draaiende motor. Volkomen normaal geen paniek. Groeten Pieter.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Dacia Sandero of stel zelf een nieuwe vraag.


Gesponsord

Met een groots assortiment in de beste auto-onderdelen, aanbiedingen en merken vind je altijd een optimale mix tussen A-merken en aanbiedingen. Voor iedere automobilist weet Carpardoo de juiste auto onderdelen of auto-accessoires te vinden.