Daihatsu Charade: charade 1.3 16V Koelvloeistof: toerental motor

Bouwjaar: 1997, Brandstof: Benzine

Vandaag een charade 1.3 16v bj 1997 gekocht.
Als je de auto start loopt het 2000-2500 toeren stationair. Daarna gaat het tussen 800 - 2500 toeren vanzelf gasgeven.
Volgens de garage ligt het aan de map-sensor. Ze hebben een nieuwe besteld.
Verder zag ik dat er in de radiator geen koelvloeistof zichtbaar is, wel in de reservoir is dit normaal? Moet de radiator niet helemaal vol zitten met koelvloeistof?

Gerben074

Geplaatst door Gerben074 (0) , lid sinds 16 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Daihatsu Charade? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

7 Reacties

anoniem-1573996169 (0), 13 jaar geleden

je hebt helemaal gelijk,je radiateur moet helemaal vol zitten met koelvloeistof,het kan zijn dat je dop niet goed meer is en daarlangs ontsnapt maar houd dit even in de gaten anders heb je een ander probleem

Gerben074 (0), 13 jaar geleden

Kan het door te weinig koelvloeistof stationair zo raar gaan lopen? (motor temp blijft overigens wel keurig in het midden...

ovi (0), 13 jaar geleden

Dus die garage besteld wel meteen een nieuwe mapsensor maar maakt zich niet druk over een radiator waar geen koelvloeistof in zit???!!!
Ik heb er nu al weinig vertrouwen in!
Als uw motortemperatuur normaal blijft zal er toch nog juist voldoende koelvloestof aanwezig zijn en is het niet hierdoor dat de motor zo raar doet.
Ik werk vooral aan oldtimers en ken weinig van die injectiesystemen maar bij mijn Hyundai Excel zat zo'n luchtmassameter boven op het blok. Een buisvormig ding waar enkele darmen aankomen en die de lucht regelt die naar de motor gaat. Dit durft al eens vast te komen zitten en kan je makkelijk zelf proper maken en even een klein spuitje WD40 erin. Zit een draaisysteem in dat elektrisch gestuurd wordt en dat komt soms vast te zitten.
Vergeet niet de oplossing te zetten hier want dat wordt meestal vergeten!

Gerben074 (0), 13 jaar geleden

ik vind het ook erg raar.. had ergens op een forum gelezen dat toerental ook raar kon doen, als koelvloeistof niveau te laag was.. dat de motor niet verhit, is misschien te danken aan temperaturen rond - 8..?

ovi (0), 13 jaar geleden

Als uw koelvloeistof echt veel te laag moest zijn zou uw motor zeker te warm lopen!

Gerben074 (0), 13 jaar geleden

Ik heb vanmiddag 1 liter bijgevuld via de radiateur. Het slangetje in expansievat was af die heb ik weer aan de dop van expansievat gemonteerd. Toen km of 10 gereden. De toerental keurig rond 800 t/pm.
Daarna niveau in radiateur gecontroleerd nadat het afgekoeld was. Ik kon nog +/- 0,2 liter bijvullen. (koelsysteem van 1.3 charade is +/- 4,5 liter).
Is er een bepaalde manier om koelsysteem goed te ontluchten? Zitten er ontluchting nippels en zo ja waarop?

Gerben074 (0), 13 jaar geleden

Het schommelende toerental was een probleem van te weinig koelvloeistof. Koelvloeistof bijgevuld ontlucht probleem opgelost van het wisselend toerental. Bij koude start loop de auto +/- 1800 toeren. Na 1 min 1500 toeren, na 5 minuten 900 toeren. Is dit normaal?

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Daihatsu Charade of stel zelf een nieuwe vraag.