Daihatsu Charade: Motor stottert in lage toeren bij accelereren en stationair

Bouwjaar: 1992, Brandstof: Benzine, Motorcode: 1.0

Deze Daihatsu Charade G100 (juli 1992) schudt en stottert flink als die stationair loopt, en stottert bij het accelereren in lage toeren. Ik heb inmiddels de bougies, verdeelkap, contactpuntne, condensator en benzinefilter laten vervangen, maar het probleem is niet opgelost. Een kennis adviseert de koppakking, maar ik vraag me af of andere onderdelen niet eerst gecheckt moeten worden. De EGR kleppen zijn bijvoorbeeld nog niet vervangen of schoongemaakt, de bobine niet, en de lambdasonde niet (vervangen in 2008).

Dit filmpje illustreert het beste het probleem, met de auto stationair in lage toeren:

[yt]http://www.youtube.com/watch?v=JjvU6FP7k...[/yt]

ThomasTuner

Geplaatst door ThomasTuner (0) , lid sinds 10 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Daihatsu Charade? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

2 Reacties

ThomasTuner (0), 10 jaar geleden

Wat gebeurt er precies
1. In lage toeren schokt de motor sterk, maar veel minder of niet in de middenhoge en hoge toeren. Bij dit schokken is ook de uitlaat goed hoorbaar, niet als knal maar als een drukgolf door de uitlaat. Het gebeurt niet direct als ik het gaspedaal indruk, maar het lijkt te reageren op de uitlaat, iets met de toerenregeling.
2. In stationaire stand gebeurt hetzelfde: lage toeren veroorzaakt een schuddende motor die bijna afslaat, middenhoge en hoge toeren (met behulp van de choke) zijn stabiel en veel minder schokkend.
3. Ook het afremmen op de motor verloopt tegenwoordig anders: mijn Charade verliest veel sneller snelheid en voor het aanremmen van een rood stoplicht slaat hij bijna af. Met behulp van de choke blijven die toeren goed, en ik kan redelijk 'om dit probleem heenrijden' door middel van hoge toeren, maar ik zou het liever oplossen.

Wie herkent dit probleem?
Is er iemand die weet in welke richting we dit probleem moeten zoeken? Wie herkent het sputteren en de beschrijving van het probleem? In welke volgorde zou jij dit probleem onderzoeken/aanpakken?

Alvast bedankt voor de hulp.

ThomasTuner (0), 10 jaar geleden

Zoals beloofd laat ik even weten hoe 'het is afgelopen'. Ik heb een flesje 'Fuel System Cleaner' gekocht van Wynns, op aanraden van Brezan. Het lijkt er voorlopig op dat het werkt, want hoewel de tank met het flesje voor minder dan de helft is verbruikt, loopt de motor in meerdere opzichten beter dan daarvoor. Het geeft me in ieder geval voldoende vertrouwen om de komende zomervakantie goed door te komen.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Daihatsu Charade of stel zelf een nieuwe vraag.