Daihatsu Charade: toerental stationair zakt na een paar minuten te laag, motor sis

Bouwjaar: 1996, Brandstof: Benzine, Motorcode: 1300

Hallo,

Heb net een charade 1.3 efi 16v gekocht uit '96, met slechts 76000 km op de teller.

Afgelopen week een beurtje gegeven, maar nu zakt het toerental na een paar minuten (bij koude motor) opeens naar ongeveer 500 toeren. Da's wat te laag voor dit blok, hij klinkt dan ook niet zo mooi meer. De motor valt echter niet uit.
Verder komt er een beetje een sissend geluid uit het blok. Dacht eerst een een lekke of losse vacuümslang, maar dan zou het toerental juist omhoog moeten gaan, toch? Als je de motor uitzet houdt die sis nog ongeveer 1 seconde aan nadat alles tot stilstand is gekomen, klinkt een beetje als een snelkookpan-geluidje.

Weet iemand waar ik het probleem moet zoeken? Alle slangen lijken goed te zitten, kan ook geen lek ontdekken. Volgens mij regelt dit blok zelf zijn stationairtoerental, dus het is geen kwestie van even aan een stelschroefje draaien.

Alvast hartelijk dank voor het meedenken.

Yelle

Geplaatst door Yelle (0) , lid sinds 15 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Daihatsu Charade? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

1 Reactie

Yelle (0), 13 jaar geleden

Jammer dat niemand reageerde. Ben er inmiddels achter (na een bezoek aan de dealer) hoe ik het toerental bij kan stellen. Heel simpel uiteindelijk, op het gasklephuis zit een stelschroefje. Kwartslag gedraaid en voila, hij loopt weer netjes.

Het sissend geluid is geen rede tot zorg volgens de monteur.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Daihatsu Charade of stel zelf een nieuwe vraag.