Fiat Punto: Afstellen distributieriem

Bouwjaar: 2002, Brandstof: Benzine, Motorcode: 1.2

Hallo,

Kan iemand mij vertellen hoe ik mijn distributieriem af moet stellen. Kan je dat op het blote oog.

Mvg Johan

JohanH

Geplaatst door JohanH (0) , lid sinds 15 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Fiat Punto? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

5 Reacties

teczwolle (0) PRO, 13 jaar geleden

nee met je oog kan dat niet je zou toch echt je handen moeten gebruiken:-)

JohanH (0), 13 jaar geleden

Ja tec dat begrijp ik, maar heb je hiervoor afstelgereedschap nodig of kan het ook zonder.

peter55 (0), 13 jaar geleden

Niet zo moeilijk, ligt eraan of je een 8v of 16v 1.2 motor hebt.
De 8v hebben een eenvoudige spanrol met bout SW13, de 16V heeft een zelfstellende spanrol.
Bij de 8v moet je de spanrol zo afstellen dat je de riem nog goed 90 graden kunt draaien zonder al teveel kracht. Is een beetje gevoelskwestie.
Bij de 16v en nieuwe riem de pal van de spanrol ter hoogte van de inkeping zetten. De spanrol goedzetten kan met een haakse segerringtang of speciaal gereedschap.
N.B. we hebben het hier alleen over afstellen, niet over vervangen, op tijd zetten, etc. Daar komt iets meer bij kijken.

JohanH (0), 13 jaar geleden

Peter,

Ik heb het in dit geval over optijd zetten.

Gr Johan

tomtomt (0), 13 jaar geleden

Ik heb een paar weken terug de koppakking vervangen met hulp van mensen op het forum. Daarna moest natuurlijk de d-riem er weer op. Opzicht vond ik dit wel een lastig klusje aangezien het zenuwslopend is om de tandwielen op tijd te houden.

Wat je doet is het volgende:
Wiel er af, losse kapje bij wiel schroef je los. Het onderste wiel van de dynamo haal je los d.m.v. een sleutel op de middelste bout. Tegen je been, vervolgens trek je met een andere sleutel de 4 bouten los.
Je zoekt de markeringen op het blok, ik keek naar de cilinder of de eerste op het hoogste punt stond and markeerde met een witte stift. Vervolgens leg je de riem erop en doe je de spanrol handvast. Daarna trek je de riem strak en zet je de spanrol vast.

De kunst is om de riem aan te trekken zonder dat de 2 posities verschuiven. Ik moest hem 8 x verwijderen. Soms kan je beter even stoppen..
Ik ben dan ook geen monteur. Heb nooit eerder een blok open gemaakt.

Ik heb het strak zetten op gevoel gedaan. Mijn garage gaf aan dat als hij geluid maakt..dat het dan niet goed is. Ik zou hem niet al te strak zetten..net genoeg dat hij niet van de tandwielen loopt. Die truuk met 90graden begrijp ik ook nog steeds niet.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Fiat Punto of stel zelf een nieuwe vraag.