271 bezoekers online

Fiat Punto: 'eigenwijs' RichtingAanwijzer relais!

Bouwjaar: 2009, Transmissie: Handgeschakeld, Motorcode: ZFA19900000536765, Motorinhoud (cc): 1243, Vermogen (kw): 48

Seder een jaar rij ik in een tweedehands (Grande)Punto. De auto bevalt prima maar de richting aanwijzer is in mijn auto ergelijk. Ik vraag mij af of dit exemplarisch is.

Wat is er aan de hand;
Indien j e van rijbaan wil wisselen en je doet de richting aanwijzer bijvoorbeeld naar LINKS aan, dan gaat dat zonder probleem. Ben je links dan op de linkerbaan met de auto en je doet handmatig het knipperlicht uit, dan begint hij heel vaak ,door die handeling een paar keer naar rechts te knipperen Zonder dat ik de handel van de richtingaanwijzer zo ver had bewogen dat dit te begrijpen zou zijn.

Dit fenomeen komt ook voor bij andere momenten dat de richtingaanwijzer gebruikt wordt. Maar lastig genoeg is het niet altijd. Ik kan het dus niet even snel tonen aan de garage.
Kan dit aan het relais liggen, heeft iemand daar ervaring mee met dit beschreven fenomeen?
Jammer genoeg staat in het boekje niet welk relais het is, en of er ook wat elektronica in dat relais zit misschien dat dit zou kunnen veroorzaken.

bart3

Geplaatst door bart3 , lid sinds 8 maanden geleden

2 Reacties

peterhoogeveen, 7 maanden geleden

Ik zou eerder een een mechanisch of elektrisch defect van de schakelaars zelf denken dan het relais.

bart3, 7 maanden geleden

die linker handel (voor de richting aanwijzer) bediend een schakelaar ergens waar die handel achter het zwarte plastic verdwijnt neem ik aan.

Hoe verwijder je die handel met schakelaar?

Indien in het relais geen elektronica erbij inzit voor timing tussen de momenten van AAN en UIT van de lamp die moet knipperen)
Ik ging er een beetje vanuit dat dit wel het geval zou zijn, want indien de richting aanwijzer eenmaal in de naar links stand staat , gaat gaan de voor/achter linker knipperlichten knipperen .
Nou las ik ergens op het forum dat de miniboard dat signaal repeterend aanstuurd, is dat bij een Punto ook het geval?

Dank voor iedere kleine tip.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Fiat Punto of stel zelf een nieuwe vraag.