360 bezoekers online

Fiat Punto: Piepend geluid bij wielen of remmen bij lichte stuurbewegingen

Brandstof: Benzine, Transmissie: Handgeschakeld

Wanneer ik een tijdje gereden heb in mijn Fiat Grande Punto (20 a 30 minuten) begin ik een piepend geluid te horen uit de richting van het rechter voorwiel bij het maken van lichte stuurbewegingen. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij flauwe bochten op provinciale wegen of de snelweg, bij het nemen van een bocht voor bijvoorbeeld een afslag waar een grotere draai van het stuur nodig is hoor ik eigenlijk niks. En wanneer het probleem eenmaal begint kan ik het geluid ook "opzoeken" door het stuur in een bepaalde positie te houden, waardoor het geluid aanhoudend te horen is. Wanneer ik het stuur dan iets van deze positie af draai gaat het geluid weer weg. En door even kort op de rem te trappen gaat het geluid vaak ook wel even weg, maar niet voor lang. Wanneer ik de auto een paar minuten stil zet is het geluid weer verdwenen, en moet ik weer een tijdje rijden om het terug te laten komen.

Ik heb zelf weinig verstand van auto's, maar op basis van het bovenstaande had ik zelf het vermoeden dat het iets met de remmen was die uitzetten en dat er dan iets aanloopt, ook omdat het geluid wel een beetje lijkt op wat je soms hoort bij vrachtwagens die remmen. Ik ben hiermee naar de garage geweest, en ze hebben de remmen nagekeken maar konden niks vinden. Omdat het probleem niet was opgelost ben ik er weer mee teruggegaan, en toen hebben ze volgens de factuur de piepplaatjes vervangen, en omdat deze ook ingesleten waren dachten ze dat dit de oplossing was. Ik heb er daarna weer een tijdje mee gereden, maar de eerste keer dat ik weer een langere afstand reed kwam het piepende geluid weer terug.

Ik ben er dus weer mee terug naar de garage gegaan, deze keer nadat ik de auto warm had gereden, zodat de garagehouder er gelijk even een rondje in kon rijden om het geluid zelf ook te kunnen horen. Hij dacht dat het misschien de wiellager was, maar dat wist hij ook niet zeker. Omdat ik toch van het geluid af wil heb ik deze laten vervangen, maar ook dat heeft het probleem niet verholpen.

Voordat ik er nu weer mee terug ga naar de garage leek het mij wel handig om eerst even naar wat mogelijke problemen en oplossingen te zoeken op internet, maar helaas is dat nogal lastig door de lastig te omschrijven klachten. Dus vandaar dat ik het nu probeer via deze forumpost, hopelijk heeft iemand hier ooit met een vergelijkbaar probleem te maken gehad en er een oplossing voor gevonden :)

JHG

Geplaatst door JHG , lid sinds 7 maanden geleden

9 Reacties

skilcom, 7 maanden geleden

Kromme remschijven misschien... of een braam aan de remschijven kan ook...

JHG, 7 maanden geleden

Zijn dat geen zaken die een monteur op zouden vallen als hij de remmen nakijkt? Er is namelijk al 3x naar gekeken.

En van wat ik lees over kromme remschijven, zou ik dat dan niet moeten voelen tijdens het remmen? Of hoeft dat niet perse? De auto remt namelijk gewoon prima.

skilcom, 7 maanden geleden

Het hoeft niet per se dat u er iets van zou voelen als je remt hoor. Het kan trouwens ook de braam zijn aan de bovenzijde van de schijven die ontstaat bij normale slijtage van de schijven... en over wat monteurs zoals opvallen laat ik in het midden. Ze zijn ook maar mensen die moeten zoeken... Nog één vraag, het piepend geluid, is dat een schurend geluid, zoals in piepende remmen, of iets meer in de aard van een piepend bed, zetel of zo?

JHG, 7 maanden geleden

Ok, het kan in ieder geval geen kwaad om het even aan te geven bij de monteur.

Wat betreft het geluid, ik bedacht me net dat ik het een tijdje terug ook opgenomen heb met mijn telefoon. Ik heb deze fragmenten even geupload, zelf beluisteren lijkt me toch beter dan dat ik het probeer te omschrijven:

https://clyp.it/user/crqkxibd

skilcom, 7 maanden geleden

Het is duidelijk een aankopend geluid, en dat heb ik al eens eerder gehoord bij een Punto, en toen was het een defect wiellager... Bent u er wel zeker van dat het wiellager effectief vervangen is? Is de Punto nog binnen garantie? En zo niet zou ik eens naar een andere garage gaan... Kromme schijven zou ook kunnen, en als het wiellager effectief is vervangen, zou ik mij daar eens op focussen. Wel altijd beide schijven, links en rechts dus, en in één baan ook het wiellager aan de andere zijde, en de remblokjes laten vervangen, tevens de rempompjes eens nakijken, of de remzuigers wel goed teruglopen, dat is dan in één weg gedaan, want alles is toch al los. Nog een vraagje, van welk bouwjaar is de auto, en hoeveel kilometer heeft de auto gelopen.

JHG, 7 maanden geleden

Ok, bedankt voor de informatie, dat zijn in ieder geval een aantal punten die ik nu voor kan stellen.

Het bouwjaar van de auto is 2007 en de auto heeft nu ongeveer 163.000 km gelopen.

En dan nog iets dat ik vergeten ben te vermelden, ik heb het geluid pas voor het eerst gehoord nadat ik de auto weer ophaalde na een reparatie (bobine vervangen) na autopech in Duitsland. De auto is toen met een sleepwagen opgehaald voor de reparatie. Ik ben er eigenlijk gewoon vanuit gegaan dat dit toeval was,.

skilcom, 7 maanden geleden

Hmmm... ik denk toch dat het wiellager helemaal niet vervangen is, of dat de schijven krom zijn, of aanlopen door braam... Een goede raad, ga eens naar een andere garage, liefst een Fiat merkvertegenwoordiger...

JHG, 7 maanden geleden

Ok. In ieder geval alvast bedankt voor het meedenken! En mocht het probleem opgelost worden dan zal ik hier ook nog even laten weten wat het nu uiteindelijk geweest is.

Danweh, 4 maanden geleden

Is het probleem inmiddels al verholpen?

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Fiat Punto of stel zelf een nieuwe vraag.