Fiat Cinquecento: Heet worden van motor

Bouwjaar: 1995, Brandstof: Benzine, Motorcode: 0.9

Afgelopen weekend opeens een kokende motor op de snelweg. Sindsdien loopt de temperatuur hoog op tijdens het rijden. Op binnenwegen kun je nog redelijk doorrijden, hij zit tegen de 100 graden aan. Op de snelweg wordt het echt te heet, gaat hij vrij snel over de 100 graden heen. Wanneer je vervolgens de kachel vol open doet op max. temperatuur dan kan hij zich weer redelijk onder de 100 graden houden. De motor mooi constant op 90 graden houden is in ieder geval niet meer aan de orde.

Ik dacht dat het de thermostaat was, deze is gisteravond vervangen voor een nieuwe. Toch blijft het probleem bestaan. Wat zou de volgende optie zijn?

Ik zat zelf aan de radiateur of de waterpomp te denken. Gisteravond even vluchtig naar de radiateur gekeken. De koelribben brokkelen wel erg makkelijk en snel af.

stenmelchior

Geplaatst door stenmelchior (0) , lid sinds 11 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Fiat Cinquecento? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

4 Reacties

limbra (645), 11 jaar geleden

Er mee door blijven rijden is uit den boze , en kan grote schade aan de motor opleveren !! (als dat al niet gebeurd is)

Probleem kan veroorzaakt worden door een slechte doorstroming van de koelvloeistof ,
denk dan aan een verstopping in het koel circuit (radiateur / slangen) en/of een defecte waterpomp .
kapotte termostaat , maar die heb je al vervangen .
hardnekkige Lucht in het systeem die de doorstroming verhinderd .

Maar aangezien de motor al behoorlijk oververhit is geweest (kokende motor) , denk ik eerder dat de koppakking (al) overleden is ,
Met een beetje pech kromme of gescheurde cilinderkop .

Hoe is het peil van de koelvloeistof ? blijft het ook op het zelfde peil of moet je bijvullen op zijn tijd ?

stenmelchior (0), 11 jaar geleden

Het koelvloeistofpeil blijft gelijk. Deze hoeft niet bijgevuld te worden. Denk dat ik dit weekend de radiator los haal en doorspoel/vervang en de waterpomp check/vervang.

moderator (0) PRO, 11 jaar geleden

[quote=stenmelchior]Gisteravond even vluchtig naar de radiateur gekeken. De koelribben brokkelen wel erg makkelijk en snel af.[/quote]
Dat is het probleem. De radiateur kan de warmte niet meer kwijt.

stenmelchior (0), 11 jaar geleden

Het probleem is opgelost. Het was een in zeer slechte staat verkerende radiateur. Groot oppervlakte wat beschadigd, en het restant van de koelvinnetjes zat helemaal verstopt. Zondag de nieuwe radiateur er in gezet en hij koelt weer optimaal. Temperatuur blijft mooi tegen 90 graden aan.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Fiat Cinquecento of stel zelf een nieuwe vraag.