Fiat PANDA: Is gaspedaal snelheidsregelaar of gasklep regelaar (Cruise contr

Bouwjaar: 2010, Brandstof: Benzine, Transmissie: Handgeschakeld, Motorcode: 169A4000, Motorinhoud (cc): 1300, Vermogen (kw): 51

Moi,

Even wat vraagjes.
Ik overweeg om cruise control (cc) in de Panda te bouwen.

1. Er zijn voor +/- 150 euro universele cc in de handel die werken op vacuum. Ik ben bekend met het inbouwen van deze cc.
Echter op de panda zit een elektronisch gaspedaal en can-bus. Voor het gaspedaal kan je de cc gaskabel aan het gaspedaal vast maken. Maar kan ik ook de remschakelaar gebruiken? Bij de universele cc heeft 2 aansluitingen voor het rempedaal. 1 voor 12v vóór de remschakelaar en één ná de remschakelaar. Als beide 12v zijn (de rem is ingetrapt) schakelt de cc uit.
M.a.w. kan ik zonder storing te veroorzaken 2 aftakkingen maken op de (canbus) remschakelaar(bedrading)

2. De veredelde baksteen (een soort cc, google eens op "cruisecontrol EAGLE") is een kastje wat het gaspedaal vasthoud.
Dit zou een mooie goedkope oplossing wezen (€ 30) zeker als het elektronisch gaspedaal een snelheidsregel of toerenregel pedaal is.
De vraag is: Als het gaspedaal in een vaste stand staat en je gaat een lichte helling op, zakt de snelheid dan in elkaar. (gasklep geregeld)
Of is bv 5 cm intrappen gelijk aan bv 2200 toeren en blijft de snelheid wel hetzelfde?

3. De laatste optie is een can bus cc kopen a € 500,- maar dat is mij een beetje te veel en is niet mee te nemen in een andere merk auto.

Samengevat:
1. Kan ik de remschakelaar gebruiken voor de cc?
2. Is het gaspedaal 'toerenpedaal' of 'gasklepstandpedaal'

Alvast bedankt.
Martin

mvsbab

Geplaatst door mvsbab (0) , lid sinds 15 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Fiat Panda? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

4 Reacties

skilcom (0), 6 jaar geleden

Alleen met een cruise control die op de can bus werkt zal u het beoogde resultaat verkrijgen... deze die op de gaskabel werken, zoals de Eagle, zullen de wagen altijd doen vertragen als u bergop gaat rijden, bij tegenwind enz., zodat u constant moet bij regelen.

mvsbab (0), 6 jaar geleden

Skilcom, dank je wel voor je antwoord.
Zoals ik tikte is een Eagle een veredelde baksteen. Het houd alleen het gaspedaal ingedrukt op een bepaalde stand.

De cc van +/- € 150 registreert de snelheid van de aandrijfas, door middel van magneetjes. Je zou hiermee het gaspedaal kunnen laten aantrekken door de gaskabel van de cc, als je bergje op gaat dan geeft de cc gewoon gas bij.
Maar dan blijft de vraag kan ik 2 aftakkingen maken op de bedrading van de canbus remschakelaar. (Ik ben niet echt bekend met het canbus systeem. De jongste auto die ik reed vóór deze panda was de 2000 en daar werkt een universele cc prima, maar je die had ook maar 2 draadjes op de remschakelaar.

skilcom (0), 6 jaar geleden

Aftakken van de remschakelaar lijkt mij niet echt een probleem, het is maar een schakelaar, en die heeft geen sensedraad, maar bij Fiat meestal 2 draden, één oranje, en één oranje/zwart dacht ik... Klopt dat bij uw Panda?

mvsbab (0), 6 jaar geleden

2 draden inderdaad bruin en zwart, dus een gewone schakelaar.
Dan zou het inderdaad moeten lukken om een standaard cc in te bouwen. (+/- 150 euro)

De portemonnee is momenteel een portemonniks, maar als ik de cc in ga bouwen zal ik de afloop hier vermelden.

Kan iemand mij ook vertellen waar ik een speedpuls vandaan kan pakken?

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Fiat Panda of stel zelf een nieuwe vraag.