Fiat Doblo: Kan geen Katalysator te pakken krijgen.

Bouwjaar: 2002, Brandstof: Benzine, Motorcode: 1.6 ELX

Hallo allemaal,

Ik heb een tweedehands Doblo 1.6 ELX uit 2002 gekocht. Blijkt de katalysator meteen al kapot. De garage die me de auto heeft verkocht wil eerst proberen om ergens een tweedehands Kat te pakken te krijgen van een schadeauto. Maar het schiet niet op. Ik ben zelf ook op zoek gegaan, maar het lijkt alsof er geen tweedehands Kat voor mijn model te krijgen is. Zelfs bij een bedrtijf dat katalysatoren levert kon ik alleen mijn oude Kat laten reviseren er was zelfs geen imitatie te krijgen..
Mijn vraag: wat is er zo speciaal aan de katalysator voor mijn Doblo 1.6 ELX dat mijn garage en ik er geen tweedehands of imitatie katalysator voor te pakken kunnen krijgen?

Tomaat

Geplaatst door Tomaat (0) , lid sinds 14 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Fiat Doblo? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

11 Reacties

T.P. (0) PRO, 14 jaar geleden

Benzine Doblo's worden niet zo veel verkocht dat het interessant voor de aftermarkt is om daar een vervanging voor te ontwikkelen, vandaar.

oldford (0) PRO, 14 jaar geleden

Imitatie katalysator zou ik zo wie zo niet doen. Heel veel doen het nieuw uit de doos niet eens, de rest sneuvelt binnen een paar maanden.
Blijft over reviseren (heb ik geen ervaring mee) of een nieuwe.

Ik hoop dat de oorzaak waardoor de kat kapot ging gerepareerd is, anders sneuvelt de nieuwe kat ook weer heel snel.
Is er iets bekend van de historie van de auto en hoeveel kilometer heeft deze gelopen?

Hoe kwam je er achter dat de kat kapot was?

Tomaat (0), 14 jaar geleden

T.P.: Bedankt voor de info. Ik had al zo'n idee dat er niet veel aanbod was qua imitatie en schade spul. Er rijdt dus gewoon te weinig van dit model rond. Nou ja, toch nog maar even wachten op wat tweedehands. Ik heb nog driekwart jaar voor de APK en daar komt ie waarschijnlijk nog wel door ook. Hij is tenslotte ook door de APK bij aankoop gekomen en toen was er volgens mij al echt wel wat mis. Wat zou een nieuwe katalysator kosten?

oldford: Is het echt zo slecht gesteld met imitatie kats? Wie (ver)koopt dat spul dan nog? Al je dat toch 1 keer overkomt dan kijk je verder wel uit lijkt me. Bedankt voor de waarschuwing.

Wat betreft de historie van de auto:
Niet veel van bekend. Gekocht bij tussenhandel, 160.000 gelopen, lichte parkeerschades rondom, maar verder ziet ie er prima uit. 2 dagen nadat ik 'm had ging het lampje van het motormanagement branden. Had de auto een eind van huis gekocht, dus bij een Fiat garage in de buurt laten uitlezen. Code P0420 - code katalysator aanwezig. Bij nalopen mogelijke oorzaken bleek een van de bobines recentelijk vervangen. Als daar even mee is doorgereden zou dat een goede verklaring zijn voor een kapotte kat. Meteen het gasklephuis laten reinigen. Daarna liep ie meteen ook perfect stationair.

Vervolgens naar garage van aankoop gebracht. Daar hebben ze opnieuw laten uitmeten en beide Lambda sondes vervangen. Helaas, 2 dagen later brandde het motormanagement lampje weer. Opnieuw contact opgenomen met garage. Deze stelde nu voor om dan de katalysator maar gewoon te vervangen. Hij zou op zoek gaan naar een tweedehands. Maar dat lukt dus niet.

Ik las trouwens ergens dat het heel vreemd kan lopen met een kapotte kat. Motormanagement geeft melding, maar hij komt toch door de 4-gasmeting, omdat tijdens die meting de belasting niet groot genoeg zou zijn. Maar het blijft illegaal neem ik aan....?

oldford (0) PRO, 14 jaar geleden

Is het echt zo slecht gesteld met imitatie kats? Oordeel zelf:
http://www.problemcar.nl/viewtopic.php?i...
http://www.problemcar.nl/viewtopic.php?i...

Tomaat (0), 14 jaar geleden

Mh, daar kun je dus knap mee aan prutsen komen. Ik weet niet wat een originele kat kost, maar als ie 160.000 meegaat lijkt het me nuttig besteed. Maar ik zal mijn garage nog wat tijd geven voor een tweedehands origineel. Mischien komt er wat beschikbaar de aankomende maanden. Het lijkt me niet dat het schade kan aan de auto om een tijdje zo door te rijden. Toch?

oldford (0) PRO, 14 jaar geleden

Tenzij er brokken losbreken van het binnenwerk, daarna verdraaien en daardoor de uitlaat (gedeeltelijk) blokkeren.
Heb je geen vermogen meer of de motor slaat zelfs compleet af.

jeroenmonteyne (0) PRO, 14 jaar geleden

Van deze katalysator gaan geen brokken losbreken, het is geen stenen meer, maar een uit metaal. En als je prijs vraagt voor een originele zou ik toch even een stoeltje of zo mee doen. Ik heb laatst een vervangen en ik ben er zelf ferm van geschrokken.
Met een kapotte katalysator rondrijden is natuurlijk iets wat we in deze groene tijden graag horen!

oldford (0) PRO, 14 jaar geleden

Metaal-kat? Dan rijst de vraag aan de TS: hoe weet je dat de katalysator defect is?

Tomaat (0), 14 jaar geleden

Eigenlijk is het enige wat ik weet dat het lampje van het motormanagement brandt en dat het uitlezen de code p0420 geeft. En dat ie gewoon prima loopt en ook door de apk keuring is gekomen. Eigenlijk best een vreemde basis om een zo duur onderdelen te gaan vervangen. De informatie van Jeroen doet het ergste vermoeden. Wat gaat zo'n kat dan kosten Jeroen? Ik zit stevig op mijn stoel nu ;-)

oldford (0) PRO, 14 jaar geleden

Met code P0420 kun je er wel vanuit gaan dat de kat niet meer (goed) werkt.
APK-meting zegt niet zo veel, er is weinig uitlaatgas vergeleken met de hoeveelheid die gereinigd moet worden als je rijdt.

Neem gelijk ook maar 2 aspirientjes voordat Jeroen antwoord geeft.

jeroenmonteyne (0) PRO, 14 jaar geleden

ik dacht dat het iets van een €1400 was.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Fiat Doblo of stel zelf een nieuwe vraag.