Fiat PUNTO: Punto (2001) geeft geen gas meer?

Bouwjaar: 2001, Brandstof: Benzine, Transmissie: Handgeschakeld, Motorcode: 188A4000, Motorinhoud (cc): 1300, Vermogen (kw): 44

Beste autovrienden,

Zelf heb ik enigszins weinig verstand van auto's, maar ik ga proberen het zo duidelijk mogelijk uit te leggen:

Basis informatie:
- Fiat punto 1.2 ELX
- Bouwjaar 2001
- Model 1999
- Goede staat
- Goed onderhouden
- 118.000 km op de teller

Sinds kort (pakweg 1 weekje) heeft mijn betrouwbare punto er opeens 'geen zin meer in', lijkt wel.
Wanneer ik een maand geleden plank gas zou geven, zou ik naar achteren schuiven in mijn stoel en zou mijn auto optrekken. Nu is dat anders.
Ik trap mijn gaspedaal in, plankgas, en ik rij weg als een oud omaatje. Ook bokt de auto iets meer wanneer ik in lage toeren aan het rijden ben. Hij schokt een beetje wanneer ik dan het gas loslaat/in trap. Dit deed hij gewoonlijk niet. Ook het bokken doet hij steeds meer. Hij bokte af en toe al in zijn 2 met lage toeren, maar nu ook in zijn 3 en 4.

Hij rijdt zuiniger dan gewoonlijk (Als ik écht bewust zuinig rij, haalt hij momenteel 1 op 24.) en ik krijg hem met non-stop planken (op 140 rijden na) niet onder de 1/18.
Dit is bijzonder, want wanneer ik als een schoft rij. rijdt hij gewoonlijk ongeveer 1/14 - 1/16. Zelfs met de airco aan (warm weer de laatste week) rijdt hij zuiniger. De airco uit of aan lijkt verder niet uit te maken betreft optrekken.

Optrekken lijkt ook langer te duren. Van 120 naar 130 kan goed 10 seconden duren!

Nu stond ik gisteren stil toen ik een vriend afzette bij zijn huis. Hij liep voor de auto langs en ik dacht hem even flink te laten schrikken, dus ik trapte volop mijn gaspedaal in. Tot mijn eigen schrik, duurde het bijna 2 seconden voor hij begon te brullen!

Nog een detail: Stationair draait hij niet erg constant. Hij wisselt wel eens tussen bromgeluidjes (soms trilt hij eventjes wat meer). Ik weet niet of dit van belang is, maar zag de vraag over wat hij stationair doet veel voorbij komen op dit forum.

Wat mij wel opviel:
Bij die vriend van me heb ik hem dus flink volgepompt met benzine (ontkoppeld). Na dit moment reed hij wel weer even zoals ik gewend was. Hij trok weer flink op!
Dit duurde echter maar enkele straten en daarna was het weer terug bij af...

Heeft iemand enig idee wat dit kan zijn? Mijn garage is nogal ver van huis en ik zou er graag met wat verstand van zaken naartoe gaan!

Alvast bedankt, autovrienden!

NoobishPro

Geplaatst door NoobishPro (0) , lid sinds 7 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Fiat Punto? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

0 Reacties

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Fiat Punto of stel zelf een nieuwe vraag.