Fiat 500 2014: Ratelend geluid bij koude motor

Bouwjaar: 2014, Brandstof: Benzine, Motorcode: 312A5000, Motorinhoud (cc): 900, Vermogen (kw): 59

Na starten met een koude motor is een ratelend geluid hoorbaar (zie ook hetzelfde probleem op dit forum van Marissa met filmpje), echter zij heeft geen oplossing beschreven nadat ze bij de garage is geweest.

Het geluid verdwijnt als de motor 1 minuut heeft warm gedraaid. Bij opnieuw starten met een warme motor blijft het ratelende geluid weg.
Weet iemand wat dit kan zijn?

raoul1973

Geplaatst door raoul1973 (0) , lid sinds 1 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Fiat 500? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

11 Reacties

Jean5231 (0), 1 jaar geleden

Waarschijnlijk de hydraulische klepstoters. Die moeten zich eerst met olie vullen.
Het geluid blijft niet continue aanwezig , dan is er geen probleem.

raoul1973 (0), 1 jaar geleden

Beste Jean5231, bedankt voor jouw reactie. Dit ratelend geluid doet zich sinds vandaag voor het eerste voor bij een koude motor en is na ongeveer 1 minuut weg.
Mijn Fiat 500 is uit 2014.

Als het de hydraulische klepstoters betreft, hoe kan ik dit ratelend geluid verholpen worden? wat kan ik aan de hydraulische klepstoters doen zodat dit geluid verdwijnt?

Jean5231 (0), 1 jaar geleden

Controleer: Is het oliepeil voldoende? Is er op tijd olieververst? Als het tikken kort duurt en niet steeds erger wordt is er geen probleem.
Anders moeten de hydraulische klepstoters vervangen worden en dat kan kostbaar zijn.
Onderstaand artikel geeft je meer informatie.
https://dutchperformanceproducts.nl/tikk...

raoul1973 (0), 1 jaar geleden

Hartelijk dank Jean5231, ik neem je waardevolle advies mee richting de garage.
En laat aansluitend weten wat de oplossing is geweest.

Hans4040 (505) PRO, 1 jaar geleden

De juiste olie erin?
Peugeot adviseerd 0W30, die is wat dunner als hij koud is waardoor de klepstopters sneller gevuld worden en er waarschijnlijk geen tikken hoorbaar zijn.
Ik zou het proberen.

raoul1973 (0), 1 jaar geleden

Beste Hans4040 en Jean5231, bedankt voor jullie reacties. Gisteren heeft mijn Fiat500 een onderhoudsbeurt gehad (bij een universele garage) en is oa. de motorolie en filter vernieuwt, op de factuur staat motorolie 0w30.
Na de onderhoudsbeurt maakte de motor een ratelend geluid tot 2 maal toe bij een koude motor en telkens na ongeveer 1 minut verdween het ratelend geluid. Sindsdient heb mijn Fiat 500 3x maal met een koude motor gestart en is er geen ratelend geluid meer te horen uit de motor. Zou het kunnen zijn dat door de motorolie vernieuwing de hydraulische klepstoters in beginsel zonder olie hebben gezeten tijdens de koude start en na de koude starten erna verzadigd zijn van de nieuwe motorolie waardoor er geen ratelend geluid meer optreedt?

raoul1973 (0), 1 jaar geleden

Beste Jean5231, bedankt voor het doorsturen van artikel: https://dutchperformanceproducts.nl/tikk....

Verder lees ik in het artikel dat wordt geadviseert om Lindemann Engine Performance Treatment'' te gebruiken oa. direct na het vernieuwen van de motorolie zoals gisteren bij mijn Fiat 500 is gebeurd.
Op de product pagina staat dat de gehele flacon (300ml) dan wordt geadviseert om te gebruiken.
Mijn vraag; als ik 300ml toevoeg aan mijn vernieuwe motorolie (0w30) zit er dan vervolgens niet te veel mengsel (1L motor olie + 300ml Lingeman) in de motor?

Jean5231 (0), 1 jaar geleden

Dag Raoul, mooi dat het ratelen over is. Zit er nu andere(de goede) olie in dan de vorige keer?
Wat betreft de olietoevoeging; als er nu geen probleem meer is zou ik dat achterwege laten. Als je toch besluit toe te voegen, dan niet boven het maximum van de peilstok gaan.

raoul1973 (0), 1 jaar geleden

Goedendag Jean,

Ik heb mijn Fiat 500 slechts 2 weken in bezit (2e hands aangekocht) dus ik weet niet wat voor olie er voor de ondehoudsbeurt van afgelopen vrijdag (7/4) in zat, helaas.
Bedankt voor je oliepeil en Lindemann tip!

check

Beste antwoord, geplaatst door raoul1973 (0), 1 jaar geleden

Voor mij is het probleem vd ratelende motor opgeslost nadat het niet meer is voorgekomen na de motoroliewissel en aansluitend 3x motor starten. ik heb ook met de Fiat dealer gesproken en zij zeiden dat het vaker voorkomt bij de Fiat500 met twinair motoren na olie wissel dat er tijdelijk een ratelend geluid is omdat de motor leeg is geweest en er opnieuw oliedruk moet wordem opgebouwd in de motor nabij de hydraulische kleppen. Ze zeiden als het als het wegblijft is er niks aan de hand. Jean en Hans nogmaals dank voor jullie hulp.

Hans4040 (505) PRO, 1 jaar geleden

Mooi zo, bedankt voor de feedback.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Fiat 500 of stel zelf een nieuwe vraag.


"topic" // resources/views/layouts/app.blade.php