Fiat Marea: stuur gaat niet geheel terug naar midden positie

Bouwjaar: 1997, Brandstof: Benzine, Motorcode: 2.0 20v 5 cil

Hoi mijn marea weekend 2.0 heeft het probleem dat het stuur niet uitzichzelf terug gaat naar de midden positie. Het laatste stukje gaat het stuur maar langzaam terug of blijft staan. Dit moet je dan handmatig doen.

De ellende is dat je daardoor bij snelhden boven de 70 km/u heel geconcentreed moet rijden omdat de auto wel op elke beweging in het stuur reageerd en dan dus over de weg op en neer zwabbert als je het stuur niet extreem stil houdt.

De auto is rondom uitgelijnd, heeft nieuwe stabilisator stangen en draagarmen en stuurstangkoppen zijn ook vernieuwd. De lagers zijn inorde.

De lokale fiat dealer meent dat het misschien in het stuurhuis zit. Deze zou een afstel bout hebben ergens en ze willen dan proberen hem lichter te zetten en weer te proberen, werk dit niet, hem eens vaster te zetten en dan weer te proberen. Werkt dit niet ben ik weer een hoop geld kwijt en is er nog geen oplossing. De andere optie was dat het stuurhuis kapot zou zijn, hier sprak men alleen al over 500 euro aan onderdelen dan nog een dag werk of zoiets............

wie heeft hier een suggestie of kent dit probleem met een passende oplossing??

Markiesje

Geplaatst door Markiesje (0) , lid sinds 12 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Fiat Marea? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

7 Reacties

cor van jaarsveld (0) PRO, 12 jaar geleden

ionderste stuurhuislager stuk? Het kogellager wat in het verlengde van de stuurkolom zit?

Markiesje (0), 12 jaar geleden

Is dat een duur grapje? EN ho kom ik zoiets zeker te weten wat er defect is?

cor van jaarsveld (0) PRO, 12 jaar geleden

Niet alle dealers doen dat. En soms is het niet te doen. Maar je kan het wel (laten) controleren. Wielen vrij. stuur snel heen en weer laten draaien en met een stetoscope luisteren of het lagertje rommelt.

Markiesje (0), 12 jaar geleden

En die afstel bout die op het huis zit bij de Marea hlx dan? IN hoe verre kan die nog wat?

Markiesje (0), 12 jaar geleden

Is het na gaan van die lagers een moeilijke klus? Kan ik als ervaren motorfiets monteur dit zelf? Ik heb ook een engels werkplaats handboek beschikbaar.

Zijn er dingen waar ik op moet letten als ik eraan begin? Bijvoorbeeld wielen recht laten staan of dingen markeren?
Is het gewoon het stuur eraf halen en dan dat bovenste deel van de stuurkolom?? Dus stuur eraf, contactslot eruit en elektrische schakelaars blok eraf etc??
Zitten die lagers in dat deel of lager en onder de motorkap? Ik heb als motorfiets monteur nog nooit aan het stuur gedeelte van een auto gewerkt zodoende weet ik niet wat me te wachten staat. Als ik het eenmaal zie zal het wel duidelijk zijn, maar wil niet graag iets over het hoofd zien. Graag wat duidelijke hulp van jullie.

Vriendelijke groet Marcel.

cor van jaarsveld (0) PRO, 12 jaar geleden

Marcel, het kogellager zit in het stuurhuis, onder de auto.. Ik denk niet dat e het zelf kan doen. Maar, je moet eerst wel (laten) vaststellen of het lager daadwerkelijk stuk is en de oorzaak kan zijn.... Er zijn nog meerdere mogelike oorzaken..

je kunt natuurlijk ook de spoor stangen losmaken van het stuurhuis en dan proberen of het stuurhuis in het midden in elke gewenste stand stil kan blijven staan. Als dat niet het geval is maak je de stuurkolom los van het stuurhuis en daarna kun e bepalen of het daadwerkelijk het stuurhuis is, of dat het probleem in de stuurkolom zit... met name de kruiskoppeling. daarin kunnen ook naald lagertjes zitten, die vast lopen.

Markiesje (0), 12 jaar geleden

IK heb vanalles ingespoten waar ik bij kon en de bout van de stuurstangklem vlaak voor hij de carosserie ingaat na gedraaid en het lijk weer een stuk beter te zijn geworden. Stuurt echt super licht nu alleen het aller laatste stukje redt hij niet als hij op de weg terug ergens wat tegen gehouden wordt. Maar het is zo geen probleem meer op het moment.

DUs ik laat het zo in de hoop dat het nog wat verbeterd. Bedankt voor jullie reacties.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Fiat Marea of stel zelf een nieuwe vraag.