Fiat Tipo: Tipo trilt en schudt bij optrekken

Bouwjaar: 1993, Brandstof: Benzine, Motorcode: 1600 IE SX

Hoi, mijn Fiat Tipo heeft het probleem dat hij bij het optrekken begint te zwabberen of zijdelings te trillen(en trekt beetje naar rechts), en het voelt alsof en een vierkante band onder zit of een lapot lager.
De auto doet dit alleen bij optrekken, dus als hij vrij door rolt dan loopt hij fijn(maar trekt wel iets naar rechts). De wiellagers zijn oke. En hij doet dit merkbaar in elke versnelling(in de 1e veel minder).

Wel zijn beide aandrijfas rubbers defect geweest, deze zijn vervangen en goed vast gezet. Alles in gecontroleerd. Ook de koppen(spinnen) zagen er erg goed uit, alleen 1 ervan draaide soms minimaal iets minder alsof er romel in zat(beetje zand of zo). Ik heb deze zo goed mogelijk schoongemaakt en zover als ik in het differenteeel kon heb ik ook alles schoon gemaakt en weer opgebouwd. Daarna nieuwe Versnellingsbakolie erin gedaan volgens voorschriften. Toen weer gereden maar geen enkel verschil...............

De km-stand is 78.000 km(erg weinig dus).

Ik zit nu te denken aan de uitlijning van de auto, maar kan het dat hij dat schudden en trillen dan allemaal doet als je optrekt??? Als de auto zo trilt en schudt dan voel je dit ook een beetje in de pook die mee staat te schudden.

Wat kan ik hier nog mee, of is het duidelijk de bak zelf? Is die bak van de 1.6 IE trouwens hetzelfde als van de 1.4 ie??

Vriendelijke groet Tipootje

tipootje

Geplaatst door tipootje , lid sinds 12 jaar geleden

10 Reacties

Hans4040 PRO, 12 jaar geleden

Homokineet naar de knoppen....

tipootje, 12 jaar geleden

Hoe kan ik die uitproberen welke het eventueel is?

Hans4040 PRO, 12 jaar geleden

Deze: "1 ervan draaide soms minimaal iets minder alsof er rommel in zat"

tipootje, 12 jaar geleden

Ik moet er trouwens wel bij vermelden dat er bijna geen olie meer in de bak zat, ik heb de auto 3 weken geleden gekocht. 2 dagen erna begon het allemaal. Dus echt veel geleden kan het nog niet hebben lijkt me, de rubbers over de homokineten waren alleen gewoon goed, alleen die van de bak niet. links was licht gescheurd(2-3 cm in de vouw) en de rechtse was helemaal los van de bak en het keering-lager op de as. De linkse heb ik vervangen en de rechtste goed vast gezet met nieuwe klemmen. Daarna natuurlijk nieuwe versn bak olie erin, zo goed als 2 liter. Maar het heeft niet veel uitgehaald tot nu toe.

tipootje, 12 jaar geleden

Hoi Hans, dit was geen homokineet maar een van de koppen(oftwel spinnen) die in het differentieel zitten aan het uiteinde van de aandrijfassen. Hij draaide wel redelijk maar niet perfect af en toe beetje weerstand......... kan me niet voorstellen dat dit zo'n grote gevolgen heeft voor het rijden van de auto....

jeroenmonteyne PRO, 12 jaar geleden

Waarschijnlijk is al je olie uit vervesnellingsbak dus via die lekke stofhoes eruit gelopen en heb je een heel eind zonder olie gereden.
Ik denk dat de beste oplossing een andere versnellingsbak zoeken is. Misschien met aandrijfassen.

tipootje, 12 jaar geleden

Hoi, ja lijkt het mij ook op, op de hogere snelheden en dus in de hogere versnellingen 4+5 doet hij het eigenlijk ook niet.
Mijn vraag is dan ook, is de bak van de 1.4 ie het zelfde als van de 1.6 ie? En is deze uitwisselbaar?
Ik verder nogal technisch(motorfiets monteur) en kan de bak zelf ook reviseren, maar de delen zullen wel prijzig zijn of niet??

tipootje, 12 jaar geleden

Ik heb de auto eens goed geprobeerd vandaag, maar het trillen en schudden doet hij wel degelijk in alle versnellingen. Maar wat blijkt nu, links achter staat de auto een cm of twee lager, , ik neem niet aan dat dit er wat mee te maken kan hebben? Gewoon de veren vervangen? De draagarmen waren wel gelijk.

Ik krijg langzaam aan het vermoeden dat de bak helemaal niet zo slecht eraan is. Heeft nu nieuwe aandrijfasrubbers en 2 liter versn bak olie zoals voorgeschreven, en schakelt eigenlijk wel gewoon goed. Alleen voel je de pook ook mee trillen en de km-teller ook. Dit alles alleen bij optrekken, vrij rollen niet en contante snelheid ook niet. Verder trekt de auto iets naar rechts.

Nog iemand een idee?

tipootje, 12 jaar geleden

Ik haal nu de versnellingsbak eruit, heb meer tijd dan geld voor deze auto, dus kan er op mijn gemak naar kijken. Ik denk dat er een as lager kapot is in de bak...........de aandrijfassen en de homokineten lijen toch echt wel inorde te zijn, de spinnen aan de andere zijde van de aandrijf as lopen nu ze in de afgesloten bak met voldoende olie hebben gezeten ook goed, niets aan te voelen, niet het geringste.

De ophangingen van de motor en de bak zijn inorde, en er blijft niet veel anders meer over dan de bak eruit te halen. Lijkt veel werk maar valt volgens mij wel mee, tot nu toe ging alles wel redelijk probleemloos met het vrij maken van de bak.

Omdat de km-teller en de schakelpook ook zo mee trillen denk ik toch echt wel dat er in de versnellingsbak een probleem zit(deze zitten beiden aangesloten op de bak. Ik zal het van de week/komend weekeinde weten waarschijnlijk.

Groetjes Tipootje

tipootje, 12 jaar geleden

Het is nu 100% duidelijk de Diff..........loopt rauw en knakt, heb deze eruit gehaald en is het enige probleem wat ik vinden kan in de bak.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Fiat ZX of stel zelf een nieuwe vraag.


Gesponsord

Met een groots assortiment in de beste auto-onderdelen, aanbiedingen en merken vind je altijd een optimale mix tussen A-merken en aanbiedingen. Voor iedere automobilist weet Carpardoo de juiste auto onderdelen of auto-accessoires te vinden.