Ford Focus C-Max: ABS grijpt in op lage snelheid en lampje aan en dan weer uit

Bouwjaar: 2005, Brandstof: Diesel, Motorcode: 1.6

Helaas problemen met ABS en Cruise Control (wellicht is er een verband).

1) ABS lampje brandt wel/niet in onregelmatig patroon.
2) ABS grijpt soms in bij (rustig) remmen op lage snelheid (rond 30 km/u).
3) Cruise Control houdt de snelheid soms niet constant en slaat soms af na onregelmatige snelheid

Vooral het 2e punt bevalt me niet. Ik vind het wat link, want de auto remt dan dus bijna niet en in het stadverkeer zit je dan snel ergens tegenaan.
Ik denk dat het lampje altijd uit is als dit gebeurt en erna soms (maar niet altijd) aangaat. Dit zou kloppen met wat ik elders in dit forum heb gelezen, nl. dat de ABS niet zal werken als het lampje brandt.

Voor wat punt 1 betreft, er is werkelijk geen patroon in te vinden: lampje blijft branden na starten, kan uitgaan binnen 2 meter, 8 km, aan blijven, of het gaat uit na het starten (ook al eindigde de voorgaande rit met het lampje aan) en gaat aan tijdens de rit. In dit laatste geval meestal na het remmen (maar soms ook spontaan).

Punt 3 kan gerelateerd zijn aan de problemen met de ABS? Ik lees over "wielsnelheid sensoren". Gebruiken zowel ABS als de Cruise Control deze sensoren? Bij het niet constant houden van de snelheid, voelt het alsof de Cruise Control een trapje gas geeft en dan het gas dicht zet en dan weer normaal gas geeft. Als dit een paar keer kort na elkaar gebeurt, gaat de Cruise Control er vanzelf af.

Uiteraard ga ik zsm naar de dealer om het systeem uit te laten lezen, maar helaas lees ik te vaak dat die informatie niet direct tot een oplossing leidt. Ik stel het zeer op prijs als iemand mij (en de dealer) direct in de goede richting kan helpen.

NB
over een soortgelijk probleem las ik hier http://www.problemcar.nl/viewtopic.php?i... maar helaas is deze oud en zonder oplossing.
Deze http://www.problemcar.nl/viewtopic.php?i... is daarentegen recent, maar helaas zonder oplossing.
Dit http://www.problemcar.nl/viewtopic.php?i... zou de oorzaak kunnen zijn ... ook recent en zonder bevestiging van de oplossing.

Bij voorbaat dank!
Ruud

Ruud-Home

Geplaatst door Ruud-Home (0) , lid sinds 14 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Ford Focus? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

3 Reacties

oldford (0) PRO, 14 jaar geleden

M.b.t. punt 3: Cruise control wordt door de motor geregeld. Deze krijgt de rijsnelheid hoogstwaarschijnlijk van het ABS systeem via een communicatie bus (Can-bus). Dus indirekt gebruikt de Cruise Control dezelfde sensoren als het ABS.
Eerst maar laten uitlezen, weet je bij welk wiel je moet gaan zoeken.

dick@home (0) PRO, 14 jaar geleden

het snelheid signaal voor de cruisecontrol word van de linker voor sensor gehaald dus welicht dat daar het probleem zit

sqw111 (0), 13 jaar geleden

Als de sensor niet defect is (wat ik denk omdat de abs soms spontaan ingrijpt) is waarschijnlijk de abs controller zelf defect (zit meestal boven op de pomp gemonteerd). Problemen met de abs control unit kan ook de cruise control problemen verklaren. De abs modules zijn wel te repareren, kijk maar eens bij http://abs-nl.ecu-rc.com/ )

Succes
SQW



[quote=dick@home]het snelheid signaal voor de cruisecontrol word van de linker voor sensor gehaald dus welicht dat daar het probleem zit[/quote]

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Ford Focus of stel zelf een nieuwe vraag.