Ford MONDEO: Airco en koelventilator

Bouwjaar: 2002, Brandstof: Diesel, Transmissie: Automaat, Motorcode: FMBA, Motorinhoud (cc): 2000, Vermogen (kw): 96

Ik heb het volgende probleem met een mondeo mk3 diesel.
radiator fan slaat niet aan en de airco slaat niet aan. Beide doen niets.
Ik weet dat bij deze Ford, dat als de radiator fan niet werkt door een storing of defect de airco (ECC) volledig uitgeschakeld wordt ter beveiliging van het AC systeem.

Wat heb ik tot nu gedaan?
AC pomp gecontroleerd. Met direct 12 V van de accu treed de magneetkoppeling in werking.
AC systeem op druk en op vacuum getest en opnieuw gevuld.
Ander radiator fan geïnstalleerd. Ook deze slaat niet aan.
Alle zekering doorgemeten en zijn goed.
Relais deels vernieuwd en verwisseld, zonder succes.
Kabelbomen gecontroleerd op uitwendige zichtbare beschadigingen. Niets gevonden.
Motortemperatuurmeter op het dashboard functioneert normaal.
Bij de Ford dealer geweest met de vraag of zij de auto volledig kunnen uitlezen. Ford liet mij weten dat deze Ford beperkt uit te lezen is, maar niet op deze gebieden. Zij hadden ook de apparatuur niet meer daar de Ford te oud is voor hun.

Wat kan het zijn dat de radiator fan niet aanslaat?
Wordt de temperatuurmeter in het dashboard via dezelfde temperatuursensor in de motor geregeld of zitten er twee temperatuursensors in/op de motor gemonteerd? Zo ja, waar zitten ze dan? 1 zit er achter de multiriemwiel van de waterpomp. Als er een tweede aanwezig moet zijn wil ik graag weten waar deze zit.
Hoe kan ik de hogedruk en lagedruk sensor van het AC systeem controleren op juiste werking of hoe kan ik deze tijdelijk omzeilen? Met het omzeilen is ook te achterhalen

Wie kan mij helpen? Ik wordt langzaam knettergek van het zoeken en nodeloos vervangen van onderdelen.

ruudwiwik

Geplaatst door ruudwiwik (0) , lid sinds 18 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Ford Mondeo? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

6 Reacties

Heino4267 (260), 5 jaar geleden

Eerste controle: is je waterpomp in orde (dat kan je grofweg voelen aan de hardheid van de dikke koelwaterslangen als het toerental stijgt), heb je voldoende koelvloeistof en zit er geen lucht in het koelsysteem?

Wellicht kan iemand vertellen of het normaal is dat de auto met koude motor al opstart met draaiende koelventilator en dat hij later opschakelt naar een hogere snelheid?
Als dat eerste zo is, zou je kunnen gaan nameten waarom de intacte en werkende koelventilator niet inschakelt direct na de koude start.
Daaruit zou al veel kunnen wijzen naar de oorzaak.

kaleido 1 (2055) PRO, 5 jaar geleden

Gaat de koelfan wel aan als de motor goed op temperatuur is ?
De fan zal eerst moeten werken voordat het ac deel kan werken.

ruudwiwik (0), 5 jaar geleden

Waterpomp is geen issue. Motor wordt niet te heet. Temperatuurmeter blijft keurig in het midden.
Bij het starten van de auto moet de fan langzaam draaien. Bij inschakelen van de AC of bij het oplopen van de koelvloeistof temperatuur gaat de fan in hoge stand draaien.
Fan doet in het geheel niets. Ergens is de aansturing niet juist en wil graag weten vanuit waar de fan aangestuurd wordt.

[quote=Heino4267]Eerste controle: is je waterpomp in orde (dat kan je grofweg voelen aan de hardheid van de dikke koelwaterslangen als het toerental stijgt), heb je voldoende koelvloeistof en zit er geen lucht in het koelsysteem?

Wellicht kan iemand vertellen of het normaal is dat de auto met koude motor al opstart met draaiende koelventilator en dat hij later opschakelt naar een hogere snelheid?
Als dat eerste zo is, zou je kunnen gaan nameten waarom de intacte en werkende koelventilator niet inschakelt direct na de koude start.
Daaruit zou al veel kunnen wijzen naar de oorzaak.[/quote]

ruudwiwik (0), 5 jaar geleden

Nee de koel fan gaat niet aan.
Dat de fan eerst in orde moet zijn voordat de AC inschakeld weet ik. Geen koel fan betekend bij Ford geen AC.

[quote=kaleido 1]Gaat de koelfan wel aan als de motor goed op temperatuur is ?
De fan zal eerst moeten werken voordat het ac deel kan werken.[/quote]

ronny503 (0), 5 jaar geleden

Zo te lezen gaat er iets in de aansturing van de airco niet helemaal goed want de compressor en het koelsysteem zijn in orde. De ECC meet aan de hand van een buiten en binnen temperatuursensor of het nodig is de airco in te schakelen, als de buiten temperatuur sensor ( af te lezen op het display) geen juiste waarde aangeeft dan schakelt de airco ook niet in. Als de buiten temperatuur wel klopt dan zou de connector van ECC unit defect kunnen zijn of de unit zelf en die kan door een bedrijf getest en eventueel gerepareerd worden met alle kosten die daarbij horen. Wellicht zou zo'n unit op de sloop wel te vinden zijn en als u het vriendelijk vraagt zo'n unit mag uitproberen voordat u tot aanschaf over gaat.

Heino4267 (260), 5 jaar geleden

Aanvullend: de ECC schakelt de fan van laag naar hoog.
Of de ECC nou defect is of niet: de fan moet draaien.
Ik zou dus eerst eens gaan meten: zijn de connectoren en de bedrading tussen fan en schutbord wel intact? Je hebt een héle grote kans dat je de fout al vóór het schutbord aantreft in de vorm van een draadbreuk.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Ford Mondeo of stel zelf een nieuwe vraag.