Ford FOCUS: Bovag garantie

Bouwjaar: 2012, Brandstof: Benzine, Motorcode: M1DA, Motorinhoud (cc): 1000, Vermogen (kw): 92

Ik heb 3,5 maand geleden een occasion gekocht voor €10.000 een Ford Focus wagon ecoboost 1.0. Afgelopen donderdag toen ik bijna thuis was en net langs Texaco reed kreeg ik de melding oververhitte motor. Ben daar direct gestopt en heb de auto laten staan. De volgende dag koelvloeistof erin gedaan en toen reed hij weer gewoon. Zaterdag 100 kilometer gereden en zondag na ongeveer 70 km ging het lampje weer branden. Zo snel mogelijk op een veilige plek gestopt met 2 kleine kinderen (bijna 2 en 4,5 jaar). Ik was vlak voor H’veen en heb die afslag nog genomen en hem daarna direct aan de kant gezet in het gras. ANWB gebeld en die zei dat er een scheur in het slangetje zat. Toen hij er koelvloeistof indeed en de motor aan, begon het te borrelen. Dus naar de garage toe gesleept.

Vandaag belde hij en zei dat de kosten €3900 zijn. Er moet een nieuwe motor in. En het gaat niet van de Bovag garantie af.

Kan/mag dit zomaar? Hij zegt dat ik er te lang mee heb doorgereden en na de eerste keer al had moeten bellen. Ik heb vrijdag koelvloeistof erin gedaan en ik had na het weekend al een afspraak staan bij hem. (1,15 uur rijden van mij vandaan) dus ik dacht dan vraag ik hem dan wel.. en heb er dus daarna mee gereden. Vloeistof gecontroleerd van te voren en de auto gaf ook niks aan. Deed het prima..

Heb ik echt de domme pech dat ik een dure auto koop en 3 maanden later er vervolgens nog eens €4000 aan kwijt ben? Of is dit wel een garantie kwestie?

Jiska123

Geplaatst door Jiska123 (0) , lid sinds 4 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Ford Focus? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

5 Reacties

Heino4267 (225), 4 jaar geleden

Even samenvatten:
- je auto raakt oververhit door een koelvloeistof tekort
- je vult koelvloeistof bij en gaat weer rijden zonder de oorzaak van het koelvloeistofverlies te zoeken/op te lossen
- na de tweede foutmelding m.b.t. oververhitting zet je de motor niet meteen uit (de reden daarvoor is begrijpelijk)
- en de motor loopt daardoor blijkbaar schade op terwijl de garantie net is verlopen.

De belangrijke vraag is: is het de schuld of verantwoordelijkheid van de garage waar je de auto hebt gekocht dat de motor schade heeft opgelopen? Ik denk zuiver op grond van je tekst van niet. Dus hoeven zij ook niet op te draaien voor de gevolgen.

Je hebt nu een auto van pakweg 10.000 Euro met (volgens de garage waar je hem kocht) een defecte motor. Wat je zou kunnen doen is een garage zoeken die je auto wil ophalen en een second opinion wil uitvoeren (vraag even vooraf wat dat samen kost incl. een kostenraming voor reparatie).

En als de reparatiekosten van je eigen motor zouden kloppen: wellicht is een jonge sloopmotor een alternatief? Dan ben je waarschijnlijk goedkoper uit dan die 3900 Euro.
Je kunt bv. eens navragen op www.onderdelenlijn.nl wat zo'n motor zou moeten kosten incl. aflevering bij je garage. De garage kan je op voorhand vertellen wat montage zou moeten kosten. Het risico wat je dan nog loopt is dat de gekochte motor niet goed blijkt te zijn, dan blijf je op de de/montagekosten zitten.

Jiska123 (0), 4 jaar geleden

Bedankt voor uw reactie. Mijn garantie is niet verlopen, ik heb de auto net 3 maanden en heb 6 maanden Bovag garantie. De keus is nu laten maken of toch een onafhankelijk onderzoek laten instellen door Bovag.

oldford (0) PRO, 4 jaar geleden

Je bent lid van de ANWB. Bel eens met de juridische dienst daar.
En vraag dan ook of als dit niet door de Bovag garantie wordt vergoed het onder het "non-conformiteits" beginsel valt.

Zie: https://www.consuwijzer.nl/garantie-repa...

oldford (0) PRO, 4 jaar geleden

Weet je al iets meer?

Hoe is men tot de conclusie gekomen dat er een nieuwe motor in moet?
Je koppakking zal wel lek zijn gezien het borrelen, maar of de rest van de motor dan ook afgeschreven is?

kaleido 1 (1620) PRO, 4 jaar geleden

Laat eerst eens gedegen onderzoeken wat de schade aan de motor is , hebben ze de cilinderkop gedemonteerd bv. om te kijken wat de schade is ?

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Ford Focus of stel zelf een nieuwe vraag.