Ford Focus: Inhouden/sputteren bij insturen

Bouwjaar: 2006, Brandstof: Benzine, Motorinhoud (cc): 1600, Vermogen (kw): 74

Sinds 2 maanden zijn mijn vrouw en ik in het bezit van een Ford Focus 1.6 16v type 2 fase 1 (benzine) uit 2006.
Deze auto gekocht bij een universeel bedrijf maar verder was hij wel altijd dealer onhouden.
De auto rijdt verder best goed, hij vertoont alleen iets vreemds; bij het insturen in een bocht, of als je uit moet wijken o.i.d. lijkt de motor in te houden. Zo lang je rechtuit gaat lijkt dit probleem niet voor te komen, al accelereert hij niet helemaal lineair maar dit zal waarschijn met de bougies te maken hebben, hij heeft tenslotte ook 165.000 op de teller.

Het probleem kwam ik ook al tegen bij iemand met een C-max: http://www.problemcar.nl/nl/particulier/... echter stond de uiteindelijke oplossing er niet concreet bij.

Heeft iemand een idee wat het kan zijn? Ik heb de auto uitgelezen met een uitgebreid kastje, maar geen storingen o.i.d. Ook bij stilstand aan het stuur draaien vertoont de auto geen problemen of vreemde geluiden, lijkt mij dat als de pomp kapot is hij juist herrie moet maken bij stilstand.

Hopelijk kan iemand ons helpen!

Focus 1.6 16v

Geplaatst door Focus 1.6 16v (0) , lid sinds 7 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Ford Focus? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

10 Reacties

voyager (0), 7 jaar geleden

Dan blijft uitlezen rijdend en wel met Ford apparatuur. Die kan namelijk veel dieper in de sensoren kijken wat er gebeurt als je storing optreedt.

Focus 1.6 16v (0), 7 jaar geleden

Bedankt voor de reactie. Heb ook van een Ford-expert een tip gekregen om de stekker even los te halen van de drukschakelaar van de stuurpomp. Deze schakelaar kon ook voor rare "storingen" zorgen.

Focus 1.6 16v (0), 7 jaar geleden

Getest zonder stekker, leek iets beter, al merk ik stilstaand met of zonder stekker amper verschil als ik aan het stuur draai.
Viel mij wel op dat de auto sowieso niet mooi liep bij constant snelheid (sputteren / inhouden) Zelfs op cruise control. Ook bij heel rustig en vol accelereren voel je hem soms wat inhouden.

Ga eerst de bougies, bougiekabels, bobine en luchtfilter vervangen zodat de motor mogelijk wat soepeler loopt (al merk ik er met starten en stationair draaien helemaal niets van want hij start uitermate snel en goed en loopt stationair zo glad als een aal)

Heino4267 (230), 7 jaar geleden

Probeer ook eens of het weg is als je de verwarming/koeling helemaal uitzet.
Het zou kunnen dat je airco-compressor zwaar loopt en zo bij in/uitschakelen het verschijnsel veroorzaakt.

Focus 1.6 16v (0), 7 jaar geleden

Ga ik proberen. Had wel het idee dat hij beter loopt met de airco aan, hoe gek ook meestal is het andersom...

Focus 1.6 16v (0), 7 jaar geleden

Verwarming/koeling getest, merk geen verschil.

Zaterdag auto helemaal volgetankt en het vreemde is dat ik het idee heb dat hij nu een stuk beter loopt. Tankdop bevat ook geen ontluchting bij dit type. Als de tank vol is sist hij ook niet bij het openen, bij een lege(re) tank wel, misschien is dit normaal dat weet ik niet.

Zou het te maken kunnen hebben met de tankontluchting? Wacht nog op onderdelen (bougies, bougiekabels, bobine en alle filters) als deze binnen zijn vervang ik eerst die hele handel om uit te sluiten dat hij daardoor minder goed loopt.

Focus 1.6 16v (0), 7 jaar geleden

Inmiddels alles vervangen (zie bovenstaand) auto loopt op 1 tempo wel iets beter maar vind hem nog steeds niet heel glad accelereren.

Blijft een vreemd verhaal, je voelt echt met iets, of grover insturen dat de motor af en toe een ruk bij krijgt alsof je heel licht tegen het gaspedaal tikt....
Las nu ook iets over stekkers van de stuurpomp die onder de rechter koplamp zouden moeten zitten...?

Heb niet veel zin om naar een dealer te gaan, ff aan de computer hangen "nee we zien niks dus er is geen probleem" en pats...60 euro armer.. Mijn ervaring met dealers is ook niet best (Audi, Skoda, Opel) allemaal geldkloppers en totaal geen kundigheid...

Heeft iemand misschien een heldere ingeving?

Focus 1.6 16v (0), 7 jaar geleden

Volgende week gaat de auto toch maar naar de garage voor het afvullen van de airco (voor de zekerheid) en het sputteren op constante snelheid en weinig gas.

Op een Ford-forum las ik ook vrij regelmatig een probleem met de gasklep positiesensor, zou dit het mogelijk kunnen zijn? Het lijkt soms wel uit het pedaal o.i.d. te komen als je heel rustig het gas iets terug doet en misschien dat de sensor op gelijke snelheid "twijfelt" hoeveel gas te geven...?

Hij geeft nergens foutmeldingen (helaas)

Word er zo langzamerhand wel een beetje sch**tziek van, dacht een goede dealer onderhouden auto te kopen en nu dit weer.

Focus 1.6 16v (0), 7 jaar geleden

Iemand??

Hobby-ist (0), 7 jaar geleden

Bedrading stuurbekrachtigingspomp?

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Ford Focus of stel zelf een nieuwe vraag.