Ford scorpio 2.9 ghia: REMT soms RAAAARRR!!

Bouwjaar: 1989

Ik heb een scorpio 2.9 automaat met abs, maar soms remt hij vreemd.
Soms is het net als of je pedaal heel hard aan voelt, alsof hij niet bekrachtigt word. Je voelt het pedaal dan ook trillen.
Maar het gebeurt ook wel eens dat als je wilt remmen, hij opeens naar rechts of naar links stuurt.
Dit gebeurd dus niet altijd meestal doet ie het wel goed, maar ik vertrouw t dus helemaal niet.
Zelf denk ik dat t iets te maken heeft met de abs maar weet t natuurlijk niet zeker.
De remblokken zijn dik genoeg en de remklauw gaat ook goed heen en weer.
Kan je de abs, als dat t blijkt te zijn ook uitschakelen zodat die dan het zelfde remt als een auto zonder abs?
Mijn vraag is, komt dit vaker voor en wat kan ik hier aan doen?

arjan593

Geplaatst door arjan593 (0) , lid sinds 20 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Ford Scorpio? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

5 Reacties

rvesch (0) PRO, 20 jaar geleden

Dit lijkt exact op het probleem wat ik jaren geleden had. Soms remde mijn rechter voorwiel niet, waardoor ik extra hard moest remmen en het ABS bij de overige wielen dus ingreep. (trillen rempedaal) Ook voelde het rempedaal erg hard aan. De auto trok dus naar links.
Bij mij gebeurde het heel soms en alleen bij erg warm weer.
Had alles elektrisch doorgemeten (schema's bij Ford opgevraagd) en na heel veel testritten (aangezien storing maar heel soms bij warm weer voorkwam) met drie multimeters tegelijk op het dashbord, bleek alles elektrisch ok!
Daarna heb ik toevallig een hydraulisch schema van deze ATE (fabrikant van remsysteem) remunit in een bibliotheekboek kunnen bemachtigen. (Ford heeft hier helemaal geen documentatie van!!! en ook bij ATE kreeg ik niets voor elkaar!)
Na bestuderen van het hydraulisch schema, kwam ik tot de conclusie dat de storing in 1 enkel "2-2" ventiel (klepje) moest zitten. Hier zit een ingebouwd terugslagklepje in, dat dus soms bleef hangen.
Bij Ford (en alle andere zaken en importeur) kon men niets los leveren voor deze remunits. Men had er ook de kennis niet voor om reparaties uit te kunnen voeren, en adviseerde om de hele unit te vervangen á ongeveer 3800 gulden exclusief montage en btw. Dit terwijl ik dus alleen maar 1 simpel klepje nodig had, dat makkelijk te demonteren was!!!!!!
Ik heb toen op de sloop alleen het kleppenhuisje (met 6 kleppen erin) gekocht. (bedrading zit aan klepjes gesoldeerd).
Heb het hele huisje met alle 6 de klepjes (had geen zin om te solderen) overgezet, en voor 125 gulden inclusief nieuwe remvloeistof was ik klaar.
Het kleppenhuis zit aan de zijkant van de gehele remunit.

Ik vind het echter wel toevallig, dat het bij jou 2 klepjes zou betreffen (je zegt dat hij soms naar links en soms naar rechts trekt (weet je dat wel zeker??))
Het kan natuurlijk altijd, maar dezelfde storing in 2 klepjes in dezelfde periode is wel toevallig.
Ook komt deze storing verder volgens mij erg weinig voor. (naast mijzelf ben jij de eerste die ik tegenkom met dit probleem)

Het ABS is niet appart uit te schakelen. (abs is geintegreerd in de gehele remunit) De storing heeft eigenlijk ook niets met de ABS regeling te maken, dus het zou ook geen nut hebben.

Ik zou het in ieder geval (laten) repareren, want het kan erg gevaarlijke situaties opleveren. De ABS computer detecteerd deze storing niet. (lampje gaat niet branden en ook de uitleesapparatuur van Ford kan deze storing niet ontdekken)

arjan593 (0), 20 jaar geleden

Als ik dit zo lees is het precies hetzelfde probleem.
Ik gaat als ik tijd heb gelijk kijken.
Hij trekt idd alleen bij mij dan naar rechts en niet naar links.
Heel erg bedankt voor de reactie.

rvesch (0) PRO, 20 jaar geleden

Exact dezelfde storing dus! Het vervangen van het kleppenhuis met klepjes zal je probleem wel oplossen.
Succes met de reparatie. (is erg weinig werk, maar let wel goed op met de hoge druk en de ontluchtingsprocedure)(het systeem met accumulator (drukvat) staat namelijk altijd onder hoge druk)(door het rempedaal, als het contact uit staat, meerdere keren in te trappen, gaat de druk eraf. dit voel je vanzelf)

Ik ben echter wel benieuwd of er meerdere mensen zijn met dit probleem (of die dit ooit hebben meegemaakt).
Laat dit hier eens weten. (ook jaartal van auto vermelden)
Van mij is uit 1990. (2.9i Ghia)

Terence (0), 18 jaar geleden

Mn moeder heeft een scorpio 2.9 uit 1992 (model 91) die soms, als je het rempedaal indrukt terugslag geeft, oftewel trillen. Dit doet zich soms ook voor na het remmen bij het optrekken. Bij de ford dealer kunnen ze niks vinden, en kan het niks gevaarlijks zijn (wat ik betwijfel). Wel brand soms het abs-lampje, maar dat komt door een vuile sensor. Hij trekt trouwens volgens mij niet specifiek naar 1 kant, ik zal nog eens opletten. Ik wil hier wel wat aan doen, maar heb wel uitleg nodig. Ben zelf 16. Heb een vraagbaak van de scorpio. Alvast bedankt!! PS het lijkt alsof het luchtbellen zijn, maar dat is meer een gevoel

arjan593 (0), 18 jaar geleden

dit lijkt mij wel t zelfde probleem als wat ik had.
zie boven voor de oplossing.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Ford Scorpio of stel zelf een nieuwe vraag.