Ford Fiesta 2011: Startproblemen Fiesta 1.6 TDCi Econetic

Bouwjaar: 2011, Brandstof: Diesel, Transmissie: Handgeschakeld, Motorcode: TZJB, Motorinhoud (cc): 1600, Vermogen (kw): 70

mijn Fiesta Mk 7 1.6 TDCi Econetic (2011, de 8-klepper, 278.000 kilometer op de teller) heeft sinds een tijdje last van startproblemen. Tot op heden start hij altijd, maar de laatste tijd steeds meer met grotere twijfel. Ik heb enkele filmpjes gemaakt. Ik vergeet soms te filmen, en dit zijn niet de ergste symptomen. Ik deel de filmpjes via mijn Google Drive account, hopelijk werkt dat. Zo niet, ga ik even kijken naar een oplossing. Over het algemeen zijn er twee versies die in meer of mindere mate voorkomen:

1. na het omdraaien van de sleutel een snel getik en vervolgens slaat hij aan.

https://drive.google.com/file/d/13e_XtiL...

2. de auto lijkt even aan te slaan, stopt er mee en als ik de sleutel omgedraaid houd begint hij vanzelf weer aan de start. Ik heb een keer een half minuutje zo gestaan op een parkeerplaats, in het filmpje zie je het maar 1 keer.

https://drive.google.com/file/d/18va8XOC...

En een variant 3 rondgaan maar niet aanslaan. In dit geval voorafgaand met symptoom 1. Ik moet de sleutel volledig terugdraaien en opnieuw starten voor succes:

https://drive.google.com/file/d/1R6cdiZw...

Daarnaast heb ik al een tijdje dat de dashboardverlichting en koplampen iets flikkeren. Ik dacht daarbij dus aan elektrische problemen. Hij heeft laatst bij een Bosch garage gestaan en daar waren accu, dynamo en spanningsregelaar in orde. Wonderbaarlijk genoeg hebben ze daar ook geen startproblemen ervaren, zal je altijd zien.

Is dit voor iemand een herkenbaar probleem of is dit iets waar iemand gedachten over heeft om op gestructureerde manier tot de kern te komen....ik denk nog in de richting van startonderbreker, sleutel of startrelais, maar wil het graag even hier voorleggen.

econetic

Geplaatst door econetic , lid sinds 5 maanden geleden

1 Reactie

Problemcar Hulplijn PRO, 5 maanden geleden

Mooi dat je de filmpjes hebt geplaatst!
Het lijkt mij dat het starttoerental te laag is en hij daarom slecht aanslaat.
Kunnen 2 oorzaken voor zijn, de startmotor gaat te zwaar /of er is een te zwakke accu cq teveel weerstand in de bekabeling.
Je kunt natuurlijk gokken en eerst een n ieuwe accu plaatsen, maar je kunt ook een goede diagnose stellen door de startstroom te (laten) meten. Afhankelijk van de stroomsterkte tijdens de start kun je een conclusie trekken.
Er zijn 2 columns over te vinden op deze site:
https://problemcar.nl/columns/accu-teste...
https://problemcar.nl/columns/startmotor...

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Ford Marea of stel zelf een nieuwe vraag.