Ford Mondeo: Stotterende/haperende motor bij +/- 2000 toeren en veel gas

Bouwjaar: 1996, Brandstof: Benzine, Motorcode: 2.0 16V

Hallo autokenners,

Sinds enige tijd heb ik na het starten van de motor een fikse terugval in het toerental wanneer ik het gas indruk. De motor begint te sputteren, te stotteren en in te houden alsof ik hem verzuip. Dit deed hij voorheen nooit. Ook wanneer ik daarna weg wil rijden, merk ik dat de motor bij ongeveer 2000 toeren helemaal inhoudt en de wagen dan heel erg schokt. Dit is te verhelpen door minder gas te geven, zodat hij (langzaam) boven de 2000 toeren komt, waarna er geen, of in ieder geval minder, problemen lijken te zijn vanwege dit horere toerental.

Als ik hem na enige tijd echter wil doortrekken, dan merk ik ook bovenin het toerentalbereik (4000-6000 rpm) dat er even wat ingehouden wordt, maar het lijkt alsof je hem op den duur daar "doorheen trekt". Hij loopt dus in 1 versnelling niet vloeiend van de 2000 naar de 6000 toeren, maar in verschillende acceleraties, waarbij hij boven de 5500 "los" lijkt te komen en weer goed trekt. Dit fenomeen herhaalt zich 2 a 3 keer en daarna accelereert hij wel vloeiend of is het nauwelijks bovenin meer merkbaar. Na ongeveer een kwartier tot een half uur rijden zijn de problemen nagenoeg weg, behalve dat ik bij het wegrijden van een stoplicht toch merk dat hij bij 2000 lichtjes inhoudt.

Ik heb op aanraden de bougies en bougiekabels laten vervangen, omdat de bougies er al vrij lang in zaten en de kabels nog origineel waren (dit was bij ongeveer 184.000 op de teller). Dit leek in eerste instantie te helpen, maar na een weekje (met name bij het vochtigere weer, lijkt het) is het probleem weer helemaal terug.

Heeft iemand wellicht ervaring met deze klachten, of komen deze bekend voor, kan deze persoon mij dan s.v.p. in de goede richting sturen? Alvast vriendelijk bedankt,
Erik

Beijer

Geplaatst door Beijer (0) , lid sinds 17 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Ford Mondeo? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

1 Reactie

tonny11609 (0) PRO, 17 jaar geleden

massa aansluiting van lambda sonde, en of temperatuur sensor, ik zou als ik jou was hem even uit laten lezen of er een storing ogeslagen is in de ecu

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Ford Mondeo of stel zelf een nieuwe vraag.