Ford Transit 2008: Zekering door waterkoker

Bouwjaar: 2008, Brandstof: Diesel, Motorcode: R2PA, Motorinhoud (cc): 1800, Vermogen (kw): 55

Sinds verleden maand rijd ik een Ford transit 2008, maar nu doet het volgend probleem zich voor:

Ik heb een waterkoker met een 12v aansluiting, en als ik de bus dan stationair laat draaien en de waterkoker aanzet klapt de zekering (15a) eruit, vervolgens heb ik deze vervangen door een 20a , maar ook die is er vorig week uitgeklapt en een zekering van 25a durf ik niet ivm brandgevaar, nu ben ik teruggegaan naar 15a en blijven gassen maar, vandaag is de zekering geklapt door smelten, nu ben ik ook wel vergeten te gassen🤦

Nu heb ik de volgende vragen:

1) is dit een bekend probleem bij Ford
2) is dit op te lossen? Want anders blijf ik zekeringen kopen
3) is het juist de bedoeling om rijdend water te koken?

alex52889

Geplaatst door alex52889 , lid sinds 5 maanden geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Ford Transit? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

4 Reacties

Beunhaas PRO, 5 maanden geleden

Als ik het goed begrijp smelt de zekering door als de motor stationair draait en niet als de motor sneller draait....
Waarschijnlijk ontstaan er minder stroom/spanningspieken bij vol draaiende dynamo...
Je waterkoker trekt simpelweg teveel stroom om hem te stilstaand gebruiken, daar is weinig aan te doen, behalve een zwaardere zekering proberen..
Een gangbare richtlijn is 150 watt maximaal uit de 12 V aansluitingen in de auto.

  150 watt = hoeveel ampere zekering?

  Heb er nu een 15 ampere in, 20amp ookal geprobeerd, maar 25a durf ik niet aan, of? - alex52889, 5 maanden geleden
  150/12= 12,5 A. Waarschijnlijk is je spanning met draaiende motor hoger (13,8V) en dan zou de stroom zo'n 11 A zijn (stoom is dan lager). Ik zou zeker niet hoger gaan dan 15A of je moet een goede brandverzekering hebben voor je bus. - Master_, 5 maanden geleden
  Dus eigenlihk is de beste oplossing stilstaand gassen? En rechtstreeks doorlussen vanaf accu, is dat een optie? - alex52889, 5 maanden geleden
  Ja, of rechtstreeks, zag 't al. Maar dat zie ik niet zo zitten, Dus eigenlihk is de beste oplossing stilstaand gassen? - alex52889, 5 maanden geleden

Beunhaas PRO, 5 maanden geleden

Wil je meer dan is er de mogelijkheid om direct vanaf de accu dikke bedrading aan te leggen, MET zekering uiteraard.

Theo Sparenburg, 5 maanden geleden

Gassen lijkt mij geen veilige oplossing. Je zit op het randje van de mogelijkheden. Bedrading is hier wellicht ook te dun voor. Waterkoker die minder ampere gebruikt kopen of voldoende dikke bedrading rechtstreeks van de accu en die voldoende gezekeren..


vr.gr. Theo

  Deze waterkoker zou juist geschikt moeten zijn voor auto's. - alex52889, 5 maanden geleden
  En met gassen gaat het, afkloppen, goed - alex52889, 5 maanden geleden

Heino4267, 5 maanden geleden

De oplossing is eenvoudig:
- kijk (onder) op de waterkoker hoeveel Watt die is
- deel dat getal door 12 (Volt) en je weet hoeveel Ampère die waterkoker uit je auto trekt.
- de bedrading van je auto is geschikt voor het aantal Ampère wat origineel voor die zekeringplek is bedoeld, dus in hjouw geval 15 Ampere (wat overkomt met 15x12=) 180 Watt aan vermogen.
- als je gas geeft, wordt de spanning hoger, dus dan levert de auto 15 Ampère x 14 Volt = 210 Watt vermogen zonder dat de 15 Ampère zekering eruit gaat.
- het antwoord van Beunhaas om door de garage een dikkere draad die geschikt is voor 30 Ampère aan te laten leggen vanaf de accu, met daarin direct bij de accu een zwevende zekering van 30 Ampère, is de juiste oplossing voor jou. Denk er wel aan dat zo'n hoge stroom komt uit je startaccu, dus dat op een gegeven moment die accu zo leeg is dat je de auto niet meer kunt starten.
- speciaal voor dit doel wordt in campers gebruik gemaakt van een tweede accu die je helemaal leeg kunt trekken voor dit soort gebruik, en die na starten van de auto op zijn eigen startaccu, tijdens het rijden weer wordt bijgeladen. Dit is veruit de mooiste oplossing en dat voorkomt ook dat je de motor niet meer kunt starten na een tijdje kamperen.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Ford Transit of stel zelf een nieuwe vraag.