Honda Civic: Hinderlijk bijgeluid

Bouwjaar: 2000, Brandstof: Benzine, Motorcode: 1.5 vtec

Anderhalve maand geleden kocht ik bij een dealer van een ander merk een Honda Civic 5d van augustus 2000, kilometerstand 68.000.
Deze auto voldoet qua motor en rijgedrag volledig aan mijn wensen. Er is echter één voor mij vervelend probleem dat het rijplezier behoorlijk vermindert. Het gaat om een een storend bijgeluid, dat met korte onderbrekingen optreedt tijdens het rijden. Het geluid dat zich voordoet, lijkt duidelijk van rechtsachter in de auto te komen. Het bijgeluid is bij alle snelheden hoorbaar, maar het echt storend kan het worden bij rijsnelheden vanaf pakweg 70 km/u, afhankelijk van het wegdek (op open asfaltbeton is het minder hinderlijk). Ook bij het rijden over korte richel in het wegdek, kan hetzelfde galmgeluid oproepen.
Het bijgeluid is geen tik- klop- of bonkgeluid, het doet meer denken aan een versleten band. De dealer heeft na onderzoek ook aangegeven dat het probleem wordt veroorzaakt door de banden (cuppen). Wiellagers, ophanging uitlaat zijn in orde. Door de dealer zijn de achterwielen met Firestone-banden naar voren verplaatst, en de voorwielen met Goodyear-banden naar achteren, zodat ik kon luisteren of er verandering optreedt. Het bijgeluid blijft echter op dezelfde plaats in de auto hoorbaar.
Gisteren ben ik bij een bandenspecialist te rade gegaan, en zij gaven aan dat alle banden nog in prima staat zijn. Het zogeheten cuppen van de banden is minimaal. Zij hebben de wielen rechts en links aan de auto omgewisseld, maar ook nu blijft het geluid zich voordoen aan de rechterkant van de auto.
Heeft iemand ervaring met een soortgelijk bijgeluid, en wat de oorzaak mogelijk nog meer zou kunnen zijn? Wat meer bandengeluid zal ongetwijfeld bij deze auto horen, maar ik kan me niet voorstellen dat de mate waarin ik het waarneem normaal is. Ik heb overigens geen problemen met trillen van de auto of naar een bepaalde kant trekken met remmen. Ook heb ik nog gecontroleerd of er een interieurdeel of het gereedschap in de kofferruimte loszit/ ligt, maar dat lijkt ook niet het geval te zijn.

Civic 1.5 vtec

Geplaatst door Civic 1.5 vtec (0) , lid sinds 15 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Honda Civic? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

11 Reacties

honda-men (0) PRO, 15 jaar geleden

Beste Tim,
Is deze klacht al van het begin dat je deze auto hebt?
Hoe zou je het geluid kunnen omschrijven is het een zoemend geluid wat met snelheid te maken heeft?
Je zegt dat het geluid bij +/- 70 km hoorbaar is en als je dan harder gaat rijden wordt het geluid dan erger?
Je schrijft dat er bij een richel een soort van galmgeluid optreed ?? Zou het misschien een en RA spriraalveer van je schokbreker kunnen zijn die of niet goed gemonteerd zit of gebroken is en dus een kortre veerweg heeft??
Ik hoor het graag

vr.gr
honda-men

Civic 1.5 vtec (0), 15 jaar geleden

Beste Honda-men,

Dat bijgeluid heb ik inderdaad al sinds ik de auto in bezit heb. Het geluid tijdens de proefrit (stuk zoab-snelweg en klinkerweg) typisch genoeg niet waargenomen, dan wel als storend ervaren. Toen ik de auto de eerste dag had, en een lange rit ging maken viel het voor het eerst op.
Het geluid is lastig te omschrijven, maar doet dus denken aan het afrolgeluid van een band, wat ik bij andere auto's ook hoor. Bij mijn auto klinkt het echter aan de rechterzijde harder, het is een wat galmend geluid wat doordringt in het interieur en af en toe hoorbaar is op een korte oneffenheid in de (snel)weg. Het geluid hoor ik bij iedere rit, het wisselt steeds in sterkte, afhankelijk van het wegdek is het voor mij soms zeer storend. Alsof er op een bepaalde plek in de auto minder isolatie is toegepast.

Bedankt voor de suggestie in ieder geval, dat er mogelijk iets mankeert aan de schokbreker. Ik zal dit ook eens (laten) nakijken. Als ik de achterkant van de auto indruk, merk ik bij het uitveren in ieder geval niets vreemds. Ook aan de wegligging, bijvoorbeeld in een bocht, merk ik geen afwijkingen qua weggedrag of bijgeluid. Het rijdt prima, alleen dat geluid...

DelSlo (0), 15 jaar geleden

Zou het mss een wiellager zijn die van zich laat horen?

grtz

Civic 1.5 vtec (0), 15 jaar geleden

De wiellagers achter zijn al nagezien, en zijn in orde.

honda-men (0) PRO, 15 jaar geleden

Beste Tim,
Je zou eens bij de dealer langs kunnen gaan en vragen of dat ze een complete set andere wielen op je auto willen monteren en kijken of dat er iets veranderd aan het geluid (liefst met een ander type/merk band)
Dan een proefrit maken en kijken ofdat het geluid anders is.
Zoniet dan kan je de banden uitsluiten en moet je misschien gaan kijken bij de ophanging van het RA wiel
Het is te proberen
Ik hoor het graag
Gr.
honda-men

mcitr. (0), 15 jaar geleden

het zijn niet echt stille auto's; wij hebben een driedeurs en de isolatie voor rolgeluiden van de achter wielen is minimaal. Merk band scheelt Michelin energy geeft het beste resultaat

honda-men (0) PRO, 15 jaar geleden

Beste Tim,

Hoe is het afgelopen met het geluid in je auto?

gr
honda-men

Civic 1.5 vtec (0), 15 jaar geleden

Hartelijk dank voor de reacties. Door omstandigheden nog geen tijd gehad de speurtocht naar de oorzaak van het 'rommelende' geluid in de auto voort te zetten. Wel ontdekte ik afgelopen weekend dat in de wielkast rechtsachter het plastic binnenscherm ontbreekt. (Telefonische) navraag bij een Honda-specialist leerde echter dat het bijgeluid hierdoor niet veroorzaakt zal worden. Ik ga de auto op korte termijn weer laten nazien.

Ralf_Jensen (0) PRO, 15 jaar geleden

Wiellager controleren ondanks dat dit het NIET zou zijn.

Suc6

Civic 1.5 vtec (0), 15 jaar geleden

Afgelopen vrijdag de auto bij een onafhankelijke partij laten controleren, en men verzekerde mij opnieuw dat er technisch niets mis is.
Ik kreeg een vergelijkbare leenauto, die inderdaad ook nogal veel en irritant bandengeluid produceerde. Ik laat het probleem voorlopig maar even rusten, en zal op termijn een paar stillere banden laten monteren.

maybe (0) PRO, 15 jaar geleden

Beste Tim
tZou me niet verbazen dat t net als Ralf zegt toch in een wiellager zit,temeer omdat je aangeeft dat t wisselen van de banden van voor naar achter geen verandering geeft.tKan soms verraderlijk zijn in t zoeken maar als er maar 1 gedeeltevan t lager r.a. kapot is zou zich dat ''op de straat'' kunnen manifesteren terwijl je bij t controleren(onbelast met de wielen van de grond) niets kunt horen
t lager kent een binnen -en een buitencup....ik heb in t verleden zelf eens een stel achterwielnaven omgewisseld (van l. naar r.) om hieromtrent zekerheid te verschaffen richting een klant


m.vr.gr. G

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Honda Civic of stel zelf een nieuwe vraag.