Honda Jazz: ratelend geluid bij het optrekken koude motor

Bouwjaar: 2006, Brandstof: Benzine, Motorcode: 1200

Het lijkt alsof er een ratelend geluid vanaf de motor komt bij een koude motor. Bij een warme motor verdwijnt het geluid. Ook in de zomer periode heb ik het geluid niet gehoord. Nu met het koude weer valt het dus echt op. Oliepeil is op niveau. Iemand een idee, heb de multi-riem al vervangen omdat deze versleten was maar dat heeft dus niet geholpen. Kan het te maken hebben met distributie ketting, een gescheurd uitlaat spruitstuk, defecte pakking van uitlaat/spruitstuk?

edak

Geplaatst door edak (0) , lid sinds 11 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Honda Jazz? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

16 Reacties

Pivavar (50), 11 jaar geleden

Wat is de kmstand? Het enige mechanische defect dat bij een Jazz wel eens wil optreden zijn de baklagers. Motorisch probleemloos.

edak (0), 11 jaar geleden

Allereerst bedankt voor je reactie.De kilometer stand is ongeveer 98.000 km. Verder nooit problemen met de auto gehad, geen olie verbruik of iets dergelijks. Wat als de baklagers kapot zijn, dure reparatie?

kaleido 1 (1620) PRO, 11 jaar geleden

Tikken van hydraulische klepstoter/s ?

edak (0), 11 jaar geleden

Gaat het tikken van de klepstoters dan bij een warme motor weg? Bij een warme motor en ook bij de hogere toeren hoor je het geluid namelijk niet meer.

kaleido 1 (1620) PRO, 11 jaar geleden

De olie wordt warm / dunner , waardoor de stoters makkelijker op druk komen / blijven.
Luister een als de motor koud is , of je het bovenin de motor , onder het kleppendeksel hoort.
Wanneer is er voor het laatst olie ververst en welke viscositeit is er gebruikt.?

edak (0), 11 jaar geleden

10.000 km geleden en 10w40

kaleido 1 (1620) PRO, 11 jaar geleden

Hoort daar geen 5W30 in ?

Hans4040 (310) PRO, 11 jaar geleden

0W30 of 5W30...zeker met deze buitentemperaturen.

Pivavar (50), 11 jaar geleden

Hydraulische klepstoters?? Waarom dan elke 100.000 km klepspeling controleren? 10W40 is veel te dik. 0W20 af-fabriek, zou niet hoger dan 5W gaan. Dus deze olie er maar weer uit.

Hans4040 (310) PRO, 11 jaar geleden

Deze auto heeft geen hydraulische stoters...
klepspeling koud; inlaat 0,15-0,19mm, uitlaat 0,26-0,30mm.

TS78 (0), 11 jaar geleden

Herkenbaar probleem edak. Mijn Jazz van 2004 (1.4 / CVT / ca. 100.00 km) maakt ook een dergelijk geluid als het koud is. Hij doet dit vanaf circa 1500 toeren, als hij stationair loopt in N dan is het geratel niet aanwezig. Plaats ik de bak in de D of S dan is ook direct (al is het niet zo duidelijk als bij het optrekken) het geratel hoorbaar. Als de motor warm is dan verdwijnt ook bij het geluid naar de achtergrond (nooit geheel weg naar mijn idee).
Heeft u al een oorzaak kunnen achterhalen?

Pivavar (50), 11 jaar geleden

Precies hetzelfde? U zet de bak in D en hoort het geluid. Heeft dus te maken met de CVT. Topicstarter heeft een handbak.

JohanZwiers (0) PRO, 11 jaar geleden

Start de auto is zonder multiriem. Dan sluit je gelijk een groot deel uit. Een jazz loopt koud net zoals vele motoren iets "rauwer" doordat de klepspeling iets groter is. Heb bij een jazz nog nooit een afwijkende klepspeling gemeten overigens..... Bij een handbak gaan de lagers (price-as) er nog wel eens uit inderdaad. Dagje werk en een €150.- aan lagerwerk erin, Dit kun je uitsluiten door de koppeling te bedienen bij stationair draaien (geluid weg bij ingetrapte koppeling = versnellingsbak) is het geluid weg bij licht indrukken koppeling (druklager defect)

Het verhaal automaatbak.

Deze versnellingsbakken zijn sowieso een beetje herrieschoppers. Bij het plaatsen van D of R hoor je een zingend geluid. niets mis mee. Wel elke 40,000KM nieuwe CVT olie erin!

jsvdb (0), 11 jaar geleden

Ik heb hetzelfde soort probleem. Bij mij verdwijnt het geluid als ik de airco uitzet. Naar mijn idee zit het probleem in de aircopomp. Heb ook al de multiriem vervangen. Bij koud weer is het ook erger als bij warm weer.

JAZZZ (0), 11 jaar geleden

Herkenbaar probleem, hebben hetzelfde probleem met onze Honda Jazz 2006 1.4 km 95000 km. Net kleine beurt gehad, dealer hoort natuurlijk niets! Hebben nog garantie dus willen voor die afloopt duidelijkheid.

Bij het starten geratel, dus rustig eerste 10 km rijden, in de loop van de dag ook (uren later) bij opnieuw starten geen geluid.Mijn theorie is dat de koude dikke olie niet snel overal komt, en dat de distributieketting of de klepstoters niet snel genoeg goed gesmeerd worden. Het geluid lijkt rechts-voor te zitten,dat lijkt te wijzen op de ketting. Ik denk zelf aan een of meer klepstoters die bij warme motor (te langzaam) uitzetten en blijkbaar ook heel traag krimpen.

Olie is 5 W 30 (dealer bij de laatste beurt)
In de Honda Fit (Jazz) forums zijn meer meldingen te vinden, ook zonder oplossing overigens! "Honda Fit rattling sound" Zolang niet duidelijk is wat het is rijden we maar heel rustig weg.

Hans4040 (310) PRO, 11 jaar geleden

Topic is van 9 december 2012.
Topic starter reageerd niet meer, dus heeft het geen zin om op dit onderwerp door te gaan.

Moderator Problemcar.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Honda Jazz of stel zelf een nieuwe vraag.