Hyundai Sonata : Afslaan van Sonata tijdens rijden

Bouwjaar: 2002, Brandstof: Benzine, Motorcode: 2.7l V6

Hallo allemaal

Probleem is als volgt.

Auto vertoont onregelmatig toerental (1000, 2000, 2500, 1500, 3000 toeren)
Toerenteller deint op en neer terwijl de auto in zijn neutraal staat. Slaat de wijzer niet van hoog naar laag dan draait de motor regelmatig verhoogd toerental, zo rond de 1200 toeren.

Ook slaat de auto nu af tijdens het rijden. Dit gebeurt met name bij het op- en afschakelen.
Na wat navraag zou het probleem wellicht bij de nokkenassensor of krukassensor te vinden zijn maar dat weet ik niet geheel zeker. Feit is wel, dat als de automaat terug schakelt, en de waarden van de krukassensor niet overeenkomen, de auto onder het toerental duikt van normaal stationair toerental. Gevolg is afslaan van de motor.

Ook heb ik mij laten vertellen dat een storing of defect aan de nokkenassensor en krukassensor niet uit te lezen zijn met de HY-Scan. Ik ben hier geen specialist in dus kan hier verder geen zinnige conclusie uit trekken.

Binnen een paar dagen vertoonde de auto dezelfde storing.
Auto weer ingepland en bij het brengen van mijn auto vertoonde hij deels de klacht zoals hierboven omschreven, verhoogd toerental draaien.
Dit bleek de koelwatersensor te veroorzaken aangezien deze maar 9,1 graden aangaf terwijl dit toch zeker 90 graden zou moeten zijn. Sensor gaf een koude motor aan waardoor er een stoot brandstof in de motor gespoten werd. Net of je een koude start hebt gedaan. Stukje van de bekabeling en de sensor zijn vervangen, probleem zou nu wederom verholpen moeten zijn.

Geen van 2 keer heb ik iets gehoord over mijn vermoeden van bijv. de krukassensor of nokkenassensor cq. bekabeling van deze sensoren.

Nu vertoont de auto weer onregelmatig toerental en daar komt bij dat ie nu ook afslaat tijdens het rijden. Dit gebeurt over het algemeen tijdens op- en afschakelen. Probleem doet zich voor zowel bij benzine als bij LPG-G3

Hebben jullie suggesties of zit ik met mijn vermoeden in de goede richting.

MikeyMike

Geplaatst door MikeyMike (0) , lid sinds 17 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Hyundai Sonata? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

1 Reactie

FrankVeer (0), 16 jaar geleden

De HY-Scan moet wel kunnen aantonen of er een defect is aan krukas- en nokkenassensor. Ik heb een Sonata uit 2005 en daarbij was ook een van beide sensoren defect, maar dat werd probleemloos aangetoond door de HY-scan. Kan het overigens niet de stappenmotor van de gasklepregeling zijn waardoor dit onregelmatige toerental wordt veroorzaakt.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Hyundai Sonata of stel zelf een nieuwe vraag.