Hyundai Excel: Kilometerstand-teller cijfer te ver doorgedraaid

Bouwjaar: 1996, Brandstof: Benzine, Motorcode: 1.3 GS

Mijn kilometerstand-teller vertoonde al geregeld een probleem: het cijfer van de 1.000-tal draaide af en toe twee cijfers door in plaats van één cijfer. Voorbeeld: hij ging van 115.999 naar 117.000 (in plaats van 116.000). Dat vond ik niet zo erg, het is in de afgelopen twee jaar slechts vijf keer voorgekomen. Het zou meer kunnen zijn, maar ik houd de stand iedere keer bij als ik tank en tot nu toe heb ik maar vijf keer zo'n doordraai-moment geconstateerd.

Helaas is van de week niet het cijfer van de 1.000-tal twee cijfers doorgedraaid, maar het cijfer van de 100.000-tal. Met andere woorden, hij is van 199.999 naar 300.000 gegaan. Dat is ineens een ton meer dan eerst. Met de duizendtallen vond ik het niet zo erg, maar nu ontstaat er een zo grote discrepantie dat ik gewoon niet kan uitleggen met de bijbehorende NAP. Ik geloof dat het RDW binnenkort ook kilometerstanden gaat bijhouden, dus ik wil verdere problemen voorkomen.

De dealer adviseert mij om een geheel nieuwe teller-unit te kopen. Daar heb ik echter niet zoveel zin qua kosten en wilde eigenlijk de unit eruit halen en zelf controleren op bepaalde punten.

Mijn vragen:
1. Is het eruit halen van de teller-unit een grote klus? Moet ik het gehele dashboard loshalen voordat ik bij de teller-unit kom of kan ik erbij door de vier schroeven los te halen van het raampje dat ervoor zit?
2. Op welke punten moet ik letten om te zien of alles nog goed functioneert?

xhlr

Geplaatst door xhlr (0) , lid sinds 14 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Hyundai Excel? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

2 Reacties

moderator (0) PRO, 12 jaar geleden

Ik zou proberen bij een sloperij een andere klok te vinden die qua km.stand ongeveer gelijk staat. Voorkomt een hoop zoekwerk, tijd en wellicht onnodige kosten.

xhlr (0), 12 jaar geleden

Oplossing: na enig zoekwerk was het loshalen van de teller-unit niet erg moeilijk. Het zijn een stuk of 8 dikke bouten die het paneel achter het stuur loshalen. Vervolgens kun je het raampje voor de teller losschroeven zodat de unit vrij komt. Die kun je na het losschroeven van 4 schroeven aan de zijkant er zo uittrekken.

Heb de unit gebracht naar de Hyundai-dealer, die hem wilde omruilen voor een nieuwe unit met een geringe bijbetaling. De nieuwe unit hebben ze voor mij op de juiste kilometerstand gezet en ik kreeg er een certificaat bij dat hij door een erkende dealer is gewijzigd. Helemaal top dus!

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Hyundai Excel of stel zelf een nieuwe vraag.