Kia CEE D: geur van oververhitting tijdens bergop rijden

Bouwjaar: 2016, Brandstof: Benzine, Transmissie: Handgeschakeld, Motorcode: G3LC, Motorinhoud (cc): 1000, Vermogen (kw): 88

Heerlijke wagen met zijn 3 pitter en 120pk. Is mij verkocht dat ik er moeiteloos mee de bergen overkom.
afgelopen zomer meerdere keren mee naar de Alpen getrokken en elke keer hetzelfde probleem. Stinken. Een geur van oververhit metaal met een vleugje chemie.
-Aan de noordzijde van de Gotthardtunnel belande ik in de file. Na 100 meter optrekken remmen en slippende koppeling begon de auto te ruiken.
Let wel dit was bergop met 2 volwassen en een kind, vakantie bepakking in de auto zoals tent, kampeerspullen en een dak koffer bovenop. Gelukkig stond ik vlak voor de afslag naar de pas. Ik heb de tunnel links laten liggen.
-Op de terugweg de Simplonpas in Zwitserland genomen. Dat reed zonder oponthoud perfect door. Bovenop de pas een pitstop. Toen ik naast de auto stond weer diezelfde geur van oververhit metaal. Nu dus zonder slippende koppeling gereden.
-In de Ardennen moest ik een keer parkeren op een helling. De helling zo'n 10%. Tijdens het insteken weer die geur. Nu terwijl ik maar enkele meters maakte tijdens het insteken.
Is dit een koppeling die op zijn donder krijgt? De temperatuur van de motor ging overigens niet omhoog.
En, als dat zo is hoe kan het dat zo'n auto maar zo weinig aankan terwijl hij wel 1200kilo (geremd) kan trekken? Ik moet er niet aan denken.

Erik13

Geplaatst door Erik13 , lid sinds 9 jaar geleden

10 Reacties

ferdinand, 4 jaar geleden

In welke versnelling rij je berg op.
Ferry

Erik13, 4 jaar geleden

Afwisselend in 2 en 3.
Tweede verdnelling in haarspelden en langere minder steile stukken in z'n 3. Snelweg in z'n 4

ferdinand, 4 jaar geleden

Dat is prima.Sommige rijden in vier of vijf een berg op.Heb je ook aan de wielen gevoeld of deze misschien aan lopen.
ferry

Erik13, 4 jaar geleden

Hoi Ferry,

Wielen zijn prima in orde. Auto is ook bij dealer geweest. Niets aan de hand. Kopoelingplaat ook in orde volgens de Kia dealer.

ferdinand, 4 jaar geleden

Doet hij het alleen in bergen en dan nog alleen bergopwaarts,of ook hier in Ned. Als dat zo is dan wordt het toch een beetje gissen. Ja want waardoor kan je een auto gaan ruiken: verkeerde verbranding, warm lopen remvoering, warm gelopen koppeling, katalysator die op zijn eind is, klein olielekkage op het spruitstuk of uitlaat het stroef of niet goed lopen van b.v. de airco, poly V-riem etc. Dus loop die zaken ook even na.
Ferry

Erik13, 4 jaar geleden

Flinke waslijst Ferry.
Probleem ontstaat alleen bij belasting zoals bergop.
De wagen is van januari 2016 en heeft nog geen 30.000 op de teller. Aan slijtage denk ik nog niet.

Ik vermoed dat de wagen te zwaar is voor de 3 cilinder 1.0 motor. Dat bergop de koppeling slipt. Voor onze polders perfect maar helaas niet gemaakt voor de heuvels. Gelukkig heb ik geen caravan.

Zou stuggere achtervering uitmaken? Hij zakt dan minder door zijn achterpoten.

kaleido 1 PRO, 4 jaar geleden

Elke auto gaat na zware belasting stinken , de penetrante geur die je daar buitenom ruikt is van je koppeling vermoed ik , teveel slip , dit komt vaker voor , kan als zodanig niet zo heel veel kwaad , koppeling heeft het zwaar , tegenwoordig is downsizen het magische woord met dit als resultaat , veel merken hebben hier last van.
Je laat je voet toevallig niet op je koppelingspedaal hangen ?

Erik13, 4 jaar geleden

Ik raak de koppeling niet aan.
Jouw antwoord klinkt heel plausibel. En dit is precies wat ik vermoed.
Zolang het geen kwaad kan en mijn koppeling niet wegsmelt kan ik er mee leven.
Van de dealer kreeg ik geen antwoord op mijn klacht. Vandaar hier proberen.

ferdinand, 4 jaar geleden

Met wat Kaleido schrijft,had ik geen rekening gehouden.Op zich heel begrijpelijk. Tegenwoordig te kleine motoren in te grote auto,s.Mijn zoon heeft een grote SUV met een 1200 motor erin.Ik ben nog van een generatie, die daar minstens een 2 liter in had gezet. Overigens een andere vering lost dit niet op. Het zal wel duidelijk zijn,dat je met je koppeling geen paar ton doet.
Ferry

Erik13, 4 jaar geleden

Precies!
Jullie bevestigen mijn vermoedens.
Auto wordt snel weer ingeruild voor eentje met meer cilinders.
Stel je voor, afdalen en remmen op de motor. Met 3 cilinders. Motor geeft amper weerstand. Dus aan de andere kant van de berg de volgende uitdaging.

Bedankt jullie.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Kia Ceed of stel zelf een nieuwe vraag.


Gesponsord

Met een groots assortiment in de beste auto-onderdelen, aanbiedingen en merken vind je altijd een optimale mix tussen A-merken en aanbiedingen. Voor iedere automobilist weet Carpardoo de juiste auto onderdelen of auto-accessoires te vinden.