Mazda Xedos-9: Auto schakelt niet of erg laat over naar LPG

Bouwjaar: 2001, Brandstof: LPG, Motorinhoud (cc): 2500

Ik heb een tijdje geleden een LPG installatie in mijn auto gebouwd en nu wil hij niet meer goed overschakelen op LPG. Normaal gezien schakelt de auto tussen 55-60 graden over naar LPG, maar sinds een paar dagen doet hij dat niet meer op het moment dat ik het gewend ben, maar pas veel of heel veel later. Tijdens het rijden op benzine heb ik diverse malen de installatie (Stargas) uit gezet dmv het knopje en weer aan gezet, met de hoop dat hij zou overschakelen op LPG. De auto is dan al behoorlijk op bedrijfstemperatuur maar dat mocht helaas niet baten. De op de schakelaar knippert het "stand-by" lampje zoals gebruikelijk zoals hij ook na het starten van de auto doet, maar de machanische "klik" net voor het overschakelen blijft uit en het lampje blijft knipperen. Zodra de auto wel is overgeschakeld blijft hij keurig op LPG lopen en ook bij het afzetten van de motor en het later opnieuw starten (eerst op benzine) schakelt hij weer vlot over naar LPG. Een paar keer getest en elke keer netjes omschakelen.

Het vreemde is dat ik in de ochtend dit probleem niet heb als ik naar mijn werk rijd, maar als ik in de middag naar huis rijdt treedt het probleem wel op.

Via een OBD reader kan ik de ECU van de auto uitlezen en zie dat de koelwater temperatuur gewoon rond de 88-92 graden is op het moment dat de auto niet wil overschakelen. Normaal schakelt de auto over bij 58 graden. Ook zit er voldoende koelwater in het systeem, zijn alle zekeringen heel en alle stekkers gecontroleerd.

Wat zou er aan de hand kunnen zijn? Begint iets langzaam de geest te geven?

Marx579

Geplaatst door Marx579 (0) , lid sinds 7 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Mazda Xedos? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

5 Reacties

voyager (0), 7 jaar geleden

Uitlezen van LPG installatie bij een lpg boer kan je hiervoor een beter beeld geven.Wat je met obd lezer kunt doen is de temperatuur van kvs controleren op moment van (laat)overschakelen.Heb je dan geprobeerd de zekering van lpg installatie uit te trekken. zo wordt lpg gereset en gaat die opnieuw benzine managment inleren.

Marx579 (0), 7 jaar geleden

Ik heb zelf de diagnose stekker en software van de stargas.. Krijg hem alleen niet draaiend op mijn laptop. Hij blijft de poort zoeken en kan deze dan niet vinden. Ondanks dat ik aangeef op COM4 te zoeken.! Maar afgelopen vrijdag ging het weer goed. Zowel op heen als terugweg schakelde hij netjes over. Ook Zaterdag ging goed. Echter vanmorgen naar het werk bleef hij weer in de stand-by modes. (rode lampje brand, blauwe lampje knippert). Pas 500 meter voor het werk (toen had ik er al 30km op zitten) schakelde hij over. (onderweg nog wel een paar keer met het knopje de installatie uit en aan gezet, maar dat mocht niet baten). Ik zal de zekering er eens uithalen voordat ik weg ga vanmiddag. Moet de zekering met draaiende motor los getrokken worden, of in stilstand? Heeft het loskoppelen van de accupool hetzelfde effect?

Alvast bedankt voor het antwoord.

Marx579 (0), 7 jaar geleden

Inmiddels schakelt de auto weer over zoals behoord. Heb de computer niet kunnen laten uitlezen bij een LPG service, daar mijn installatie (een Stargas) hier in de regio niet wordt geserviced. HIervoor zou ik richting Eindhoven of zelfs België moeten gaan.

Als het overschakelen de rest van de week het goed blijft doen ga ik er vanuit dat het incident is opgelost door het resetten van de gas computer door de zekering van de installatie er even uit te trekken.

Marx579 (0), 7 jaar geleden

Probleem is nog steeds niet teruggekomen. Zie het dus als opgelost.

Marx579 (0), 7 jaar geleden

Probleem heeft zich opgelost door het resetten van de gascomputer (zekering losgehaald) en schoonmaken van de stekkers.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Mazda Xedos of stel zelf een nieuwe vraag.