Mazda Miata 1991: Check engine lampje

Bouwjaar: 1991, Brandstof: Benzine

Wie weet raad ?Als ik met mijn miata uit 91 op de snelweg rijdt met constante snelheid gaat soms mijn check engine lampje branden.Bij volgas gaat hij weer uit.Slaat dan code 17 op.Als ik de ecu reset is hij weg maar het voorgaande herhaalt zich dan.Gaat niet merkbaar anders rijden. Bougies en kabels zijn natuurlijk vervangen.De uitlaatgasmeting vertelde dat de o2 sensor goed was.Wel was de co gehalte iets te hoog.Oja,de sensor is losgemaakt en opnieuw geplaatst met kopervet op de schroefdraad,zodat hij goed massa maakt.Ook dat heeft niet geholpen.Zou ik toch een nieuwe sensor moeten monteren?Een kapotte of slecht contact makende o2 sensor geeft een andere code,namelijk 15.En die heb ik niet!!Kan iemand me verder helpen? Alvast bedankt. cherber

cherber

Geplaatst door cherber (0) , lid sinds 21 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Mazda Miata? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

7 Reacties

rfbroek (0), 20 jaar geleden

Wat betekent code 17 dan?
Een lambdasonde kan inderdaad slijten - dan werkt ie nog wel een beetje maar kloppen de waardes niet meer met t werkelijke CO gehalte. Dit is in principe simpel te meten. Ook kan het zijn dat de massa verbindingen naar het motorblok geoxideerd zijn.
Ik denk echter toch aan de lambdasonde, ook omdat als je volgas geeft de storingslamp uit gaat - en bij volgas wordt de lambdaregeling inderdaad uitgeschakeld.

Maar allereerst moet je weten wat code 17 is.

Groeten Ronald

geert3496 (0) PRO, 20 jaar geleden

Code 15 is geen signaal lambdasonde
Code 17 is onjuist signaal lambdasonde, kan zijn slecht werkende lambdasonde, verkeerde benzinedruk, lek in uit of inlaat.

cherber (0), 20 jaar geleden

Beste Ronald;Code 17 = Oxygensensor heeft rijk of arm mengsel gedetecteerd.Massaverbindingen uitgesloten. En voor Geert; In elk geval geen lek in inlaat of uitlaat.Benzinedruk twijfel ik ook niet echt aan maar zou een nieuw benzinefilter kunnen helpen? Zou het de katalysator kunnen zijn? Die rammelt wel wat.Auto houdt niet in en loopt verder prima. Bedankt voor jullie snelle reactie en als jullie meer tips hebben.... Groetjes Carl

geert3496 (0) PRO, 20 jaar geleden

Katalysator heeft geen invloed op werking lambdasensor volgens mij een slecht werkende lambdasensor.

cherber (0), 20 jaar geleden

Beste Geert,dus als ik jou goed begrijp moet ik eerst de sonde maar vervangen? Adviseer je dan hetzelfde type met 1 draad of het type met meerdere.( voorverwarming ). bedankt maar weer. Carl

geert3496 (0) PRO, 20 jaar geleden

Altijd de sonde vervangen door zelfde exemplaar en liefst origineel of bosch.Het beste is in feite eerst de sonde controleren wanneer het lampje brandt, geeft de sonde te rijk te arm of werkt ie niet snel genoeg.Dit kun je door een voltmeter aan te sluiten op de sonde en dan de gegevens noteren wanneer het lampje brandt.Normaal moet een goeie sonde verschillende keren per seconde verspringen tussen 0.1 en 0.9 volt.

check

Beste antwoord, geplaatst door cherber (0), 20 jaar geleden

Bedankt voor jullie hulp. O2 sensor vervangen door eenzelfde uit een mazda 323f, ecu gereset en het probleem is opgelost.Rij nu al een week zonder lampje !!!

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Mazda Miata of stel zelf een nieuwe vraag.