Mazda 323: Mazda 323F 1600-16V 1992 koudstart

Bouwjaar: 1992, Brandstof: Benzine, Motorcode: B6

Hallo

Een oud beestje; Mazda 323F 1600-16 klepper type B6 motor van bouwjaar 1992. Zonder kat. , met een normale dubbele carburateur dus geen electronische en geen inspuiter. Automatische choke.
Het probleem is dat de motor niet aanspringt s`morgens als motor koud is. Bij demonteren van luchtfilter, blijkt dat choke klep volledig dicht staat. Bij draaien aan het huis van bi-metaal veer om choke klep te openen, slaat motor na enige malen door starten wel aan. Nu is choke gedeelte afgesteld meerdere malen als motor koud is en volledig opende gasklep doormiddel van chokebehuizing te draaien. Dit alles heeft maar enige tijd gewerkt en na eerste vries nacht starte auto wederom niet. Tot op heden werkt de choke s`morgens niet naar behoren en slaat motor zeer moeizaam aan na een tijd starten. Vaccuüm doosjes werken allemaal en slangen zijn allemaal dicht.
Wie o wie heeft voor mij een goede tip om nog te doen? Of misschien wel de oplossing

Alvast bedankt

geronimo

Geplaatst door geronimo (0) , lid sinds 17 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Mazda 323? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

10 Reacties

Jack T (0) PRO, 17 jaar geleden

Als de motor koud is moet na het geheel intrappen van het gaspedaal de chokeklep volledig dichtvallen, en TIJDENS starten moet deze klep 2mm. opengetrokken worden, dit ff chekken.

Gr. Jack

Jan-Marcus (0) PRO, 17 jaar geleden

Is dit soms een auto uit belgie. Ik dacht dat ze hier allemaal injectie hadden. Had pas wel een ingevoerde met carburateur.

geronimo (0), 17 jaar geleden

Klopt is een ingevoerde auto.
Dus bij koudstart en gaspedaal een maal ingetrapt hebben, staat choke klep volledig dicht?
Ik dacht dat chokeklep iets opens moest staan? Ga dit even controleren, weet wel als hij aanslaat de chokeklep iets openstaat.
Laat het weten of dit gebeurd.

thanks alvast

Jack T (0) PRO, 17 jaar geleden

In Nederland zijn de f-jes allemaal met inj. motor als je er 1 ziet met carb. dan komt die uit Belgie.

geronimo (0), 17 jaar geleden

Bij koude start gaat chokeklep volledig dicht na trappen op gaspedaal. Chokeklep heeft dan ook weerstand om dicht te blijven. Bij starten blijft hij echter dicht staan! Druk ik chokeklep open met vinger dan start hij wel maar loopt niet op verhoogd toeren.
Heb al wat liggen draaien aan choke huis en vaccuumdoos bekrachtigd wat chokeklep open duwt, maar dit helpt niet veel.
s`Morgens slaat motor niet aan, eerst het chokeklep open duwen en dan loopt motor zeer laag toeren.

geronimo (0), 17 jaar geleden

By the way!
Op de foto zie je het rode draadje lopen wat van dynamo afkomt en naar bimetaal veer gaat in chokehuis, deze krijgt spanning als motor ronddraait. Echter bij deze positie op de foto, wat genomen is bij een koude start, kan ik draaien wat ik wil aan chokehuis. Chokeklep gaat niet open! Bij volgas staat chokeklep iets open.
Hoe stel je deze choke gedeelte nu af? Hoe loopt de motor laag stationaire als chokeklep toch iets dicht staat???

Jack T (0) PRO, 17 jaar geleden

Als de motor koud is en niet draait trek je 1 keer aan de gaskabel, dan moet de chokeklep soepel helemaal dichtvallen als je dan aan het slangetje zuigt rechts/onder op de foto moet de chokeklep 2mm. opengaan en zie je het lipje tegen het groene plastic mechanisme bewegen (links van het bimetaal huis), door dit lipje te buigen stel je deze opening mee af. (gemeten in het midden van de carb.)

Hans4040 (330) PRO, 17 jaar geleden

Tip: Meten doe je met een boortje van 2mm. tussen het huis en de chokeklep.

geronimo (0), 17 jaar geleden

Effe vraagje nog. Bij het starten beweegt vaccuum doos op en neer. Moet deze tijdens starten gelijk vaccuum zuigen? Zodat tijdens het ronddraaien van de motor starten dus de chokeklep open BLIJFT houden? Als motor loopt dan duwt hij inderdaad de chokeklep open.
Nu heb ik chokeklep zodanig gesteld dat bij een maal gas geven de choke niet dicht gaat staan, aanslaan doet hij nu wel na seconde of 10 draaien maar loopt niet verhoogd toerental.

Jack T (0) PRO, 17 jaar geleden

Geronimo, Ik vermoed dat je het hele chokegebeuren ontregeld hebt want de chokeklep moet helemaal dichtvallen bij 1 keer gasgeven en moet al 2mm. opengaan tijdens starten anders verzuipt die.
Dus maw denk ik, dat je het beste ff bij de dealer langs moet gaan om de hele carburateur weer goed af te laten stellen +/- 1/2uurtje werk, ben je wel van deze problemen af, want volgens mij wordt het steeds kouder. hihihi

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Mazda 323 of stel zelf een nieuwe vraag.