Mazda 6: Mazda 6 Schiet uit 5e versnelling

Brandstof: Diesel, Motorcode: 2,0CITD

Mijn Mazda 6 CITD (2002) schiet (soms) uit de vijfde versnelling. Dit is gevaarlijk voor de motor omdat dan het toerental erg hoog oploopt als je niet snel ingrijpt.

Heeft iemand enig idee hoe dit kan gebeuren en hoe dit te verhelpen is?

Alvast dank,
Piet

piet174

Geplaatst door piet174 (55) , lid sinds 17 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Mazda 6? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

9 Reacties

poppekast (0) PRO, 15 jaar geleden

zit het probleem waarschijnlijk in de synchromesh van de vijfde versnelling weet niet presies hoe een bak van mazda er vanbinnen uitziet bij vw kun je dan het achterste kapje eraf halen en kun je de vijfde versnelling repareren maar zal bij mazda wel anders zijn de synchromesch zorgt ervoor dat het schakelen soepel gaat en in de versnelling blijft is die versleten kan hij eruit schieten

zijn niet echt klusjes om zelf even op de oprit te doen adviseer je om eerst eens een diagnose te laten stellen in de garage kun je daarna overwegen wat je gaat doen

SciroccoGT (0) PRO, 15 jaar geleden

De tandwielen hebben een bescherming tegen uit de versnelling schieten bij sommige 6en is er overmatige slijtage. Om het probleem te verhelpen moet de bak er uit en uitelkaar komen dan 2 nieuwe tandwielen in. (Krijgt een gemodificeert type tandwiel)

is dus beste klus

piet174 (55), 15 jaar geleden

Bedankt voor de commentaren hierboven.

Wat ik van oude versnellingsbakken weet is dat synchromess ringen er voor waren om makkelijk te kunnen schakelen (snelheid schakeltandwielen gelijk te maken) en niet om de versnelling vast te houden. Dit gebeurde met een kogel (met en drukveer erachter) die in een groef viel en daarmee de versnelling blokkeerde. Zit er nu geen kogel-blokkering meer in die eventueel kapot kan zijn en dus de vijfde versnelling niet meer borgt en er daarom uitspringt?
Is het niet logisch dat, als er iets met de synchromess ringen is, dat ik dan moeilijkheden met schakelen gehad zou moeten hebben? Dit is niet het geval, het schakelen gaat zonder problemen.

SciroccoGT (0) PRO, 14 jaar geleden

Schrijven van mazda luid:

Probleem omschrijving: Schiet onder bepaalde omstandigheden uit 5e versnelling
Oorzaak:De tandflanken (Aandrijf oppervlak van de tanden) van het 5e versnellingstandwiel en van de schakelring zijn zo ontworpen dat uit de versnelling springen word voorkomen.
Als echter overmatige slijtage ontstaat aan dit deel gaat deze functie verloren.
Oplossing: Gemodificeert type tandwielset plaatsen deze bevat extra olie groef en nog wat meer aanpassingen.

Mag het zo duidelijk zijn?

piet174 (55), 14 jaar geleden

Nogmaals dank heren professionals,

Heb inmiddels hetzelfde te horen gekregen in mijn Mazda garage. Het is dus blijkbaar een behoorlijke klus (de versnellingsbak moet er onder uit en weer gemonteerd worden) hetgeen op 8 tot 10 uur werk geschat wordt. Veel erger is de prijs voor het setje tandwielen namelijk Euro 975,-- excl. (en daar komt dan nog 2 a 3 werkuren bij voor het vervangen van de tandwielen)!!! Zelfs de werkplaats chef schrok hiervan en zag in dat dat te duur zou worden. Afgesproken is nu dat er 2e hands bak ondergezet wordt. Gaat volgende week gebeuren.

Een vraag die overblijft bij mij is: zijn deze prijzen normaal?

Nico8119 (0), 14 jaar geleden

Moet dit niet onder coulance hersteld worden? Het is immers een fabrikagefout.

arnekistemaker (0), 14 jaar geleden

Mijn Mazda6 bj 2004 geeft hetzelfde euvel! De importeur heeft een coulance voor 60 maanden omdat er tamelijk veel zijn met dit euvel.
Na aandringen bij mijn dealer in mijn bak gratis gereviseerd( ex versnellingsbak olie)

[quote=piet174]Mijn Mazda 6 CITD (2002) schiet (soms) uit de vijfde versnelling. Dit is gevaarlijk voor de motor omdat dan het toerental erg hoog oploopt als je niet snel ingrijpt.

Heeft iemand enig idee hoe dit kan gebeuren en hoe dit te verhelpen is?

Alvast dank,
Piet[/quote]

piet174 (55), 12 jaar geleden

Uiteindelijk is er een nieuwe (2e hands) bak (via onderdelen online) ingezet. Tegelijk is ook het dual mass vliegwiel (want dat had erg veel speling) en de koppeling vervangen. Alles bij elkaar en klus van ruim Euro 1500,- incl uren.

arnekistemaker (0), 12 jaar geleden

Na 20.00 km(na reparatie? of 2e hands met het zelfde euvel) schiet de 5e versnelling opnieuw uit de 5e versnelling: Kosten 1700,- euro. Aangemeld bij geschillen commissie. na een half jaar uitslag: negatief voor mij. BEZOPEN

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Mazda 6 of stel zelf een nieuwe vraag.