Mazda 323 Fastbreak 1997: Stotteren/inhouden wanneer warm gereden

Bouwjaar: 1997, Brandstof: Benzine, Transmissie: Handgeschakeld, Motorcode: Z5

Hallo allemaal,

Mijn Mazda heb ik één jaar geleden gekocht. Een aantal maanden na de aankoop begon de auto te stotteren. De auto hield in na 30km rijden. Dit inhouden gebeurd op alle verschillende snelheden en toerentallen, en het gebeurd zeer gevarieerd (verschillende snelheden, verschillende versnelling, verschillende toerentallen). Maar ALTIJD bij een volledig opgewarmde motor.
Wanneer het stotteren gebeurd bij stationair zakt het toerental naar 300-500 RPM (en het lijkt alsof hij wilt afslaan, maar het gebeurd niet). Wanneer het gebeurd tijdens het rijden is er totaal geen vermogen en schud de auto. Na een seconde of 4 stotteren, rijd de auto ineens normaal en kan je vloeiend optrekken tot 6000 RPM. Het rare herstel gedrag deed mij denken aan een defecte sensor.
Ook is het mij opgevallen dat je het stotter gedrag eerder kan induceren door op hoge toeren te rijden 3500-4000 RPM.

Het leek mij eerst slim om te beginnen aan het ontstekingssysteem. Ik had de bougies, bougiekabels, stroomverdelerkap en rotor vervangen. Na dat ik dit geïnstalleerd had.... helaas geen verbetering.

Vervolgens heb ik het gasklephuis schoongemaakt, deze was redelijk vies..... geen verbetering.

Hierna heb ik gekeken om de distribiteur te vervangen. Ik had één 2e hands gekocht. Na installatie, een verbetering! De auto stottert nu pas na 75-80km (gedrag nog steeds hetzelfde).

Ik dacht, aangezien er een verbetering is ontstaan met een andere distributeur heb ik misschien pech met deze 2e hands. Ik had er nog een gekocht die uit een auto kwam met een lage kilometerstand, maar dit verbeterde niets.

Verder heb ik aan de auto luchtfilter, oliefilter, brandstoffilter en Accu nog vervangen.

De auto rijd 1 op 14,5 wat nagenoeg fabriek spec is.
Auto start snel, en loopt goed/perfect tot aan het stotteren.
Compressie is getest bij een auto garage en deze is in orde.
Ik tank Euro 95 of 98 E5.
Geen "CHECK ENGINE" lampje dat aangaat tijdens en voor het stotteren.
De auto is recent door de APK storing gekomen (met deze kwaal)

Mijn verwachting is dat er schade is aan een sensor, lambda of gas positie sensor. Voordat ik van alles weer ga proberen, wil ik weten wat jullie hiervan denken! :)

RomanE

Geplaatst door RomanE , lid sinds 1 jaar geleden

0 Reacties

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Mazda 323 Fastbreak of stel zelf een nieuwe vraag.


Gesponsord

Met een groots assortiment in de beste auto-onderdelen, aanbiedingen en merken vind je altijd een optimale mix tussen A-merken en aanbiedingen. Voor iedere automobilist weet Carpardoo de juiste auto onderdelen of auto-accessoires te vinden.