Mercedes-Benz S-Klasse: Dimlicht continu schakelen ivm xenon

Bouwjaar: 1984, Brandstof: LPG, Motorcode: 380

Ik heb in mijn 380SE de koplampen vervangen door xenon.
Dit werkt prima, maar ik heb ieder jaar een probleem met de APK.
Omdat het geen bi-xenon is (verkeerde keus gemaakt bij aanschaf) is dit voor de apk niet toegestaan.
Het probleem is dat als van groot licht (halogeen) wordt teruggeschakeld naar dimlicht (xenon) de verlichting een fractie later pas terugkomt omdat de xenon weer eerst moet opwarmen.
Volgens de keurmeester mag deze xenon wel gevoerd worden, maar moet het dimlicht (xenon) blijven branden bij groot-licht.
Om dit te doen ben ik gaan zoeken naar het relais dat de koplampen bedient, maar heb het niet kunnen vinden.
Wie helpt me verder?

Ron Klein

Geplaatst door Ron Klein (0) , lid sinds 17 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Mercedes-Benz S-Klasse? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

4 Reacties

hellbat (0) PRO, 11 jaar geleden

Keurmeester op herhaling APK bevoegdheid sturen.

Regeling geld ALLEEN, als datum eerste ingebruikname na 2006 is.


b. twee dimlichten, met dien verstande dat indien het voertuig is voorzien van dimlichten met gasontladingslichtbronnen en in gebruik is genomen na 31 december 2006, deze lichtbronnen moeten voldoen aan de daaromtrent in Aanvullende permanente eisen, artikelen 115 tot en met 118 gestelde eisen, alsmede voor de installatie daarvan.


Artikel 115
Gasontladingslichtbronnen zijn lampen die gevoed worden door een (veel) hogere spanning dan de boordspanning. Er is in ieder geval sprake van een gasontladingslichtbronnen indien:

a. de lichtopbrengst van het dimlicht pas een moment na het inschakelen op maximale sterkte is;
b. de voedingsspanning van de dimlichtlamp verzorgd wordt via een hoogspanningstransformator, al dan niet voorzien van het volgende symbool:


Artikel 116

Dimlichten met gasontladingslichtbronnen zijn voorzien van een goed werkende koplampreinigingsinstallatie waarmee het gehele of een deel van het lichtdoorlatende gedeelte van de koplamp wordt gereinigd. De koplampreinigingsinstallatie wordt visueel gecontroleerd, waarbij de installatie in werking wordt gesteld.

Artikel 117

Bij dimlichten met gasontladingslichtbronnen blijven de gasontladingslichtbronnen ingeschakeld wanneer het groot licht brandt.

Artikel 118

1. Dimlichten met gasontladingslichtbronnen zijn voorzien van een niveauregeling, welke de verticale helling van de lichtbundel automatisch aanpast aan de belading van het voertuig.
2. Het bepaalde in het eerste lid is niet van toepassing op voertuigen waarbij de verticale helling van de lichtbundel niet wordt beïnvloed door de belading van het voertuig.
3. Aan de eis in als bedoeld in het eerste en tweede lid wordt niet getoetst tijdens de algemene periodieke keuring ten behoeve van de afgifte van een keuringsrapport.

(c) RDW (opgemaakt door S. Boedhoe)

Succes Marcel

Ron Klein (0), 11 jaar geleden

Hoi Marcel
Bedoel je dat ik niet hoef te voldoen aan art 117?
Dus het mag dat de xenon pas een moment later weer op sterkte is?

C.Jonker (0) PRO, 11 jaar geleden

Het is geen enkel probleem dat de lamp even een fractie nodig heeft weer op volle lichtsterkte te komen , de auto is van 1984 waardoor deze nieuwe regelingen niet gelden .
Bij jou keurmeester zat het wel goed in zijn hoofd maar hij vergat het bouwjaar.
Overleg dit met hem want zoals jij dit omschrijft is het gewoon goedgekeurd, mits de lampen ver natuurlijk naar behoren werken en typegoedkeuring hebben.

hellbat (0) PRO, 11 jaar geleden

Klopt helemaal Ron.

De enigste eis(sen) waaraan je moet voldoen, zijn de normale, dus lichtbeeld moet goed zijn, deugdelijk bevestigd, indien in hoogte verstelbaar moet dit werken etc.

Typegoedkeuring hoeft ook niet, wordt niet op getoetst bij afgifte voor APK keuringsbewijs, enkel bij aanvraag van een kenteken.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Mercedes-Benz S-Klasse of stel zelf een nieuwe vraag.