Mercedes-Benz C240: Michelin Pilot Primacy RAAR probleem

Bouwjaar: 1999

Vandaag wilde ik weer mijn zomerbanden compleet met velg terug erop zetten. Nu viel me op dat de banden GEEN draairichting hebben maar alleen een outside kant !

Nadat ik het profiel eens goed heb bekeken :shock: draaien dus 2 banden altijd in verkeerde rijrichting t.o.v. het ingesneden profiel. Dit terwijl ze toch alle goed gemonteerd zijn met de outside kant naar buiten toe.

In mijn ogen moeten er dus van dit type band 2 linker en 2 rechter van bestaan. Michelin Nederland ontkent dit en kan geen goede verklaring geven hoe dit nu precies werkt dan.


http://img236.exs.cx/img236/259/michelin..." border="0" alt="Free Image Hosting at www.ImageShack.us" />

Zie de banden staan met de outside beide naar buiten
Wie helpt me uit de droom................

Andre.L

Geplaatst door Andre.L (0) , lid sinds 20 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Mercedes-Benz C-Klasse? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

11 Reacties

Audifreak763 (0) PRO, 19 jaar geleden

Als banden geen voorgeschreven draairichting hebben kunnen ze toch ook niet tegen de draairichting in draaien. Dit ontwerp is volgens mij zo gekozen dat de buitenzijde van de band belangrijk is en niet de draairichting.

Andre.L (0), 19 jaar geleden

Zie foto, beide banden staan met "outside" naar buiten. En toch draaien de profielen in tegengestelde richting

Audifreak763 (0) PRO, 19 jaar geleden

Dat is alleen maar waar als je van mening bent dat de profielen een richting hebben. En dat is bij deze band niet het geval.

Andre.L (0), 19 jaar geleden

Kun je me dan de werking verklaren? Zoals je ziet is op de rechterband het profiel dat snijd in de regen en het water dus naar onderkant auto drukt. Aan de linkerkant is dit dus niet het geval.

Audifreak763 (0) PRO, 19 jaar geleden

Beide banden "pompen" het water vanuit het midden (de doorlopende profielrug) naar de zijkanten van de band. Over de invloed van het profiel op nog rondvliegende regendruppels zou ik me echt geen zorgen maken. Dat is meer een aërodynamische dan een mechanische kwestie.

mr-moh (0) PRO, 19 jaar geleden

Andre ik heb dezelfde banden als jij die hebt op de foto gezien. Bij mij hebben ze wel degelijk een richtings-profiel en draai-richtingen. IK heb nl. michelin, pilot sport 225ZR 17 inch 45, IK denk dat er bij jou een fout is gemaakt want een band met een rij-richtings profiel moet wel degelijk aan de juiste kant gemonteerd worden, anders heeft het geen nut want de band kan zijn werk niet meer doen zoals die is en waarvoor die is ontworpen. Wat je kan doen is de banden op de velg andersom laten monteren, zoals het hoort. Trouwens een band met een rij-richting heeft GEEN outside. Voorbeeld: linkerwiel, band met rij-richting, kan je ook aan de rechterkant monteren, alleen moet je hem wel andersom op de velg laten monteren, soms klopt de profiel niet zoals op de foto van jou, wat eerst aan de binnen kant zat zit nu aan de buiten kant maakt weinig uit als de rij-richting maar klopt. Trouwens op je foto zie ik verder kijkend naar de profiel, jij hebt twee linker of twee rechterbanden en die mag je niet links en rechts monteren, of aan de linkerkant of de rechterkant, maar niet links en rechts, anders werkt de profielen niet meer optimaal, vooral tijdens regen.

Audifreak763 (0) PRO, 19 jaar geleden

Nee, dat kan absoluut niet. Je krijgt dan namelijk de kant waarop de fabrikant "outside" heeft gezet aan de "inside". Een band waarop een "outside" staat heeft dus géén voorgeschreven draairichting maar wel een voorgeschreven buitenkant. Als dat anders was zou er (alleen maar) een pijl op staan die de draairichting aangeeft.

Andre.L (0), 19 jaar geleden

Hoi Moh Kalidien,

Met die redenatie zat ik dus ook, alleen hebben mijn banden GEEN draairichting. Maar alleen een "outside" kant, dat is net het hele vreemde aan deze banden.

mr-moh (0) PRO, 19 jaar geleden

Hoi Andre, ik ben voor een deel eens met Jan, als je goed naar de foto kijkt dan zie je de profielen van de banden zijn ontworpen voor maar een rijrichting, zo'n band heeft nl. een outside, deze kan je bv.niet van links naar rechts vervangen maar alleen voor-achter of achter-voor. Want je hebt nl. twee linker-banden, deze kan alleen linksvoor en links achter gemonteerd worden. Als je ze links en rechts zou monteren dan krijg je snel aquaplanning omdat de band niet optimaal kan functioneren qua ontwerp. Kijk de profielen op je banden, dan kijk ik op de foto op de linkerband van het midden naar de rand, dan zie je de profielen aan het rand met veel rechte blokjesen en een overdwars-profiel extra op lopen, deze kant moet ook de outside zijn als het goed is. Ik denk als je heel goed zou kijken dan moet er ergens op de band left-side staan, want deze zijn twee linkerbanden, kijk die blokjes waar ik over had die zijn er voor als je een bocht naar rechts maakt met flink wat snelheid in de regen dan zorgt die profielen voor genoeg grip,ik zou ze op deze manier monteren. Kijk banden wat ik heb, hebben een zgn.a-symetrisch profiel. Deze zijn van het midden van de band bekeken exact zelfde profiel zowel linker helft als de rechter helft van de band(als je een spiegel in het midden van de band houdt dan zie je de profiel op het spiegel het zelfde is als op de band, ze hebben wel een rij-richting.Je kan bijv. de linkerband aan de rechter kant monteren maar je moet hem alleen op de velg de band omdraaien anders klopt de rij-richting niet meer en bij jou is het heel anders, je hebt 100% TWEE linker-banden, MVG.

Andre.L (0), 19 jaar geleden

Hoi Moh, ik ben bovenstaand verhaal compleet met je eens. Alleen Michelin Nederland bestrijdt dit verhaal.

En op mijn banden staat alleen "outside" dus niks van links of rechts.

Ik heb zojuist nog eens met Michelin Nederland gebeld en ze zweren dat er geen linker en rechter banden zijn. Sterker nog deze banden worden bij oa. Volvo en Mercedes af fabriek gemonteerd en zijn dus door Michelin en constructeurs uitvoerig getest.
Hij vertelde me een verhaal over water afvoeren dat met water opnemen en druk te maken had. Hierbij had dus de richting van de boog niks te maken.Mvg

Andre

Audifreak763 (0) PRO, 19 jaar geleden

100% mis, Moh.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Mercedes-Benz C-Klasse of stel zelf een nieuwe vraag.