Mercedes-Benz C-Klasse: ventilatie werkt niet fatsoenlijk

Bouwjaar: 2002, Brandstof: Benzine, Motorcode: C 200 Kompressor

De luchtverdeling werkt niet zoals ik de draaiknop instel: ik houd in 3 van de 4 standen lucht op de voeten en dat zou alleen in de stand 'beneden' het geval moeten zijn. Ik heb een versie met automatische airco (links en rechts gescheiden temperaturen, maar zonder digitale aanduiding. Op tientallen forums spreekt men steeds over een gebroken plastic armpje bij een stelmotor wat gepaard zou gaan met klakkende geluiden, maar dat heb ik niet. Ik hoor bij het draaien aan de luchtstandenknop keurig netjes, zoals altijd, een motortje zoemen dat netjes stopt zonder geratel. De luchtstroom verandert duidelijk wel, maar niet correct dus. Ik kan maar 2 stelmotoren vinden: bij het verwijderen van de panelen aan de voeten van bestuurder en bijrijder kan ik omhoog in het dashbord kijken en zie links en rechts aan de bovenzijde tegen de middenconsole een stelmotor met wit plastic tandwiel, maar die kunnen het niet zijn, want die draaien alleen wanneer ik de temperatuur verander. Er moet dus nog ergens ene zitten en de vraag is waar? Wie kan me dat zeggen voordat ik onnodig de hele zaak uit elkaar haal. Wat moet er losgehaald worden? Enige hulp, liefst met een afbeelding van de juiste stelmotormechaniek zou fijn zijn.
Klopt het dat er een reset mogelijkheid is voor deze versie van niet-digitale airco waarbij 2 knopjes op het bedienpaneel indrukken de zaak weer kan laat inregelen?
Bij voorbaat zeer erkentelijk voor hulp.

handyman

Geplaatst door handyman (0) , lid sinds 20 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Mercedes-Benz C-Klasse? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

2 Reacties

willy9 (0) PRO, 11 jaar geleden

geen reactie terug -weg
gr

handyman (0), 11 jaar geleden

Nou, vanwege de tip om normering uit te proberen het volgende: normering heeft niet geholpen. De oplossing heb ik wel inmiddels. De middenconsole met armsteun moet er uit, ook de pook, de radio en de volledige console waar de radio in zit. Hiertoe moeten eerst de beide onderste helften van het dashbord verwijderd worden, dus links en rechts (ook het handschoenenkastje). Dan blijft er nog achter de radio een kunststof zwart frame zitten dat er ook uit moet (gaat moeilijk). Dan zijn twee stelmotoren zichtbaar; de rechter is voor de bediening van de voorruitontwaseming en de linker voor de luchtkleppen. Van die laatste was toch het asje gebroken en lag er los onder in. Hierdoor was er geen knakkend geluid te horen wat doorgaans wel het geval is wanneer de luchtkleppen niet goed werken. Asje vervangen en de zaak weer in elkaar zetten. Pas dan kan de zaak ingeregeld worden. Hoe: zet op kontakt en druk 5 seconden de beide knoppen in voor de binnenlucht circulatie en de voorruitontwaseming. Dat zijn de 2 linker knoppen dus. Vervolgens begint het systeem alles af te testen en zolang knipperen ook de beide leds van die knoppen. Dat proces duurt ca. 10 seconden en het knipperen moet dan stoppen. In dat geval zijn alle luchtkleppen afgesteld. Blijven de leds knipperen, dan is mogelijk nog een andere fout aanwezig, bijvoorbeeld een defect stelmotortje.
Bijgaand een foto met het bestelnummer en een foto met daarop het defecte onderdeel en het nieuwe, verbeterde onderdeel. De hele klus is nogal arbeidsintensief. Enkele uren heeft het wel gekost.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Mercedes-Benz C-Klasse of stel zelf een nieuwe vraag.