Nissan Micra: Achterklepslot werkt niet meer

Bouwjaar: 2005

Van de Micra van mijn vrouw werkt het electronisch slot in de achterklep niet meer. In het begin was het soms wel, soms niet. Ook hoor ik geen piepje meer als de schakelaar bedien als de motor loopt dat het eerder wel deed.

Ik heb diverse topics hierover geraadpleegd maar kan geen afdoende antwoord vinden. De schakelaar is droog en werkt gewoon, die heb ik met een multimeter doorgemeten en als ik de schakelaar bedien heb ik contact op beide aansluitingen. Als ik de stekker terug doe in de connector werkt de electronica even (je hoort de magneet en als ik het slot dicht heb alsof deze gevangen is op de beugel van de onderrand zie ik het slot ontgrendelen), maar daarna werkt deze nog steeds niet via de schakelaar in de achterklep.

Ik heb ook gekeken naar kabelbreuk in de doorvoertule bij het scharnier aan de rechterzijde van de achterklep, maar daar kan ik ook geen breuk vinden (dit scheen een constructiefout te zijn bij eerdere Micra's). De achterruitverwarming werkt wel, evenals de wisser op de achterruit.

Nu is mijn vraag of ik toch wat over het hoofd zie. De afstandbediening van de centrale vergrendeling werkt ook normaal en de knop op de middenconsole naast de handrem functioneert ook zoals deze altijd heeft gedaan. Ik hoor duidelijk het relais naast het handschoenenkastje klikken, maar tot nu toe weigert het slot in de achterklep alle dienst om deze te ontgrendelen.

Graag hoor ik waar ik de storing moet zoeken/ oplossen. Of is het een probleem van de CANBUS, waardoor het slot van de achterklep opnieuw moet worden ingeleerd?

Shadowranger

Geplaatst door Shadowranger (0) , lid sinds 18 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Nissan Micra? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

6 Reacties

JEROEN5326 (0) PRO, 12 jaar geleden

Shadow,

Ben je in de gelegenheid om (bij een nissandealer) de auto door te meten m.b.v. de consult; om je B.C.M te controleren.
Deze regelt het open-dicht van het achterklepslot. Als het in de BCM niet aan te sturen valt ....is je BCM kaduuk

Jeroen

Shadowranger (0), 12 jaar geleden

Ok, bdankt voor je antwoord. Ik ga morgen eens bellen met een lokale dealer of ik bij hem dit kan uitlezen.

Weet je misschien wat zoiets kan kosten als deze kapot is?

Shadowranger (0), 12 jaar geleden

Update:

Heb inmiddels begrepen dat het een kostbaar grapje wordt om, als het de module idd is, deze te (laten) vervangen. Er wordt gesproken over 350-500 euro excl.

Dus... voordat ik overga tot dit soort extremen, wil ik eerst even weten wat voor voltages ik op de diverse draden (met name de 4 polige stekker aan het slot zelf) moet hebben zodat ik kan uitsluiten of er toch niet ergens kabelbreuk zit (wat ik tot op heden nog niet heb gevonden) of dat iemand mij kan zeggen welke zekering voor het slotmechanisme is en defect kan zijn. Ik kan me niet voorstellen dat na amper 5 jaar zo'n kostbaar onderdeel defect raakt.

Shadowranger (0), 12 jaar geleden

Laatste update:

Het bleek dus toch de schakelaar in de achterklep die de boosdoener was. In eerste instantie leek de schakelaar prima te functioneren als ik deze met een multimeter doorpiepte, maar nu heb ik de schakelaar laten doormeten bij mij op mijn werk en er bleek een overgangsweerstand in te zitten. Vandaar dat als ik de connectors aan elkaar zette de eerste keer het slot wel werkte (kortsluiting dus). Ik had het bijna kunnen aanvoelen dat het toch de schakelaar was, want als ik met een metalen object de pinnen van de connector verbond (zonder de schakelaar eraan) werkte het ontgrendelmechanisme wel feilloos. Maar als je niet weet hoe de schakeling is weet je niet beter.

Helaas bleek enkele dagen geleden dat de accu ook was leeggetrokken. Blijkbaar loopt er een behoorlijke lekstroom als de schakelaar defect is.

Het kost wel wat (ruim 90 euro voor alleen een schakelaar), maar het scheelt weer een hoop gekruip via de achterbank om de klep te ontgrendelen en de angst dat de auto niet wil starten. Ik blijf mij verbazen waarom Nissan in dit geval geen back-up systeem heeft ingebouwd om de klep op een andere wijze te openen als de schakelaar defect blijkt te zijn.

JEROEN5326 (0) PRO, 12 jaar geleden

Shadow,

Die escape handeling is er wel degelijk... je kan nl. aan de binnenkant van de kofferbak, in/op het slotmachanisme, het witte palletje
overhalen en.... hij opent !!

SUC6 Jeroen

Shadowranger (0), 12 jaar geleden

@jeroen5326,

Bedank, en ik had idd het ontgrendelmechanisme aan de binnenzijde gevonden. Maar het is opgelost, nieuwe schakelaar is gemonteerd.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Nissan Micra of stel zelf een nieuwe vraag.