Opel Vectra: Af en toe afslaan bij afremmen - stationair motor vervangen??

Bouwjaar: 1997, Brandstof: Benzine, Motorcode: X1.8XE

Beste kenners,

Mijn moeder heeft aanhoudende problemen met haar Vectra, bij het afremmen en stilstaan voor stoplichten slaat de auto spontaan af. Ze is er meerdere keren mee naart een garage geweest (niet merkgebonden) en die heeft onlangs beweerd dat de 'stationair motor' verkoold was en vervangen moest worden, a 180 euro (zonder arbeidsloon). Nou ben ik geen kenner, maar ik kan helemaal niets op het internet vinden over een stationair-motor in de context van personenauto's (wel in de zin van een motor voor een pomp etc). En je raadt het al: het probleem zit er nog steeds, alleen kan de garage het nu niet reproduceren. Volgens het verhaal van m'n moeder treedt het probleem meestal op wat langere ritten (30 km is voor haar al veel) op op het moment dat ze voor een stoplicht afremt en al stil staat. Na opnieuw starten heeft de motor wat 'moeite' maar rijdt ie daarna weer vrolijk verder. M'n moeder is al wat ouder en rijdt eigenlijk alleen maar stadsritjes met de auto, onlangs gebeurde het ook tijdens zo'n stadsrit.

Bestaat zo'n ding, waar zit ie, wat doet het etc etc. Omdat ik niets kan vinden over zo'n stationair motor hou ik er een vreemd gevoel aan over. Als er iemand is die een goeie tip heeft qua het afsla gedrag, dan hou ik me ook aanbevolen :)

Odiebla

Geplaatst door Odiebla (0) , lid sinds 16 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Opel Vectra? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

4 Reacties

da raymzter (0), 16 jaar geleden

Zo'n ding bestaat en heet een stappenmotor welke het stationair toerental meeregelt. als je bijvoorbeeld veel randverbruikers (denk aan dikke stereo en airco's) aanzet, dan zorgt dat stappenmotortje ervoor dat het stationair toerental wat verhoogt wordt zodat de motor niet afslaat. As dat motortje al vervangen is en in orde is,zou ik aanraden om de signalen die dat motortje aansturen na te kijken en het gasklephuis op vuiligheid te laten controleren. Dat kan er namelijk voor zorgen dat hij niet snel reageert, waardoor de auto dus afslaat.

hennep (0), 16 jaar geleden

heb een afbeelding van het gasklephuis met carterontluchtingspijpje ( misschien wat dicht dus openmaken ) stond hier ook op de site . http://problemcar.nl/viewtopic.php?id=93...

Odiebla (0), 16 jaar geleden

Dank voor jullie reactie, ik begrijp het :)

Gisteren even gereden in de auto, want de klachten van m'n moeder waren zo wazig en ze is redelijk wanhopig omdat de garage het probleem niet kan reproduceren. Naast het spontane afslaan bij stoplichten ed (wat dus alleen zo nu en dan gebeurd en naar het lijkt alleen als de auto al een flink stuk gereden heeft) klaagde ze ook over een 'schok' tijdens het rijden, wat aanvoelde alsof de auto even plotseling meer gas gaf. Wij dus rijden gisteren en het ding liep als een zonnetje. En ja hoor, na een km of 20 tijdens het rijden met een stabiele snelheid van 80 km/h voelde ik ineens een schok, wat het meeste leek op het gevoel dat je hebt als je een motor tijdens het rijden uitzet en vervolgens op de koppeling weer start, dat eerste moment waarop de motor weer tot ontbranding overgaat. Na de schok gaat het motormanagement lampje branden en dat verdwijnt pas na het stoppen en starten van de motor. Ik heb zomaar het gevoel dat dit gekoppeld is aan het probleem van afslaan bij het stoplicht: het lijkt erop dat de motor om welke reden dan ook zomaar afslaat en dat tijdens het rijden de rij-energie de motor weer aanzwengelt, iets dat bij het stoplicht natuurlijk niet gebeurd. Gek genoeg gaat DAN het motor lampje ook niet branden. Verder valt het op dat als je de motor afzet en meteen daarna weer start dat de motor lastiger start dan als je hem even uit laat staan. De motor voelt dan aan alsof je hem zwaar moet choken (als die erin zat :)), het starten duurt een seconden ofzo langer dan normaal... De garage heeft de auto uitgelezen, er meerdere ritten mee gereden en heeft het probleem niet kunnen vinden. Wel zagen ze dus dat de stappenmotor verkoold was ofzo en hebben die (dus zonder resultaat) vervangen.

Mn moeder is een typische stadsrijder, veel korte ritjes op lage snelheid, vrijwel nooit harder dan 80 km/h op de provinciale weg en eigenlijk nooit snelweg. Iemand goeie suggesties om aan de garage voor te leggen? Gewoon het ding weer terugbrengen en naar het probleem laten zoeken leverde so far niets op. Elke hulp is erg welkom dus !

hennep (0), 16 jaar geleden

kijk ook de ontsteking na accu spanning rond 13 V , bobine en contacten , bougiekabels op haarscheurtjes en de bougie's zelf vies . en de standaard dingen luchtfilter misschien helemaal vol met vuil en de olie of er genoeg in zit en goed van kleur en de koelvloeistof.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Opel Vectra of stel zelf een nieuwe vraag.