Opel Omega: Apk afkeur lamda waarde te hoog op LPG. Benzine is wel goed.

Bouwjaar: 2000, Brandstof: LPG, Motorcode: x2.5xe

Bij de apk is deze omega afgekeurd op de lamda waarde. LPG waarde is te hoog maar op benzine is ie onder die 1.02.
Hoe kan dat, want de lamda werkt dus gewoon goed lijkt mij. Wat kan ik hieraan doen om het te verhelpen?

Het is een koltec instalatie

gr

Integrale

Geplaatst door Integrale (0) , lid sinds 17 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Opel Omega? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

3 Reacties

hakeemolajuwon (0) PRO, 16 jaar geleden

Voordat je begint aan het gassysteem te prutsen is het van belang dat het smoorklephuis gereinigd is en het stationnair op de juiste wijze ingesteld staat. Dit in verband met de stationnaire regeling op een bank. In de electronicabox achter de linker koplamp bevindt zich 2 onderbreekrelais voor de lambdasondes. De twee lambdasondes zijn onderbroken door twee paar draden met de kleuren blauw en blauw/wit en rood en rood/zwart. Als het goed is aangesloten zitten de draden met een enkele kleur aan de lambdasonde en de draden met een dubbele kleur aan de computerzijde.
Volgens de inbouwinstructie van Koltec, ik ga er tenminste vanuit dat dat gemonteerd is, zit de meetdraad van het gassysteem aan de blauwe draad. Je zou eens kunnen proberen deze te verzetten naar de rode draad. Bij mij heeft dat regelmatig geholpen.

Integrale (0), 16 jaar geleden

Het smoorklephuis schoonmaken zeg je...maar op benzine loopt ie wel goed. Moet het dan evengoed gebeuren of staat dat hier los van?

Vinnie981 (0), 16 jaar geleden

Het komt ook wel voor dat de lambda sonde door de hogere temperatuur van de uitlaatgassen van LPG niet meer goed werkt. Op benzine merk je dan niets en doet de lambda sonde het nog gewoon of wordt de fout niet gedetecteerd (de computer genereerd zelf een lambda signaal, maar dat zou een oplichtend MM-lampje moeten geven). Je kunt ook je gascomputer uitlezen, door de grijze draad achter de schakelaar benzine/lpg aan de aarde te leggen en te kijken of je code 13 krijgt. Ik denk dat de lambda sonde stuk is en dan zou de gascomputer ook problemen moeten detecteren.

De lambda sonde moet sowieso een flucterend signaal geven afwisselend in frequentie bij gasgeven en gasloslaten. Dit kun je zien wanneer je de auto start en op LPG laat rijden en dan de grijze draad van de gascomputer aan de aarde van je auto aansluit. Dan moet die bij gasgeven langzaam knipperen ern bij gasloslaten snel knipperen.

Kijk op de website van Opeltje naar de manuals voor dit gassysteem, inclusief hoe uit te lezen.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Opel Omega of stel zelf een nieuwe vraag.