Opel Astra: Bokken bij optrekken warme motor

Bouwjaar: 1998, Brandstof: LPG, Motorcode: 1.6I

Hallo,

Al zeer lang heeft onze auto (160.000KM) na lange ritten (snelweg, minimaal 1,5 uur en dan stad rijden) problemen bij het oprekken. De auto “bokt / trilt” dan bij het wegrijden in de 1e versnelling, motor loopt goed en gaat goed door de rest van de versnellingen.
Hier hebben we normaal helemaal geen last van, warm/koud optrekken prima. Met iets meer gas en langzaam met de koppeling lossen we dit op. Doe je dat niet dan lijkt het alsof het hele motorblok uit zijn rubbers schud.

Het probleem doet zich voor ongeacht de brandstof LPG/Benzine.

Ik heb zelf sterk het gevoel dat het iets met de koppeling is, kan deze warm worden? Echt is het wel zo dat op de snelweg de koppeling natuurlijk niks te doen heeft…… en daar dus niet echt warm van word.

Iemand een idee, ervaring met dit probleem?

Groeten,

Joram

joram

Geplaatst door joram (0) , lid sinds 16 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Opel Astra? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

2 Reacties

TheoStek (0) PRO, 16 jaar geleden

Ik denk niet dat je het probleem bij de koppeling moet zoeken Joram, maar zeker ook niet uitsluiten.
Heb namelijk soort gelijk probleem ook gehad en in je omschrijving vermeld je al de oorzaak.
[quote]De auto “bokt / trilt” dan bij het wegrijden in de 1e versnelling, motor loopt goed en gaat goed door de rest van de versnellingen.[/quote]
Moest dit aan de koppeling liggen dan moet je merken dat het schakelen niet probleemloos zal verlopen.

[quote]Met iets meer gas en langzaam met de koppeling lossen we dit op. Doe je dat niet dan lijkt het alsof het hele motorblok uit zijn rubbers schud.[/quote]
Je hebt 1 of meerdere motorsteunen/ophangrubbers kapot.

Bij het normaal optrekken wordt de motor uit zijn positie getild en gaat kantelen, bij voor aandrijving is dit heel goed te merken fibreren van de wielen/stuur alsof je over kasseien rijdt. Kan ook niet anders want de assen worden ook mee opgetild.
Met iets meer gas en langzaam de koppeling op te laten komen los jij dit op, dus geef je de motor weinig kans om uit zijn lood te slaan.

Zet de voorwielen van de grond, motorkap openen, handrem op zetten, in versnelling en koppeling laten opkomen, je zult dan moeten zien dat het blok kantelt.

joram (0), 16 jaar geleden

Bedankt Theo voor je reactie.

Zit ik nog met 1 ding en dat is het koud/warm/lange ritten verhaal. We hebben er doorgaans helemaal geen last van.

Kan het zo zijn dat de temparatuur in de motorruimte (die oploopt tijdens lange ritten) de (kappote)rubbers zachter maakt waardoor het probleem naar boven komt?

Ik ga iig kijken of ik de rubbers kan vinden, en kan zien/voelen/bepalen of er kapotte tussen zitten. Ik zal de bevindingen hier posten, natuurlijk evt. met foto.

Groeten,

Joram

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Opel Astra of stel zelf een nieuwe vraag.