Opel Combo: bonkend geluid

Bouwjaar: 1996

hallo,
wanneer ik met mijn combo naar links stuur hoor ik vaak een bonkend geluid. Het gebeurt alleen bij scherpe bochten met hoge snelheid. als ik tijdens het sturen accelereer is het bonken minder, of is het er helemaal niet. Het is er al enige tijd, maar wordt langzaam wel erger. Een kennis van me zei dat het waarschijnlijk de aandrijfas is, en dat er ruilassen te krijgen zijn.
iemand een idee of het werkelijk de aandrijfas zal zijn, en of die ruilassen daadwerkelijk bestaan. en zo ja, waar ze te verkrijgen zijn in de buurt van den bosch, en wat het prijsverschil is met een nieuwe as.
Is dit zelf te vervangen? ik ben behoorlijk technisch.
groeten fritske

fritske

Geplaatst door fritske (0) , lid sinds 20 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Opel Combo? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

3 Reacties

mb-man (0) PRO, 18 jaar geleden

aan je verhaal te horen zal het inderdaad een aandrijfas zijn ja , maar je kunt gewoon de buitenste homokineet vernieuwen , kun je zo kopen/bestellen bij iedere onderdelen boer

EdwinL (0) PRO, 18 jaar geleden

Een bonkend geluid kan idd veroorzaakt worden door de aandrijfas, ofwel binnen binnenste homokineet. Dit is een zware bonk, maar erg op de achtergrond en daardoor initieel lastig hoorbaar. Je zou dit geluid feitelijk alleen kunnen horen op glad asfalt, omdat op slechte ondergrond andere rijgeluiden deze bonk overstemmen. Het geluid is (op korte termijn) bij rechtuit rijden waarneembaar en sterker bij een bocht naar links of rechts. Hoe groter de belasting (bij een bocht naar links, staat belasting meer op rechts), des te duidelijker is geluid waarneembaar. Dit geluid moet zich ook voordoen bij remmen of ingetrapte koppeling. Op een gegeven moment kun je bonken ook voelen in stuur/pedalen. Het geluid moet ongeveer evenredig aan het verhogen van de rijsnelheid toenemen.
Mijn advies is te beginnen met het controleren van banden (deze kunnen je soms behoorlijk op het verkeerde been zetten wat dat betreft). Het beste is andere wielen te monteren en zien of dat het probleem oplost. Zo niet, dan is het wiellager de volgende(wiel in opgekrikte situatie een slinger geven, goed luisteren of er geen vreemde geluiden waarneembaar zijn, kijken of wiel goed vrijloopt en voelen of je speling op het wiel kunt waarnemen. Draai het wiel bovendien eens langzaam met de handen rond en voel of er geen zwaar punt in zit). Controleer tevens of de remschijven nergens aanlopen (indien de schijven al flink versleten zijn: ontdoe de schijfrand van roest. Roest kan behoorlijk dik zijn en tegen de binnenzijde van de remklauw gaan lopen.
Een defecte homokineet aan de wielzijde hoor je "knakken" (en dus niet bonken) bij scherp insturen, tijdens geven. Optrekken met maximale stuuruitslag is dan een goede test. Succes!
O, ja, een idee van prijzen? www.hbase.nl of www.masterbase.nl bijvoorbeeld.
Mocht het probleem opgelost zijn, laat je dan even weten en ook wat het euvel was?

fritske (0), 18 jaar geleden

bedankt voor jullie reactie, ik ga er naar kijken. Ik heb alleen de komende weken nog geen tijd, dus de uitslag kan nog even op zich laten wachten. Maar ik laat jullie weten hoe het gegaan is.
groeten fritske

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Opel Combo of stel zelf een nieuwe vraag.