Opel Astra: Boordcomputer en tankinhoud

Bouwjaar: 2003

Hallo

Mijn ouders hebben een Astra 1.8 16V uit 2003. Gisteren viel hij stil. Boordcomputer gaf een rijbereik aan van 40 KM. Toch bleek achteraf de tank leeg te zijn. Totaal 50 liter getankt. Er moeten er 53 in gaan. Waar zijn die andere 3 liter ? En waarom geeft de boordcomputer aan dat er nog ongeveer 40 KM mee te rijden is ? Telt de boordcomputer dus OOK de reserveinhoud mee ?

Gr.
Remco

remco9422

Geplaatst door remco9422 (0) PRO , lid sinds 20 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Opel Astra? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

12 Reacties

biomus (0), 19 jaar geleden

De inhoud van de tank wordt gemeten met een analoge methode (verandering van weerstand) en wordt later omgezet naar een digitaal signaal. Omdat op de weerstand een tollerantie zit, kan het zijn dat hij iets naar boven of naar onderen afwijken (meestal +/- 10%). De garage weet waarschijnlijk wat die waarde moet zijn. Ik verwacht dat het binnen de marge valt. Helaas voor je ouders, geeft de meter te veel aan. Misschien dat er nog wat aan bij te stellen is (Ik ken de auto niet, maar theoretisch, elektrisch gezien, kun je dit met behulp van een potentiometer bijregelen). Tevens kan er een 'potmeter' bij tussen gezet worden voor het signaal digitaal gemaakt wordt. Je moet wel verstand van elektronica hebben, om zo'n operatie uit te voeren! Mocht er toch een afregelpunt opzitten, dan kan bijna iedere monteur het doen. Misschien dat er hier iemand op het forum het exact weet hoe het met de Astra zit.

Ik hoop dat je het een beetje hebt kunnen volgen.
Succes!

Opeltje (0) PRO, 19 jaar geleden

remco, de dealer kan de boordcomputer anders inregelen zodat hij eerder reageerd...

remco9422 (0) PRO, 19 jaar geleden

Jongens, bedankt. Ik ben weer wat wijzer geworden...

Gr.
Remco

P.S. Die drie liter die over is, waar zit die ? Of kan de pomp dat niet oppompen ??

biomus (0), 19 jaar geleden

Opeltje, Jammer dat ze het digitaal regelen. Mocht de potmeter verlopen (in de tank) dan ben je zo weer aan de beurt. Niet echt een betrouwbare oplossing!

Bij de weg, heb je niets anders te doen overdag? ;-) wel goed hoor om mensen op weg te helpen! Dankbare hobby :-)

Opeltje (0) PRO, 19 jaar geleden

jazeker heb ik ook vele andere dingen te doen overdag....deze week toevallig vrij....ben nu met mijn pc aan de gang...vandaar dat ik er nu erg kort op zit..hahaha overigens komt het wel vaker voor dat het display een afwijking heeft. ik heb het nog nooit meegemakt dat het aan de tankvlotter zelf ligt.
remco, inderdaad is de laatste 3 liter onderin de tank. het is maar goed dat deze niet opgezogen wordt...daar zit alle rommel in...

remco9422 (0) PRO, 19 jaar geleden

Opeltje, het is duidelijk..... Bedankt... Als jij nu wat over je computer moet weten, kun je de vraag aan mij stellen.... Haha, als tegenprestatie...

Gr.
Remco

Opeltje (0) PRO, 19 jaar geleden

hou ik je aan......

Opeltje (0) PRO, 19 jaar geleden

overigens vergeten remco....het rijberijk op de boordcomputer wordt brekend over de op dat moment geldende motorbelsting/verbruik. dus als je even gaat planken zul je zien dat hij heel erg snel zakt.

biomus (0), 19 jaar geleden

Hey Opeltje. Ik ben nu werkloos, dus redelijk wat tijd over voor vragen en antwoorden. Ik ben overigens nooit monteur geweest, of je moet knoeien aan eigen en familie wagens meetellen. Ik heb echter wel kopklas MVT gedaan, dus er zit wel iets in (ook maar afwachten, hahahaha!)
Nog even een opmerking over de boardcomputer. Ik heb een omega gehad met zo'n ding, en vond hem inderdaad niet zo betrouwbaar, te meer hij een van de signalen van de luchtweger (Ja, geen luchtmeter) afhaalde. Uiterst onbetrouwbaar, vanwege verschil in o2 gehalte!

@remco Gussen. Mag ik je ook wat vragen over PC's? ;-)

Groeten, Bio

remco9422 (0) PRO, 19 jaar geleden

Jasicher !! Vragen staat vrij !!!

Gr.
Remco

Opeltje (0) PRO, 19 jaar geleden

de jongere wagens halen het signaal niet meer van de luchtweger, deze krijgen een belastings signaal vanaf de motor ecm.

biomus (0), 19 jaar geleden

@remco, als ik een vraag heb, weet ik je te vinden, ;-D
@Opeltje, Hmm, moet je me even op weg helpen. Ik weet even niet wat ecm is, elect. comp. managm. misschien? Er wordt ook veel doorelkaar gebruikt, zoals egr/ugr. Ik prefereer de engelse versie.

Groeten, Bio

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Opel Astra of stel zelf een nieuwe vraag.