Opel Corsa: condensvorming voorruit

Bouwjaar: 2011, Brandstof: Benzine, Motorcode: 1.4

heb in maart 2011 een nieuwe corsa (cosmo, incl cruisecontrol en boordcomputer) gekocht, transmissie: automaat. Inmiddels ruim 11.500 km gereden, echter: ik ben een zeer rustige rijder, kilometers zitten vnl in dagelijkse werk-huis-afstand (totaal ca 55 km) en wekelijks bezoek aan ouders die slechts 65 km verder weg wonen, dus totaal ca 130 km per bezoek aan mijn ouders. Verder kleinere afstandjes voor afspraken in de directe omgeving ("stadsverkeer").
Inmiddels reeds 4x bij garage geweest, het laatst vervangen onderdeel betreft "brandstof-retour-klep". Reden: op moment dat auto in achteruit geschakeld staat (nog niet eens rijdt !) ontstaat en klinkt er een "koffiemolen-achtig-geluid" onder de motorkap, rechts ter hoogte vh handschoenvak (dat op een pakje papieren zakdoekjes na leeg is) ---> net alsof er een ventilatortje ergens tegenaan slaat, het is werkelijk een rammel-geluid. Bij het vooruit rijden geen probleem. Garage kon tot nu toe niets vinden en heeft dus afgelopen week klepje vervangen in de hoop het probleem opgelost te hebben. Het ging 1 dag goed, toen hoorde ik dat geluid weer.... NIET over hobbels "gescheurd", geen stoepranden meegenomen.

2e klacht waaraan men zegt niets te kunnen doen: condensvorming aan buitenzijde voorruit, OP OOGHOOGTE. Condensvlekken ontstaan direct onder ruitenwissers (maar daar heb ik er gelukkig geen last/ongemak van), maar vervolgens op enkele plaatsen naast elkaar op voorruit, onafhankelijk van weersomstandigheden. Vlekken verdwijnen als ruitenwissers worden ingeschakeld maar komen binnen ca 1 minuut weer terug. Test van afgelopen vrijdag: ik moest helemaal rechtop zittend rijden, nek gestrekt om boven de vlek uit te kijken; die had zich inmiddels uitgebreid tot boven oog-/kijkhoogte en had een omvang van ca 20 cm doorsnee gekregen. Garage stelt tot nu toe dat dit een eigenschap is van deze (splinternieuwe!) auto en dat hieraan niets te doen is. Met de komende koude en regenachtige tijd in het vooruitzicht geen prettig idee dat dit probleem niet opgelost zou kunnen worden. Overigens ontstaat het probleem NIET door wel/geen gebruik van de airco en/of ventilator, heb ik allemaal al geprobeerd ! Chef werkplaats stelde dat dit heel gewoon is en dat zelfs auto's in werkplaats vaak bevroren voorruiten hebben; je kunt me veel wijsmaken, maar dat dus niet: de Arbo zal dan onmiddelijk op de stoep staan als monteurs in dergelijke vrieskou moeten werken .....
Bovendien krijg ik de voorruit aan de binnenzijde niet goed schoon, heb al vanalles geprobeerd, zelfs een microvezeldoek die een super-oplossing zuo bieden werkt niet afdoende (ik rook overigens niet en er wordt in de auto ook niet gerookt).

Bij navraag op diverse plaatsen (deskundig) blijkt dit dus echt niet te mogen voorkomen en ik heb het advies gekregen te eisen dat er een nieuwe voorruit wordt gemonteerd. Ook het advies gekregen een klacht in te dienen bij Opel Nederland. Echter, ik wil garage nog een kans geven op oplossing vd problemen en op mijn aandringen van vandaag is er opnieuw een afspraak gemaakt voor vrijdag a.s. zodat chef werkplaats "er nog eens naar kijkt", zowel het probleem met de voorruit als het rammel-geluid (hoewel hij dit allebei eerder heeft kunnen constateren,w ant ik zat naast hem. Heb ook foto's vd beslagen voorruit). Met mijn "oude" Astra had ik deze problemen niet en ik krijg langzaam spijt dat ik deze ingeruild heb ...

Saillant detail is dat bij aflevering van de in eerste instantie gekochte (half-automaat) corsa eco een verkeerde versie (productiefout ....) is afgeleverd, geen boordcomputer en cruisecontrol, dus ben ik na een goed gesprek en onderhandelen met de garage met behoorlijke bijbetaling op deze duurdere corsa uitgekomen.

Wie herkent deze 2 problemen en heeft een tip voor een oplossing; kan ik dit misschien vrijdag a.s. bij de garage voorstellen.
Dank,
vriendelijke groet, MarOp

MarOp

Geplaatst door MarOp (0) , lid sinds 12 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Opel Corsa? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

3 Reacties

Pascal Limpens (0) PRO, 12 jaar geleden

Het probleem met condens buiten op de voorruit heeft te maken met het temperatuur-verschil binnen en buiten, zeker als de stand ontwaseming ingesteld is.Binnen is het dan veel kouder dan buiten, hierdoor slaat er van buiten condens op het raam. In veel gevallen icm de airco.
Zet de temperatuur in de auto iets hoger en u probleem zal waarschijnlijk opgelost zijn.
Probleem klinkt me nl bekend in de oren, krijg hier veel vragen over van klanten.

Succes, Pascal

ETD5400 (0), 12 jaar geleden

Mijn corsa 2010 had ook al vanaf aankoop condensvorming. Toen ik telkenmale tegen mijn garagist zei dat er geen lucht uit de voorste gleuven kwam, zei hij dat dit normaal was. Na lang aandringen hebben ze toch eens dieper onderzocht en bleek dat klep welke moet verschuiven dmv draaiknop afgebroken was (en dus nooit gewerkt had). Probleemklep onder waarborg vervangen.

MarOp (0), 12 jaar geleden

dank voor de reacties.
De voorste gleuven laten lucht door, maar dank voor de tip.

Pascal, ik heb dit uiteraard zelf getest ☺ Dat is ook de reden dat ik zei dat het weers-onafhankelijk is: zowel bij warme als "normale" buitentemperatuur ontstaat spontaan (tijdens het rijden) condensvorming. Ik ben geen fan van gebruik van airco, maar de airco heb ik noodgedwongen doorlopend ingeschakeld omdat de voorruit anders van binnenuit beslaat, alleen de ventilator is niet afdoende. Het vreemde is dat ik met een kleine Agilla waarin ik reed, beide problemen niet had, dit is toch een auto die oneerbiedig wel eens "koektrommeltje" wordt genoemd en er zit ook een behoorlijk prijsverschil in aanschafkosten, dus dan is het des te verrassender dat dit probleem hier niet speelt, een probleem dat volgens de deailer "opel-gebonden" is.....

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Opel Corsa of stel zelf een nieuwe vraag.