Opel Vectra: Diesel op zonnebloemolie

Bouwjaar: 2001

Hallo, sinds enkele weken meng ik diesel met 30% zonnebloemolie.
Aangezien deze olie ¤ 0,35 per liter goedkoper is, is het wel aantrekkelijk. De auto rijdt als een zonnetje en start perfect. Nu heb ik gelezen dat er door deze olie water in de motorolie kan komen, dat is niet de bedoeling. Heeft iemand ervaring hiermee ? Overigens mengen sommige opel rijders 50 %.
Groeten Philip

wisja

Geplaatst door wisja (0) , lid sinds 19 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Opel Vectra? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

8 Reacties

ramonmartin (0), 19 jaar geleden

Afgezien van het feit dat er misschien nadelen aan kleven wat de technische kant betreft is het ten strengste VERBODEN om zonnebloemolie in je tank te gooien omdat hier geen accijns opzit en dus ook niet getankt mag worden.

Thijs11395 (0) PRO, 19 jaar geleden

Philip,

Ramon heeft gelijk wat de accijns betreft. Dat is echter niet het enige probleem. Jouw diesel is een directe inspuiter, daarbij kan onverbrande olie in de motorolie terecht komen. Dus niet water, dat verdampt wel. De olie niet en deze kan voor allerlei narigheid in je motorolie zorgen (polymerisatie etc.). Bovendien is de brandstofpomp van jouw motor een extreem gevoelig geval waarmee ik erg voorzichtig zou zijn. Met 35 cent per liter voordeel moet je lang rijden voor je een nieuwe brandstofpomp of een motorrevisie hebt terugverdiend. Bezint eer gij doorgaat!

Succes, Thijs

kasperht (0), 19 jaar geleden

Dat het verboden is klopt, maar of er tegen wordt opgetreden is een tweede, volgens mij wordt er niet op gecontroleerd.

Er is momenteel een project om je auto om te laten bouwen om op 100% olie te lopen, hiervoor is door de overheid toestemming gegeven (http://www.solaroilsystems.com). De verwachting is dat volgend jaar er officiële regels komen die het gebruik van zuiver plantaardige olie ipv diesel toestaan zonder daar accijns op te heffen...

Over de technische problemen...hierboven zijn al een aantal problemen aangegeven....het kan inderdaad heel slecht voor je auto zijn, vooral omdat het om een direct ingespoten diesel gaat. Zie ook bovenstaande website.

Thijs11395 (0) PRO, 19 jaar geleden

Kasper,

Bijna goed ;-)
Het aanpassen van je auto om op andere brandstof dan diesel te rijden, is niet strafbaar. Het tanken van brandstof waarover geen of te weinig accijns is betaald (PPO, rode diesel, ...) wel. Het enige bedrijf dat op dit moment in Nederland legaal PPO kan leveren met een accijnsvrijstelling, is inderdaad Solar Oil Systems. De verwachting is dat per 1-1-2006 alle biologische brandstoffen accijnsvrij op de Nederlandse markt gebracht mogen worden. Dan kunnen we dus meer initiatieven rond PPO en biodiesel verwachten, die nu nog stuk voor stuk onhaalbaar zijn vanwege de 37 cent dieselaccijns per liter.

Groeten, Thijs

wisja (0), 19 jaar geleden

Bedankt voor alle info.
Het is mij duidelijk, niet (meer) doen dus.
Groeten Philip.

fritske (0), 19 jaar geleden

treden deze problemen ook op bij een opel combo 1.7 van 1996?
groeten henri

kasperht (0), 19 jaar geleden

een combo 1.7 heeft geen directe injectie, dus de gevaren zijn kleiner...maar volgens mij niet nihil, maar daar durf ik niks over te zeggen.

rene9527 (0) PRO, 19 jaar geleden

oudere systemen kunnen zonder problemen op plantaardige olie draaien met enige aanpassing van het brandstof aanvoer systeem, overigens zijn de meeste bosch diesel inspuitsystemen {ook commonrail} geschikt voor plantaardige olie of biodiesel

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Opel Vectra of stel zelf een nieuwe vraag.