Opel Zafira: EGR uitprogrammeren

Bouwjaar: 2003, Brandstof: Benzine, Motorcode: Z22.SE

Hallo,

Allereerst voor iedereen de beste wensen en veel veilige km's. voor 2014.

Ik woon in de omgeving van Eindhoven en bezit een Opel Zafira-A Z22.SE uit 2003.
Omdat ik problemen had met mijn EGR klep (onregelmatig lopende motor/schokkerig rijgedrag) heb ik deze, zoals op diverse forums te lezen is, verwijderd en afgedopt met een originele pakking en afdekplaat die ik bij de Opeldealer heb gekocht.

Ook was omschreven dat dan mijn EML (motorlamp) indicatielampje zou gaan branden, omdat de ECU de EGR niet meer zag... dit is logisch.

Volgens diverse Opel kenners kan bij mijn type motor de EGR worden uitgeprogrammeerd, dit is echter wel pas mogelijk vanaf motornummer 11133885.
Nadat ik dit gecontroleerd had, bleek mijn motornummer inderdaad geschikt te zijn om de EGR uit te programmeren.

Hiervoor ben ik naar een officiele Opeldealer gegaan en heb verzocht de software te updaten en meteen de EGR-klep te laten uitprogrammeren.
Na een kop koffie en 20 minuten verder, was mij auto klaar... althans ik kreeg te horen dat de ECU van mijn Zafira reeds de meest recente software had en er zodoende geen nieuwere kon worden geprogrammeerd.

Tot zover duidelijk... al moet ik zeggen dat de software, sinds ik de auto in mijn bezit heb (maart 2010) niet is aangepast.

Maar nu komt het; omdat er geen nieuwere software kon worden geprogrammeerd, kon de Opeldealer ook de EGR niet uitprogrammeren...???
De monteur zou de software dus niet meer kunnen aanpassen, omdat ik reeds de laatste nieuwe software had...?

Het goede bericht volgens de Opel-dealer was, dat ze mijn EML/motorlamp indicatie hadden gereset en dus nu... (voorlopig) uit was.
Ik mocht voor deze simpele handeling wel effe zo'n 30,- euro afrekenen, met het risico dat de storing morgen weer terug is.

Volgens mij klopt dit verhaal niet helemaal en moet je de EGR, ook in de reeds aanwezige software, gewoon met de TECH II kunnen aanpassen/uitprogrammeren.

Dus hierbij mijn volgende vraag aan de techneuten op dit forum:

1. Klopt het verhaal, dat mijn EGR niet meer kan worden uitgeprogrammeerd?
2. Van welke datum is de laatste nieuwe (ECU) software?


Alvast bedankt voor jullie meedenken.

M.v.g.
Martin

Zafi-Z22SE

Geplaatst door Zafi-Z22SE (0) , lid sinds 10 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Opel Zafira? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

11 Reacties

Zafi-Z22SE (0), 10 jaar geleden

Niemand een reactie....???

firedriver (60), 10 jaar geleden

Beste is altijd een nieuwe plaatsen, maar ja, goedkoop zijn ze niet, en dan is je motor zeker in orde.
Gr.
Jantje

http://www.mister-auto.be/fl/egr-klep/op...

R_Bakker (0) PRO, 10 jaar geleden

tijdens het weer geven van het chassis nummer deze 1 cijfer wijzigen en dan een ander land ingeven waarschijnlijk Turky oid.
Dan kan de dealer hem wwer programeren.
Of naar een chiptuner die kan hem ook uitprogrameren

Ik weet niet of je in de buurt van Alkmaar woont??

Zafi-Z22SE (0), 10 jaar geleden

Bedankt voor jullie reacties!

@ Firedriver:
Ik denk niet dat het de BESTE optie is om een nieuwe EGR klep te (laten) monteren, want na verloop van enkele maanden is deze klep zeer waarschijnlijk weer vervuild en loop ik weer tegen dezelfde problemen aan die ik nu ook ondervond; schokkerig rijgedrag en onregelmatig lopende motor.
Dus daar zit ik niet op te wachten, want dan ben ik een paar honderd euro kwijt voor die nieuwe EGR-klep en montage en ben er uiteindelijk niets mee opgeschoten.

Ik heb er al heel veel op internet over gelezen en ik ben er zo goed als zeker van, dat de EGR bij mijn motortype (Z2.2SE) gewoon uitgeprogrammeerd kan worden... maar dan heb je een TECH II nodig en dan ben je eigenlijk al gebonden aan een Opel-dealer.


@ R_Bakker:
Eindhoven is niet echt in de buurt van Alkmaar... ;-)
Ik heb inderdaad ook het e.e.a. over de "Turkse methode" gelezen, maar ik heb ook begrepen dat dit niet zo simpel is als het lijkt: dan dienen alle (taal)instellingen van je auto te worden veranderd naar Turks en dit schijnt nogal ingrijpend te zijn en niet "zomaar effe" te doen en weer terug te draaien. Maar mocht dit anders zijn en niet zo ingrijpend, dan hoor ik hier graag meer over !!!

Bovendien moet die monteur van de Opel-dealer dat ook maar "willen en mogen" doen van zijn chef, want bij die (meeste) "klantvriendelijke" Opel-dealers monteren ze veel liever een nieuwe EGR-klep... daar is veel meer aan verdiend, dan aan het uitprogrammeren van de EGR !
Jammer dat er tegenwoordig zo wordt gedacht door de merkdealers.
En dan vinden ze het gek dat er dan steeds meer autobezitters wegblijven voor onderhoud...

Gr. Martin

primera p11 (0), 10 jaar geleden

Martin,je denkt wel iets te simpel.
Ten eerste mag een dealer die EGR helemaal niet wegprogrammeren,dat is een verandering die invloed heeft op de uitstoot van de auto.
Ik geloof er niks van dat een Opel dealer programmatuur heeft om de EGR weg te schrijven,zij monteren gewoon een nieuwe EGR zoals het hoort.
Een dealer heeft zich nou eenmaal aan de specifikaties van de fabrikant te houden.
Waarschijnlijk hebben ze de laatste software versie erop gezet.
Een tuner kan in dit geval uitkomst bieden.

Zafi-Z22SE (0), 10 jaar geleden

Beste Primera,
Bedankt voor je reactie.

Je zegt dat ik iets te simpel denk.

Dit type motor (Z2.2SE) voldoet ook ZONDER die EGR-klep aan de EU-emissienorm.
Dit bijkt ook uit het feit dat de mensen waarbij deze EGR-klep is uitgeprogrammeerd/verwijderd al bij de eerste de beste APK keuring problemen zouden moeten hebben, en laat dat nou net niet het geval zijn...
Bovendien is bij hetzelfde type Opel Zafira, in een modeljaar later, de EGR zelfs helemaal weggelaten. Dus hij bleek gewoon overbodig.

En die Opel-dealer kan met gebruikmaking van de TECH II apparatuur, die software gewoon aanpassen.
Maar zoals gezegd: dat levert minder op (zo'n 30,- euro) als wanneer er een nieuwe EGR-klep geplaatst wordt (zo'n 300,- tot 350,- euro).

En ik weet ook wel dat die vreselijke EGR-klep destijds is bedacht om de emissie-waarden terug te dringen, waaraan dan ook wel wordt voldaan. Maar het is de reinste verkloterij van je auto, want die gaat en zeer slecht van lopen.
Ook wanneer je een NIEUWE EGR-klep plaatst, dan is het binnen de kortste keren weer BINGO, dus da's een gebed zonder einde.
Dus als 't enigszins kan... eruit met dat ding!

Met alle respect: jij weet ook wel beter en hoef ik jou niet te vertellen wat voor problemen de EGR-klep allemaal veroorzaakt. En als je dat niet weet, dan zoek op dit forum maar eens met het zoekwoord "EGR"
Ik denk dat je dan nog heel wat avonden bezig bent om dit allemaal te lezen welke problemen hier allemaal door ontstaan, en misschien gaat er wel een wereld voor je open.

Nog iets om je te overtuigen dat het wel mogelijk is om de EGR-klep te verwijderen:
Als de Opel-dealer de software niet zou kunnen aanpassen en de EGR-klep niet mag/kan verwijderen, dan zouden ze toch ook geen originele GM onderdelen verkopen om het gat waar de EGR-klep heeft gezeten af te dichten!
Deze zogenaamde "blindplaat" met pakking heb ik namelijk bij dezelfde Opel-dealer gekocht, en daarna heb ik zelf de EGR-klep verwijderd.
Dus het kan wel degelijk!

En ter info; ze hebben er GEEN andere software opgezet, want volgens de Opel-dealer had ik al de laatste software...!?
Bovendien lukte het volgens hun zeggen niet om hier een verandering in aan te brengen...

Gr.
Martin

firedriver (60), 10 jaar geleden

Dat is ieder zijn keus, maar ik heb die van mij, kom gasten tegen dat ook iets aan de electronica hebben laten doen, denk maar aan chippen, wagen rijdt beter maar bijna van iedereen blijft hun motormankementlampje branden en dan komen ze bij mij, en krijgen als antwoordt, dan ga ge maar terug waar ge die hebt laten chippen.
Ben er geen voorstander van, laat het maar zo orgineel mogelijk.
Gr.
Jantje

R_Bakker (0) PRO, 10 jaar geleden

Nee geen talen worden verandert alleen word er software in de ecu van de moter geschreven die geschikt is voor Turkije om dat daar simpelweg de emissie eisen makkelijker zijn(geen EGR)

Zafi-Z22SE (0), 10 jaar geleden

Oke bedankt voor je info, ik zal eens kijken welke garage/monteur met een TECH II deze truuk wil uitvoeren...

Gr.
Martin

Motorsmurf (55), 10 jaar geleden

Toen ik mn Zafira nog had heb ik mijn roetfilter laten uit programeren bij Digicar in Doetinchem. Waarschijnlijk kunnen hun ook je EGR uitprogrameren.
www.digicar.nl

primera p11 (0), 10 jaar geleden

Zoals ik al zei:een tuner kan uitkomst bieden.
De opel dealer niet,die kan en mag niks veranderen aan de software van de auto als dat niet in overeenstemming is met de fabrieksspecifikaties.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Opel Zafira of stel zelf een nieuwe vraag.