Opel Corsa: Hoog olieverbruik

Bouwjaar: 1997, Brandstof: Benzine, Motorcode: 1.4

Hallo,
Wie helpt mij om erachter te komen waarom mijn Opel Corsa zoveel olie verbruikt. Eind mei/begin juni heeft de garage vastgesteld (aan de hand van grote beurt gegevens van maart (dwz: olie vervangen=ijkpunt)) dat mijn auto op 5000 km 2 liter olie wegslurpte. Nu heb ik binnen twee weken een goede 2.5 liter in totaal (drie keer bijgevuld) bij moeten vullen. Bij 100.000 stand olie gepeild op advies van garage en toen er een halve liter bijgegooid. Anwb erbij gehad vorige week dinsdag omdat het olielampje begon te branden. Liter erin gegooid en toen ging het een week (=500 km verder) goed tot ik na een lange rit de auto zwaar vond lopen (kon niet echt meekomen met verkeer) en meer lawaai hoorde maken op de snelweg. Bij tankstation olie gepeild en het oliepeil stond op de ondergrens (lampje ging niet branden). Weer een liter erbij gegooid en hij liep weer als vanouds.

Garage, anwb en autosleutelaars erbij gehad en: de koppakking lekt niet (koelwater is schoon), de uitlaat rookt niet en er lekt geen olie. Wat zijn nog meer mogelijkheden waardoor er veel olie verbruikt wordt?

Achtergrond is dat de auto vanaf 1997 voornamelijk binnen bebouwde kom is gebruikt, nauwelijks de snelweg is opgeweest en met name het laatste jaar praktisch stil heeft gestaan (onder een afdak maar toch) voordat ik hem kocht eind vorig jaar als tweede eigenaar in rij. Inmiddels heb ik meer dan 20.000 km op de snelwegen afgelegd sinds eind vorig jaar.

Wie heeft een idee en hoeveel kost een evt. reparatie.

ALvast bedankt voor het meedenken!

GroningerAstra

Geplaatst door GroningerAstra (0) , lid sinds 14 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Opel Corsa? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

9 Reacties

stefan84 (0), 14 jaar geleden

Vreemd

1 liter olie op ongeveer 500km..dan moet je haast,als hij nergens uitwendig lekt,toch wel hier en daar een rookpluim zien ???

Het extreem verbruik kan van de olieschraapveren komen,ook kunnen de klepsteelrubbers een probleem zijn.

1 liter op 2500 km is mee te leven,ook gezien de leeftijd.

Een reparatie zal een complete motorrevisie worden in het ergste geval,een ander blok zoeken zal een goedkopere optie zijn.

Gr Stefan

GroningerAstra (0), 14 jaar geleden

Geen enkele rookpluim, met flink gasgeven er een doek achter gehouden en de uitstoot is helemaal schoon!

Hmmm motorrevisie of een ander blok zijn allebei geen aantrekkelijke opties. Zijn de veren of de rubbers dan door ouderdom versleten of door stilstaan weggerot (ander woord heb ik even niet)?

stefan84 (0), 14 jaar geleden

En het blok is mooi droog en lekt nergens ??

GroningerAstra (0), 14 jaar geleden

Voor zover de garage en anwb konden zien is er geen lekkage en het blok is droog.

Willem12089 (0) PRO, 14 jaar geleden

Inderdaad, als je zoveel olieverbruik hebt zou je haast wel rook moeten hebben uit de uitlaat.

Deze motoren willen van hun eigen wel wat olie verbruiken, maar 1 liter op 250km is wel veel.

Al eens bekeken of je een hoge carterdruk hebt??

zijn alle kanalen van de carterventilatie nog open en niet verstopt??

Willem

GroningerAstra (0), 14 jaar geleden

Hoe check je dat? Kan ik die kanalen zelf beoordelen of moet ik daar vakmannen voor inschakelen?

Willem12089 (0) PRO, 14 jaar geleden

er zitten Slangen op het kleppendeksel en nokkenashuis (laatste alleen bij de 8klepper)

1 slang loopt van je klepdeksel naar het inlaat (inlaat slang) of deksel op injectie huis

1 slang loopt van beneden naar boven

1 dun slangetje loopt van inlaat naar klepdeksel of nokkenashuis (laatste alleen 8klepper)

Willem

Willem12089 (0) PRO, 14 jaar geleden

Controleer of alle slangen open zijn, en de pijpjes waar ze opzitten niet verstopt zitten.

Willem

GroningerAstra (0), 14 jaar geleden

Even om dit topic rond te maken:

De slangen en pijpjes bekeken en die waren open; niets aan de hand. Het bleef een raadsel tot ik er een aantal weken mee heb gereden zonder olie bij te vullen en ik met verbazing steeds de pijlstok bekeek omdat hij aangaf dat er genoeg olie in zat. Nog enige tijd mee gereden en onlangs verkocht omdat ik sinds kort elke dag 160km (afstand dan he) rijd naar mijn werk een iets grotere auto met dieselbrandstof me handiger leek. Wel netjes alle garagepapieren laten zien hoor bij de verkoop. Ik ben zo'n softie op dat gebied, wil niet dat iemands eerste auto een olieslurpend monster is zonder het te weten.

Nou ja dus niet opgelost. Bedankt voor het meedenken! En kan het zijn dat (zoals iemand laatst suggereerde in mijn omgeving) mijn andere rijstijl dan de auto gewend was en de overgang van bebouwde kom naar snelwegkilometers de auto 'wakker' heeft gemaakt en daardoor tijdelijk meer olie is gaan gebruiken? Klinkt zweverig maar vond het wel een leuke theorie om met jullie te delen.

groetjes en bedankt!

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Opel Corsa of stel zelf een nieuwe vraag.