Opel Omega: Kachel ventilator (blower)

Bouwjaar: 1999, Brandstof: Diesel, Motorcode: 2.5 TD

Goedendag mensen,

We hebben een probleem met onze Omega. We hebben 2 keer water in de auto gehad aan de bijrijders zijde, zelfs achterin lag water. Schrikken natuurlijk dus meteen naar het koelvloeistof peil gekeken maar dat bleek op peil.

Nu ik dat probleem gevonden en verholpen heb werkt de kachel ventilator niet meer. De auto is uitgevoerd met ecc (de bekende ronde display's) dus volledig elektronisch.
Als je de keuze knoppen bediend hoor je de kleppen wel verschuiven. Alle display's lichten ook gewoon op en is er geen zekering kapot. Oftewel, hij doet alles behalve ''blazen''!

Nu is mijn vraag of er water in de ventilator gekomen is en/of deze beveiligd is daartegen. Ik ga er al vanuit dat deze stuk is want het schijnt dat de Omega's met ecc er geen weerstand tussen hebben maar iets anders.
Is het makkelijk om zo'n ding te vervangen?

Het waterprobleem is ook iets voor andere Omega rijders.
Er zat dus een afvoerslangetje verstopt. Deze zat vol met zand, bladeren en ander rotzooi.
Als men voor de auto staat dient men aan de linkerzijde het rubber deels te verwijderen van het rooster net voor de voorruit. Daar zit namelijk een klepje die heel makkelijk te openen is. Onder dat klepje zit een ruimte met een soort filter (volgens mij het interieur filter). In die ruimte stond water.
Onderaan in die ruimte (dunne handen gewenst) zit dus dat afvoerslangetje. Eenmaal open liep het water snel weg. Heb deze nog nagespoeld met heet water.

Dus Omega rijders, controleer regelmatig het waterafvoer om problemen te voorkomen want bij Omega's met automaat zit ook de automaatcomputer (wat ik begrepen heb) aan de bijrijders zijde.

Maar om terug te komen op mijn vraag. Wat is er mis met mijn kachel ventilator ?? Ook als ik de auto van contact afhaal verschijnen er 2 streepjes (--) in de temperatuur display's. Dat schijnt een storing te zijn.

Alvast bedankt.

Jaap

Jaap Omega

Geplaatst door Jaap Omega (0) , lid sinds 12 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Opel Omega? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

11 Reacties

opeljohan (0), 12 jaar geleden

dag Jaap ,bekend probleem.
ga er maar vanuit dat de kachelweerstand kapot is.was bij mij ook kapot na een verstopping.
even je dashbordkastje eruit halen en je ziet hem zo zitten.
en wat de verstoppingen betreft,haal het rubber er maar uit.
succes
Johan

Jaap Omega (0), 12 jaar geleden

Beste Opeljohan,

Bedankt voor uw reactie. Dat waterprobleem heb ik opgelost. Dat stroomt weer via de goeie kanalen weg en niet meer in de auto.
Maar, die kachelweerstand. Zit die wel op een type met ecc? Ik heb ergens gehoord/gelezen (tijd geleden) dat er op modellen met ecc geen weerstand zit maar iets anders. Kan echt even niet op naam komen. Kan ook zijn dat ik me vergis in bouwjaar, dat het op jongere modellen van toepassing is.

Mvg Jaap

Willem12089 (0) PRO, 12 jaar geleden

is een weerstand type met Transistors.

Deze zit ook achter het dashboard kastje heb ik begrepen.

willem

Jaap Omega (0), 12 jaar geleden

Bedankt voor de reactie. Heb de auto nu niet bij huis maar ik zal het dashboard kastje eens demonteren. Mocht iemand nog iets anders weten hoor ik dat graag. Uiteraard meld ik wanneer ik de oplossing heb gevonden.

Oh ja. Er zit een soort filter in die ruimte waar ik dus water in had staan. Is dat het interieur filter? Misschien moet ik die ook maar mee vervangen.

Wederom bedankt.
Mvg, Jaap

Willem12089 (0) PRO, 12 jaar geleden

Wel wijs om deze te vervangen, dat dient normaal iedere 30.000km te gebeuren, maar deze zal wel veel vocht voor zijn kiezen gehad hebben.

Willem

Jaap Omega (0), 12 jaar geleden

Kijk, dan maar meteen vervangen. Maar ik zie meer op tegen de kachelventilator/weerstand. Ja, heb tot twee keer toe een beste smak water binnen gehad.

Mvg Jaap

Jaap Omega (0), 12 jaar geleden

Zo, heb de auto weer bij huis en tot mijn verbazing draait de kachelventilator. Ik dacht ''zal nog eens proberen''
Als ik de keuzeknop op voluit heb staan draait de kachelventilator NIET op volle snelheid. Let wel dat ik er totaal niets aan gedaan heb. Maar hij draait en maakt meer lawaai dan anders. Misschien dat er op een of andere manier rotzooi in is gekomen? Of toch de weerstand en/of ventilator kaduuk?

Mvg Jaap

williamhabets (0), 12 jaar geleden

kijk bij mistral dit klopt als een bus met fotos en al

Jaap Omega (0), 12 jaar geleden

Hallo,

Sorry voor mijn late reactie. Heb het nogal druk gehad afgelopen weekend. De kachelventilator is er weer mee gestopt. Toch vervelend met dit weer ;). Ik ga alles maar eens doormeten en kijken wat er kapot is en vervangen. Hoe kom ik trouwens bij de foto's van Mistral?

Bedankt alvast. Mvg Jaap

jackvectrac2.0ne (0), 12 jaar geleden

Denk dat de kachel ventilator zelf de geest heeft gegeven door het water.

Gr Jack

Jaap Omega (0), 12 jaar geleden

Goeiemorgen,

Excusses voor mijn late reactie.

Ik heb de ventilator en weerstand (meteen maar alles) vervangen. Alles werkt weer naar behoren.
Ik wil iedereen bedanken voor zijn/haar antwoorden c.q. oplossingen.

Met vriendelijke groet,

Jaap

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Opel Omega of stel zelf een nieuwe vraag.