Opel Astra: Koelwaterverlies Opel Astra

Bouwjaar: 2001, Brandstof: Diesel, Motorcode: Y20DTH

Sinds enige tijd moet ik het koelwaterpeil in de gaten houden en krijg een melding via mijn boardcomputer. Eerst was er niets aan de hand. Daarna is tijdens een beurt een keer een halve liter koelvloeistof bijgevuld. Zonder melding op het scherm nog overigens.

Na 20.000 km kwam de eerste melding op het scherm. Heb toen ongeveer een halve liter bijgevuld. Na 5.000 km was het weer zover en weer iets meer dan een halve liter bijgevuld. Nu, na ongeveer 4.000 km weer bijgevuld.

Mijn vraag is of er bij de Y20DTH 'bekende' plekken zijn in het koelsysteem die zouden kunnen lekken. Het zou ook de koppakking kunnen zijn natuurlijk, maar weet niet of die (zoals bij andere Opel motoren wel gebruikelijk is) bij dit type ook gevoelig is voor lekkage.

Het water in het expansievat is schoon. Wel ruik ik af en toe wat licht in het interieur. Zit te denken aan bijvoorbeeld de kachel, maar kan dat niet checken natuurlijk. Heb wel lekkage van de airco namelijk en gebruik daarom de airco niet meer. Vandaar mijn gedachte die kant op. Op een dergelijke afstand is de lekkage nog te minimaal om ergens te kunnen zien aan slangen en dergelijke.

Wie kan me tips geven zodat ik het één en ander uit kan sluiten. Kan ik bijvoorbeeld op een eenvoudige manier erachter komen of de koppakking lekt of iets anders? En zou ik dat zelf dan kunnen uitvoeren alvorens naar een garage te gaan? Motor loopt verder prima (180.000 km gelopen), oliepeil is oke en geen witte pluim (zover ik dat kan waarnemen tijdens het rijden).

Bedankt voor het meedenken en de eventuele tips.

StoomRobert

Geplaatst door StoomRobert (0) , lid sinds 18 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Opel Astra? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

2 Reacties

roygsi (0), 17 jaar geleden

500 ml lekkage op 5000km zal niet makkelijk te vinden zijn...
ik hou het op een aansluiting dat af en toe wat wegdruppelt

alle slangen in het zicht zal je al wel hebben nagekeken en slangeklemmen wat strakker gezet.

waterpomp en kachelradiateuraansluitingen lijkt me dan eerder de oorzaak maar dat controleer je niet ff snel.

StoomRobert (0), 17 jaar geleden

Aanvulling:
Het zal denk ik toch de kachel zijn of iets dergelijks. De vloermat bij de bestuurder is doorweekt heb ik gemerkt vandaag. Is het een grote klus om hierbij te komen en de boel te vervangen? En wat kan dan het beste vervangen worden en wat zijn daarvan globaal de kosten?

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Opel Astra of stel zelf een nieuwe vraag.