Opel Zafira: lekke koelvloeistof

Bouwjaar: 2000, Brandstof: Diesel, Motorcode: 2.o

Van onze Zafira 2.0 dti is het verbruik van de koelvloeistof momenteel er groot. Ik heb het al 2 keer bijgevuld met telkens een liter. Verder heb ik geen klchten.
In de winkel heb ik een busje gkocht met een zgn. "dichter" voor scheurtjes ect dat ik door de vloeistof kan doen. Echter nu hoorde ik weer dat dit niet verstandig is om te doen. Iemand zij dat de rest van de motor dan ook allemaal stuk zou kunnen gaan. Nooit eerder van gehoord???

Wie weet wat de klachten zouden kunnen zijn? Ik ga dit weekend op vakantie.........heb dus niet zoveel tijd meer om het te laten repareren.

Graag een reactie.

p.kerstholt

Geplaatst door p.kerstholt (0) , lid sinds 17 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Opel Zafira? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

2 Reacties

jan T (20) PRO, 17 jaar geleden

je zou het systeem onderdruk moeten zetten en kijken of er ergens lekkage is en mocht je daar mee niks kunnen vinden een koppakking test laten uitvoeren.
dat spul wat je erin gedaan hebt tegen lekkage daar gaat je motor echt niet van stuk hoor.

groetjes jan.

kasperht (0), 17 jaar geleden

Onder druk zetten van koelsysteem lijkt me inderdaad een goed idee. Je kan ook eerst zelf alle slangen, de waterpomp en de radiateur bekijken: verdampend koelvloeistof laat een wit residue achter, waardoor je zelf op bv. een droge slang een lekke plek kan zien zitten. De waterpomp heeft trouwens één of twee gaatjes aan de onderkant, en als de waterpomp lekt komt het normaal door deze gaatjes naar buiten.

Ook kan je kijken of je bij draaiende motor luchtbellen in het koelvloeistofreservoir ziet, wat een indicatie is van een lekke koppaking. Andere symptomen: hele hard koelvloeistofslangen, overmatige witte rook uit uitlaat en een mayonaise-achtige drap onder de olievuldop/op oliepeilstok.

Ik heb zelf slechte ervaringen met een antilek-middel. Ik had een maand of 2 na het gebruik ervan een radiateur waarvan de onderste kanalen verstopt zaten. Alhoewel ik niet zeker weet dat het door het antilekmiddel kwam, zou ik het niet nog een keer gebruiken.

Ik weet trouwens niet hoe snel het verlies is. Maar als je in korte tijd trouwens 2x1 liter hebt toegevoegd, dan moet het lek ook wel redelijk groot zijn, en daar helpt antilekmiddel sowieso niet tegen, het werkt alleen voor hele kleine lekjes...

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Opel Zafira of stel zelf een nieuwe vraag.