Opel Zafira Tourer 2015: Motorstoring

Bouwjaar: 2015, Brandstof: Diesel, Transmissie: Handgeschakeld

Sinds vrijdag heeft mijn vriendin Opel Zafira Tourer van eind 2015 (1.6 Ecoflex Diesel) in haar bezit en vanaf vandaag ging het motorstoring lampje al branden. De handleiding in de wagen is Franstalig maar er stond bij dit icoon wel met balpen code 84 geschreven? Als ik Google onder reden van dit lampje bij de Zafira lees ik vooral egr klep maar als ik code 84 opzoek, maak ik mij al meer zorgen?
Maar er was geen vermogen verlies. ..

Jim_RS

Geplaatst door Jim_RS , lid sinds 13 jaar geleden

7 Reacties

Hans4040 PRO, 5 maanden geleden

Laat de auto eerst eens uitlezen met geschikte diagnose apparatuur, of het hier wel om code 84 gaat.
Iedereen kan wel wat in het boekje schrijven...

oldford PRO, 5 maanden geleden

Gezien het bouwjaar gebruikt de motor geen 2-cijferige codes, maar P-codes bij de diagnose.
Die laatste zijn een letter (meestal P) gevolgd door 4 cijfers en/of letters.

Is de auto van een particulier gekocht of bij een bedrijf?
In het laatste geval heeft je vriendin recht op de "wettelijke" garantie en kostenlose reparatie door de verkoper. Zie: https://mijn.bovag.nl/dossiers/non-confo...

Jim_RS, 5 maanden geleden

Vorige week de auto laten uitlezen. P118B: niet gedocumenteerde code is de melding dat op zijn scherm kwam?
Men heeft de foutmelding gewist en moest maar verder rijden en kijken als het lampje al dan niet terug zou aangaan... Nu met de schoolvakantie is de wagen niet veel gebruikt, lampje bleef uit... Tot vanmorgen vanaf het starten het motorstoring lampje weer continu blijft branden...
Wat wel opviel is dat de ventilator continu aanspringt, stopt, weer aanspringt, stopt, enz...

oldford PRO, 5 maanden geleden

Heb je bij een gewone garage laten uitlezen? Dan loop je idd. het risico dat van sommige foutnummers er geen omschrijving bekend is. Vooral codes die beginnen met P1xxx. Die zijn niet algemeen en verschillen per fabrikant en soms zelfs per motortype (benzine, diesel) of leverancier van de motor-elektronica.
Opnieuw laten uitlezen, maar dan met dealer (of gelijkwaardige) apparatuur om de juiste omschrijving te achterhalen.
Voor zover ik weet is het een sensor in de uitlaat en heeft het te maken met de uitstoot van roetdeeltjes/Nox. Het kan een Nox-sensor zijn of een temperatuur sensor.

oldford PRO, 5 maanden geleden

En? Al verder gekomen?

Jim_RS, 5 maanden geleden

Nog niet, na de reset heeft de wagen een paar dagen stilgestaan (vakantie) maar sinds een week brand het lampje terug...
Zelf ben ik opgegroeid met Ford, Opel is mij niet zo bekend maar heb mij maar lid gemaakt van een Opel forum en daar kom ik voor dit type zafira veel tegen met hetzelfde probleem... Meestal wordt de nox sensor vervangen maar het lampje gaat erna weer branden (ik heb wel nog niks vervangen)... Wagens die nog onder fabrieksgarantie vielen en terug naar dealer moesten, zitten nog met hetzelfde probleem omdat ze de juiste oorzaak bij Opel zelf niet weten, behalve het lampje dat altijd terug aangaat werkt de wagen zoals het moet... Eén iemand heeft uiteindelijk ad blue bij gevuld en toen bleef het lampje uit, dit heb ik wel al geprobeerd maar kon maar 1 liter bij dus denk niet dat dit in ons geval de oorzaak is.
En om op u vorig bericht terug te komen, klopt, ik heb laten uitlezen via mijn vroegere buurman die een Bosch auto elektro zaak uitbaat en (nog) niet bij een officiële dealer.
Ik houdt jullie wel op de hoogte maar er zal wat tijd over gaan, de wagen functioneert wel zoals het hoort en ter verduidelijking, wij zijn een samengesteld gezin en als alle kids samen hier zijn, zijn het er 8 zonder ons meegeteld dus de 7 zitter is dagelijks in gebruik, een kleine vervangewagen met 4 à 5 zitplaatsen valt dikwijls moeilijk dus iets regelen is al een meesterwerk. Grts 😉

Jim_RS, 5 maanden geleden

En een temperatuursensor ben ik zowiezo al van overtuigd daar de ventilator continu opspringt 🤔

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Opel Zafira of stel zelf een nieuwe vraag.


Gesponsord

Met een groots assortiment in de beste auto-onderdelen, aanbiedingen en merken vind je altijd een optimale mix tussen A-merken en aanbiedingen. Voor iedere automobilist weet Carpardoo de juiste auto onderdelen of auto-accessoires te vinden.