Opel Astra: Olie in koelvloeistof

Bouwjaar: 2000, Brandstof: Diesel, Motorcode: 1.7 DTI

Ik rijd sinds 2000 een Astra 1.7DTI zonder noemenswaardige problemen. Echter sinds vorige zomer heb ik volgende problemen:
- Olie in koelvloeistofreservoir
- Irritante geur (stank) in interieur

Wat het 1ste probleem betreft, heeft mijn garagist reeds de cilinderkoppakking vervangen, doch ik blijf nog steeds olie terugvinden in het waterreservoir (dikke zwarte smurrie). Onderaan het deksel van het reservoir is er echter een witte smurrie terug te vinden.
Er is verder geen waterverlies en ook geen zichtbaar olieverlies.

Wat kan er nog een mogelijke oorzaak zijn voor die olie in de koelvloeistof?


Wat het 2de probleem betreft. In het interieur hangt vrijwel constant een onaangename geur, die het best waarneembaar is bij het starten van de motor. Tijdens het rijden neemt de stank geleidelijk aan af.
Oorspronkelijk dacht ik dat dit afkomstig was van de airco. Ik heb deze echter laten reinigen, maar het probleem blijft bestaan.

Is er een mogelijk verband tussen mijn eerste probleem en de stank in de wagen (beiden problemen zijn gelijktijdig komen opduiken)?

Wat valt er te doen?
Ik vermoed dat ik weldra met nog ernstigere problemen te kampen ga hebben (rubberen leidingen zijn nl. reeds aardig gezwollen door aantasting met olie)

Alle tips zijn meer dan welkom.

RikN

Geplaatst door RikN (0) , lid sinds 17 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Opel Astra? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

3 Reacties

Luiehond (0) PRO, 17 jaar geleden

Ik weet niet of ze het koelsysteem ook doorgespoeld hebben voordat de nieuwe koppakking gemonteerd is, maar er zal altijd een restje ergens blijven zitten, en die komt met de tijd naar boven, je zult dan ook enige malen het KVS systeem moeten spoelen. Je zegt dat er geen verlies van KVS en olie is, dus een lek zal het dan niet zijn. Dan betekent dat je nu de restanten ziet. Mocht er weleen lek zijn, dan zijn de koppakking en warmtewisselaar (waar het oliefilter tegenaan geschroefd zit) eerste verdacht. Daarna kom je bij scheuren in de kop en daarna in het blok terecht... Laat eens je KVS verversen, en dan een druktest uitvoeren. Kijken of er toch nog een lek in je systeem zit.

m.vr.gr.
Sjoerd

pe3hmp (0) PRO, 17 jaar geleden

En wat betreft de stank, kijk eens naar je interieur filter.

davy2038 (0) PRO, 17 jaar geleden

spoel het koelvloeistof systeem eens door met een produkt van forte
deze hebben een speciaal spoelprodukt dat perfect werk om olie te verwijderen uit het koelsysteem,
de warmte wisselaar kan inderdaad een oorzaak zijn heb het bij een ander merk ook al meegemaakt,
succes

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Opel Astra of stel zelf een nieuwe vraag.